Nordiskt Swishande

2024-05-28
Nu händer det saker...

https://www.svt.se/nyheter/uutiset/svenska/snart-gar-det-att-swisha-med-nordiska-grannar-men-oklart-om-foretaget-swish-foljer-med
"Snart kan man skicka pengar med sitt telefonnummer över landsgränserna i Norden. Företaget Vipps Mobilepay gör det möjligt att ”swisha” mellan Danmark, Norge och Finland redan i juni. Svenskar får vänta till i höst, då företaget lanserar sin betalningsapp även i Sverige.
Nu ska en gemensam nordisk betalningsplattform vara klar. Detta efter att Swish-motsvarigheterna – Mobilepay i Finland och Danmark samt Vipps i Norge – slogs ihop för ett och ett halvt år sedan.
Det blir möjligt att ”swisha” mellan Danmark, Norge och Finland precis före midsommar, enligt företaget Vipps Mobilepay.
– Vi lanserar tjänsten den 19 juni, bekräftar vd:n Rune Garborg för SVT Uutiset.
”Är inte konkurrent till Swish”
Swish-motsvarigheten Vipps finns redan i dag i Norge. Företaget planerar att lansera appen i Sverige till hösten.
Med Vipps ska svenska användare kunna ta emot och skicka pengar med sitt telefonnummer över landsgränserna. Det ska även vara möjligt att skicka pengar inom Sverige, på samma sätt som med Swish.
– Men vi går inte in som en konkurrent till Swish. Först och främst ska vi förenkla att skicka pengar över hela Norden, säger Vipps Mobilepay till SVT.
Oklart om Swish följer med
Enligt vd:n Rune Garborg har Vipps Mobilepay fört en dialog med Swish om möjligheten att skicka pengar mellan tjänsterna.
– Vi hoppas och tror att detta också snabbt ska kunna komma på plats, säger Garborg.
Men det är oklart om det blir något samarbete mellan företagen. I nuläget har svenska Swish inte något tydligt besked att ge i frågan.
– Vi ser positivt på ett samarbete mellan de nordiska landsgränserna, men kring i vilken form och när i tiden har vi inga detaljer att dela, skriver Swish i en skriftlig kommentar till SVT Uutiset.
Avgifter för betalningar
Snabba mobilbetalningar mellan olika nordiska länder och valutor kommer inte att vara avgiftsfria. Kunden ska betala bankens transaktionskostnader och en avgift till appföretaget.
– Betalningarna är inte på samma sätt gratis som när pengar sänds inom ett enskilt land, bekräftar Rune Garborg, vd för Vipps Mobilepay.
Företaget ska senare återkomma med information om hur mycket det kommer att kosta med betalningar över landsgränserna."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram