Såsom I Ryssland Så Och I..

2024-05-24
Men hur var det nu med svängdörrarna mellan den Svenska Generalstabskåren och det militärindustriella komplexet...
Eller är det kanske just den tanken som skall väckas med denna artikel...

https://www.svd.se/a/nyA1KB/putins-generaler-grips-for-mutbrott-en-pagaende-maktkamp
"Flera ryska generaler har den senaste månaden gripits, anklagade för mutbrott. De experter SvD talat med beskriver en bild av utbredd korruption kopplad till en ökad krigskassa – och hur säkerhetstjänsten FSB sätter dit utpekade.
De ryska generalerna är nu i förvar i väntan på rättegång. Åtalspunkterna baseras på mutor i mångmiljonklassen och anklagelser om storskaliga bedrägerihärvor.
Förändringarna sammanfaller med att försvarsminister Sergej Sjojgu för två veckor sedan sparkades snett uppåt till det nationella säkerhetsrådet. Det skedde efter att hans vice försvarsminister, Timur Ivanov, i slutet av april gripits för att ha tagit emot mutor på över motsvarande 100 miljoner kronor.
Ivanov var högste ansvarig för flera större konstruktionsprojekt samt återuppbyggnaden av en krigshärjade staden Mariupol som Ryssland demolerat och ockuperat under kriget i Ukraina.
Enligt den oberoende nättidningen Meduza avslöjade Alexej Navalnyjs undersökningsteam redan 2022 graverande uppgifter om hur Ivanov och och hans fru skott sig på uppdragen med vidlyftigt leverne utomlands och inköp av en herrgård i Moskva.
Mutor, bedrägerier och stöld
Efterföljande gripanden av generalerna Jurij Kuznetsov, Ivan Popov och Adam Shamarin innehåller alla anklagelser om mutor, bedrägerier och stöld.
På torsdagen rapporterades även att Vladimir Verteletsky, upphandlingschef inom försvarsministeriet anklagas för missbruk i tjänsten som sett staten förlora motsvarande åtta miljoner kronor. Också fängelsechefen Vladimir Telajev greps anklagad för mutbrott.
Samtliga nekar till anklagelserna, som kan ge upp till 15 års fängelse.
Tidigt under kriget i Ukraina växte kritik från rysk militär att säkerhetstjänsten FSB tillåtits ta för stor roll i strategiska beslut. Den bedömningen delades av Sveriges tidigare ÖB Johan Hederstedt i SvD.
Det kvästa upproret initierat av Wagnerledaren Jevgenij Prigosjin och dennes frånfälle accentuerade också spänningar mellan olika delar av den ryska krigsapparaten.
”Ingen speciell kampanj”
Stig Fredrikson, tidigare SVT-korrespondent i Moskva och författare av flera böcker om Ryssland, konstaterar att Vladimir Putins hela styre är byggt på korruption.
– I så fall måste alla åtalas, säger han lakoniskt.
Putins talesman Dmitri Peskov har förnekat att det handlar om en utrensningskampanj inom försvarsministeriet.
– Det här är resultatet av rättsväsendets fortlöpande arbete, påstår han.
Men Stig Fredrikson skönjer en maktförskjutning i toppen och att korruptionsanklagelserna följer ett mönster.
– KGB:s efterträdare FSB har vunnit mer och mer terräng. Vad vi ser verkar vara en maktkamp mellan säkerhetstjänsten och försvaret, säger han.
Korruptionsskandaler är inget nytt i Ryssland där eliten anklagas för att profitera på sina positioner i samhället. Med en försvarsbudet på 6,7 procent av landets BNP, en nivå som inte setts sedan Sovjettiden, finns tillfällen.
Morot och piska
Mygel fungerar enligt uppfattningen i väst både som morot och piska i Ryssland. Medvetna oegentligheter skapar en lojalitet och övertygar människor att vara på samma sida, samtidigt som det blir en kontrollmetod.
Undermeningen är att Putin vill att alla ska ha ”ett skelett i garderoben”, som staten kan plocka fram som russin i kakan om en person pekas ut.
– Då finns det redan en färdig dossier på FSB, som Jonas Kjellén Rysslandsexpert på FOI (Totalförsvarets Forskningsinstitut) uttrycker saken.
Han säger att han fått intrycket att Ryssland trots allt satsat på att komma åt korruption på mellannivå bland officerare, men att fenomenet finns kvar i toppen. Siffror från generalstaben visar att den stora militärreformen 2009–10 fick ner antalet generaler från cirka 1 200 generaler till 700 befattningar.
Jonas Kjellén bedömer att det på senare år ökat till cirka 1 000 befattningar och att det med en framtida massmobilisering av personalramen till 1 500 000 kommer antalet generals/amiralsbefattningar öka ytterligare.
– En så stor organisation som plötsligt får mycket mer pengar får svårt att hantera försnillning. Det slår hårdare om 100 människor stjäl en miljon var än om en person högre upp i organisationen stjäl tio miljoner, säger han."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram