Frysbox & Skadetänk

2024-05-23
Frysbox på Engelska är militärslang för en isoleringscell i ett fängelse.

Under Peter Wolodarskis första månad som chefredaktör på DN, i mars 2013, blev en av hans första uppgifter att presentera en nedbemanning med 80 tjänster. Det var då tolv medarbetade placerades i vad som senare skulle komma att kallas för ”frysboxen” för att utföra ett arbete som ”en mellanstadieelev skulle klara”.
Peter Wolodarski berättar bland annat om sin upplevelse av den turbulenta tiden i en påskintervju med Resumé, och säger att situationen föranleddes av att DN ”hamnade i ett läge av total låsning med vår journalistklubb.
Men det är en felaktig beskrivning, enligt DN:s journalistklubb.
– Om man går till förhandlingsprotokollet så ville företaget inget annat än att skapa en "frysbox" för vissa utpekade medarbetare. Företaget ville inte diskutera andra alternativ, omplaceringar eller pensionslösningar, skriver styrelsen i ett mejl till Resumé, och förtydligar vidare att klubben inte hade något med själva införandet av ”frysboxen” att göra.

https://www.expressen.se/nyheter/varlden/trump-om-motet-de--planerar-att-gora-skada/
Putins besök i Peking var det första officiella statsbesöket presidenten gjorde sedan han blev omvald – i ett "riggat val" – tidigare i år.
Från ryskt håll har det kommunicerats att man kommit överens med Kina och ledaren Xi Jinping om ett nytt energiavtal. Men USA:s tidigare president och presidentkandidat till hösten, Donald Trump, tror att något annat diskuteras.
– De är just nu tillsammans och jobbar på planer. I slutändan planerar de att göra skada, säger han till Fox News utanför rättssalen i New York.
Trump befinner sig mitt i en rättegång där han står åtalad för bokföringsbrott, i samband med att han betalade tystnadspengar till porrstjärnan Stormy Daniels för att hon skulle hålla tyst om deras påstådda relation.
– I dag sa Xi att han skulle ta Taiwan. Samtidigt sitter jag här i en frysbox, säger Trump, utan att ha några belägg för Xis uttalande.
Bilden väcker uppmärksamhet: ”Kan inte utesluta”
På torsdagen publicerades bilder på när Xi tog emot Putin i presidentpalatset i centrala Peking. Men många noterar främst personerna som går bakom de två världsledarna, som bär på var sin portfölj.
Portföljerna i fråga liknar den amerikanska ”kärnvapenfotbollen”, eller den ryska motsvarigheten ”cheget”.
– Vi kan verkligen inte utesluta tanken att det kan vara en del av någon form av klumpig gest, men det finns andra mer troliga förklaringar, säger Sky News militärexpert Michael Clarke och antyder att de kunde innehålla översättningsdokument.
Under Putins förra besök i Kina, förra året, syntes väskan till.
– Det finns vissa portföljer utan vilka ingen av Putins resor är kompletta, sa statliga nyhetsbyrån Rias korrespondent då.
https://www.resume.se/kommunikation/media/dns-journalistklubb-wolodarski-har-fel-om-frysboxen/
Klubben ska enligt mejlet ha varnat för att lösningen var omänsklig och väldigt dyr, att den skulle skada företagets och företagsledningens rykte och riskerade bli en följetong i medier som bland annat Resumé och Journalisten. Men varningarna förkastades i förhandlingarna och DN lovade att ta fullt ansvar för riskerna.
– Att inrätta en "frysbox" var inte något som företagets högsta ledning, med Peter Wolodarskis egna ord, "hamnade i”, utan något som redaktions- och företagsledning genomdrev. Klubben skulle beskriva förhandlingarna som att motparten satte en ära i att driva igenom sin linje. Den enda i ledningen som åtminstone av ekonomiska skäl verkade vara kritisk till frysbox-upplägget var företagets vd, Gunilla Herlitz.
Anders Forsström, ordförande för DN:s journalistklubb, berättar per telefon att klubben egentligen inte vill riva upp gamla sår, men betonar vikten av att händelsen återberättas korrekt.
– Vi trodde att DN hade vaccinerats mot det här, och vi har inget intresse i att fortsätta diskussionen om frysboxen, men det är inte bra om någon berättar om händelsen på felaktigt sätt eftersom det skadar både enskilda medlemmar och klubben, säger han.
Peter Wolodarski menar i intervjun med Resumé att relationen till journalistklubben har förbättrats sedan situationen med ”frysboxen”. Håller ni med om det?
– Absolut, sedan dess har vi lyckats komma överens om lösningar i den här typen av frågor på ett bättre sätt, både för enskilda personer, klubben och företaget, säger Anders Forsström.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram