Trollfabriksreflektion

2024-05-24
Som så ofta tänkvärt, även om det inte skall uteslutas att det faktiskt kan finnas trollfabriker på fler håll...

https://www.svd.se/a/gwWanA/skamtet-om-30-talet-ar-inte-roligt-langre
" Fråga:
Vad tycker du om Wallraff som metod? Vad ska jag tänka om TV4:s granskning?
/Signaturen Vilse i trollskogen
Stina svarar:
Jag kan inte säga vad du ska tänka. Bara att du ska tänka. Vilket kräver en del, eftersom programmet är gjort för att du ska känna.
Själv kände jag så mycket att jag fick skrivkramp i flera dagar och därför inte förrän nu kunnat börja formulera mig.
Det har varit lite som att vandra i trollskogen på norra Öland, när dimman lättar och man stegvis börjar kunna urskilja träden. De knotiga vindpinade tallarna omslingrade av murgröna och i alla gamla ihåliga stammar växer trädsvamp och lavar. Som i symbios stjäler näring av varandra.
Jag berättar för en bekant att jag ska försöka skriva något om trollfabriken. ”Ge dem vad de tål”, säger hon. ”Krossa dem. Lova mig att du den här gången inte är så där ’å ena sidan å andra sidan’. Alla måste fatta att vi står inför en avgörande ögonblick.”
Hon brukar rösta på Feministiskt initiativ, vet jag. Och har varit aktiv i rörelsen.
Jag nickar bara tyst. Tänker på vad hon sjungit på fester om att alla borgare borde ha en kula i skallen. Tygpåsen hon bar i många år med texten ”Jimmy är en gris”.
Vem får hata vem? Med vilket språk och vilka medel? När upphör ett skämt att vara roligt?
Jag minns när jag och mina vänner som barn satt och klippte ut kändisars ansikten ur tidningen och gav dem kroppar och pratbubblor från andra. Kollage som vi visade på skolans roliga timme.
I trollfabriken två decennier senare kallas det memes.
Kontraktet är brutet från alla håll
Exakt när blir det oskyldiga farligt?
Exakt när förvandlades du till ko? frågar en tjej i barnpubliken skådespelaren. När jag bestämde mig för tro på det, säger hennes kompis.
Klockren analys. För det var då den gemensamma överenskommelsen började.
Den gemensamma överenskommelsen för det offentliga samtalet har sedan länge upphört att gälla. Kontraktet är brutet från alla håll.
Och när Åkesson i sitt ”tal till nationen” säger att det pågår en sammansvärjning mot honom och partiet, är det bara en logisk konsekvens av att vi sedan länge accepterat att känslor likställs med fakta. Och det är nu det börjar bli kännbart på riktigt vilket gungfly vi givit oss in på, med kränkthetskulturens krav på upphöjandet av den egna upplevelsen till sanning.
Djupt omoralisk verksamhet
Det är nu vi får ta konsekvenserna av att vi vant oss så vid att värdera ett budskap utifrån vem som är avsändare att vi slutat tänka själva. Ty blott om ens egen moraliska kompass rostat kan ett anonymt budskap utgöra ett verkligt hot. Med detta sagt anser jag dock att den verksamhet som SD ägnat sig åt är djupt omoralisk.
Men vad ska vi göra med den insikten? Insikten att genom de dörrar vi öppnat kan andra personer med andra mål än våra egna göra entré.
Den intellektuella ohederlighetens baksmälla.
Nu öppnar sig chansen till ett annat sätt att leva
Så skriver Göran Sonnevi i ”Det omöjliga”, och fortsätter:
Ska vi ta den
Ska vi se den klart i ögonen
Jag tror att chansens springa är mycket liten
Samtalets sammanbrott
Men vilket politiskt parti är på riktigt villigt att ställa sig upp och säga att de själva är en del av den korruption av det politiska samtalet TV4:s granskning blottlägger? För även om SD med råge intar en topplacering på korruptionsskalans indexlista, så är trollfabrikerna bara en logisk konsekvens av det offentliga samtalets sammanbrott och digitaliseringens möjligheter.
Vem vågar säga att alla markeringar som nu kommer från de olika partierna för att hävda sin oskuld, blott är rekvisita i en föreställning som behöver sina troll. Ty de som nu som sitter på makten har gjort sig beroende av att SD krattar manegen för den politik de själva driver.
Och alltför få i oppositionen är på riktigt intresserade eller modiga nog att driva en annan.
Och därmed också att prata politik.
Då pratar man hellre om troll. Och den djupa skogen förvandlas, som på Öland, till reservat.
Skämtet inte roligt längre
I SvD:s ledarpodd pratas om public service-utredningen och förslaget att låta finansieringen öka de första åren för att sedan minska på 2030-talet. Varför, frågar en av panelisterna. Ja, säger utredningens ordförande Göran Hägglund, vi var ju tvungna att ge SD något. Så de fick alltså 2030-talet. Ja, man brukar ju säga att 30-talet är på väg tillbaka, säger programledaren lite skämtsamt.
Men jag vet inte om jag tycker det är roligt längre.
Vad gäller din fråga om Wallraff-metoden, anser jag att det är en metod som måste viktas från fall till fall.
Personligen ser jag det som en journalistikens civila olydnad. En sista utpost när alla andra vägar tycks stängda. Och som alltid bör hanteras med varsamhet.
I synnerhet i en polariserad tid, eftersom det är en metod som riskerar att öka misstron på grund av att det bryter mot det etiska löfte som alla mellanmänskliga relationer bygger på.
Men ibland helgar ändamålen medlen."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram