USA, Ryssland & Rymdvapen

2024-05-23
Tänka sig vilket gulligt anslag...

https://www.bbc.com/news/articles/cq55ww5j7e2o
"USA säger att Ryssland lanserade en satellit förra veckan som man tror kan angripa andra sådana sonder.
"Ryssland skickade upp en satellit i låg omloppsbana om jorden som vi bedömer sannolikt är ett motrymdvapen", sade Pentagons talesman brigadegeneral Pat Ryder på tisdagskvällen.
Det var på "samma bana" som en amerikansk regeringssatellit, sa han och tillade att Washington skulle fortsätta att övervaka situationen och måste vara redo att skydda sina intressen.
Ryssland har inte offentligt kommenterat frågan.
Moskva och Washington - två globala rivaler - har upprepade gånger drabbat samman om rymdvapenfrågan i FN under de senaste veckorna, där båda sidor har anklagat varandra för att försöka militarisera rymden.
Tidigare på tisdagen hävdade det ryska utrikesdepartementets taleskvinna Maria Zakharova att USA försökte förvandla rymden till en "arena för militär konfrontation".
Ett antal militära experter har länge varnat för att rymden sannolikt kommer att bli nästa gräns för krigföring i en allt mer teknologiberoende värld.
Ryssland utvecklar "oroande" anti-satellitvapen - USA
Ryssland anklagade för GPS-störningar som påverkar flygningar i Europa
På tisdagen sa Gen Ryder att Pentagon trodde att den ryska satelliten var "förmodligen kapabel att attackera andra satelliter i låg omloppsbana om jorden".
"Ryssland satte in detta nya motrymdvapen i samma omloppsbana som en amerikansk statlig satellit.
"Och så bedömningar indikerar ytterligare egenskaper som liknar tidigare utplacerade motutrymmesnyttolaster, från 2019 och 2022.
"Vi har ett ansvar att vara redo att skydda och försvara, domänen, rymddomänen, och säkerställa kontinuerligt och oavbrutet stöd till den gemensamma och kombinerade styrkan", tillade Pentagons talesman.
Separat berättade en talesman för US Space Command till nyhetsbyrån Reuters att satelliten "sannolikt var ett motrymdvapen som förmodligen kan attackera andra satelliter i låg omloppsbana om jorden".
Talesmannen sa att satelliten - Cosmos 2576 - sköts upp den 16 maj från Rysslands kosmodrom Plesetsk, cirka 800 km norr om Moskva.
I sitt uttalande sade Rysslands statliga rymdorganisation Roskosmos att uppskjutningen den 17 maj var "i Ryska federationens försvarsministeriums intresse". Det sa att dess bärraket Soyuz-2.1b användes.
De olika rapporterade lanseringsdatumen kan förklaras av det faktum att Moskvas tidszon ligger tre timmar före GMT.
Varken Moskva eller Washington lämnade några ytterligare detaljer.
Men rymdanalytiker säger att Cosmos 2576 verkar vara på samma bana som USA:s USA 314-satellit.
Sedan landet inledde en fullskalig invasion av Ukraina i februari 2022, har Ryssland varnat för att amerikanska satelliter som hjälper den ukrainska militären kan bli legitima mål.
I februari medgav Vita huset att Ryssland utvecklade ett "oroande" nytt rymdvapen, men insisterade på att det ännu inte hade distribuerat det.
Det kom efter att en senior republikansk kongressledamot utfärdat en kryptisk varning om ett allvarligt hot mot den nationella säkerheten, vilket utlöste intensiva rykten runt Washington DC.
En rapport som släpptes av Washington DC-baserade Center for Strategic and International Studies förra året antydde att Ryssland utvecklar en rad anti-satellitvapen (ASAT), inklusive en missil som framgångsrikt testades mot en nedlagd sovjetisk satellit i november 2021 ."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram