Svenska Afghanistankommittén Avskedar Tusentals

2024-05-24
Svenska Afghanistankommittén (SAK) är en partipolitiskt och religiöst obunden svensk biståndsorganisation som verkar i Afghanistan. Organisationen grundades 1980 i samband med protester mot Sovjetunionens invasion av Afghanistan. SAK har kontinuerligt varit på plats i Afghanistan sedan år 1982. SAK:s huvudkontor ligger i Stockholm och har cirka 24 anställda. I Sverige består organisationens verksamhet i huvudsak av verksamhetsstyrning, informationsspridning och insamling. I Afghanistan arbetar mer än 8.000 personer, varav 99 procent är från Afghanistan. De är verksamma i 20 av landets 34 provinser. Förutom ett centralt kontor i huvudstaden Kabul finns även 5 regionalkontor ute i landet. Generalsekreterare är Andreas Stefansson och ordförande Azadeh Rojhan. Hennes företrädare på posten har bland andra varit Ann Wilkens (2009-2011), Lena Hjelm-Wallén (2002-2009) och Maria Leissner (1991-1995). SAK finansierar sin verksamhet genom stöd från bland andra Sida, FN-organ, EU, Postkodlotteriet, Radiohjälpen, och med egen insamling och medlemsavgifter.
SAK grundas
Svenska Afghanistankommittén grundades 1980 efter att dåvarande Sovjetunionen invaderat Afghanistan. SAK fick snabbt ett par hundra medlemmar och uppmärksamhet i massmedia, bland annat i TV-programmet Magazinet, med Jan Guillou som programledare. Genom insändare till tidningar, insamlingar och brevutskick samlade organisationen ihop pengar för humanitär hjälp till det afghanska folket. En av grundarna var Anders Forsberg, som efter ett par år blev SAK:s första anställda.
https://sak.se/aktuellt/nastan-all-opiumodling-ar-borta-i-afghanistan/

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram