Närmande Slutpläderingar I SvD

2024-05-22
Ja men han sade ju att han älskade Sverige...

https://www.svd.se/a/dRO6BB/slutpladeringarna-narmar-sig-i-atalet-mot-trump
"Slutpläderingarna närmar sig i det historiska åtalet mot Republikanernas presidentkandidat Donald Trump. Om bara en person i juryn tvivlar på åklagarnas bevisning så frias Trump. ”Jag tror att så kan bli fallet,” säger USA-experten Jan Hallenberg.
Tisdagen den 28 maj är satt som öppningsdatum för den tolv personer stora juryn att starta sina överläggningar. Dessförinnan ska domaren Juan Merchan ge instruktioner till de tolv jurymedlemmarna om vilka specifika juridiska grunder som gäller för deras överväganden.
Miljön under rättegången har präglats av tidvis hetsiga argument. Domaren Juan Merchans tålamod med försvarets vittne Robert Costello, tidigare federal åklagare som tillbringat decennier i New Yorks juridiska värld, testades rejält under måndagen.
Efter flera varningar om domstolstrots tömde Merchan rättegångssalen och tillrättavisade Costello som med tillrop och sneda blickar ansågs ha stört ordningen.
Då hade åklagarsidan bestämt sig för att efter fyra dagar och sammanlagt 17 timmar avsluta förhören med Michael Cohen, nyckelvittnet som tidigare var Donald Trumps advokat och ”fixare” och som var den som betalade ut 130 000 dollar till porrstjärnan Stephanie Clifford, mer känd som Stormy Daniels, i så kallade tystnadspengar före presidentvalet 2016.
Nyckelvittnet och Trumps tidigare ”fixare”, Michael Cohen, var den som betalade ut 130 000 dollar till porrstjärnan Stephanie Clifford, mer känd som Stormy Daniels.
Nyckelvittnet och Trumps tidigare ”fixare”, Michael Cohen, var den som betalade ut 130 000 dollar till porrstjärnan Stephanie Clifford, mer känd som Stormy Daniels. Foto: Andres Kudacki/AP
Cohen betalade först pengar ur egen ficka. Det är återbetalningarna till honom, i redovisningen bokförda som ”juridiska utgifter”, som är grunden för det delstatliga åtalet i New York. Trump misstänks för flera fall av bokföringsbrott – den första gången som en tidigare president står inför rätta i ett kriminalmål. Trump anser att han är oskyldig.
Försvaret: Cohen inte trovärdig
– New York är speciellt som finansiell huvudstad där ekonomin måste vara korrekt och följer strikta regler. Det är inte säkert att det här gått till brottsåtal i en annan delstat, det kanske hade stannat vid böter, säger Jan Hallenberg, erfaren USA-expert och associerad seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet.
Åtalet går ut på att invånarna i New York inte fick reda på allt om Trump före valet 2016. Försvaret hävdar för sin del att det inte går att lita på huvudvittnet Michael Cohens utsagor. Denne erkände också utan omsvep under måndagen att han stulit pengar från Trumps organisation, sammanlagt 600 000 dollar.
Det är den bilden av en missnöjd före detta anställd som försvaret syftat till att förstärka under rättegången.
”Lutar mot en hung jury”
– Det är fruktansvärt svårt att bedöma hur det här kommer att gå. Republikanska jurister säger att det inte är nåt, medan liberala jurister hävdar att Trump är en skurk och att Cohens vittnesmål är avgörande, säger Jan Hallenberg.
Själv lutar han med sin långa erfarenhet åt att utfallet kan bli en så kallad ”hung jury” (hängd jury), alltså en oenig jury. Det kan resultera i en ”mistrial”, eller att fallet prövas på nytt.
– Det sitter i och för sig två jurister i juryn som kanske kan övertala de övriga tio. Men det krävs bara att en ledamot inte anser att Trump är skyldig bortom rimligt tvivel. Jag tror att det mest sannolika är att så blir fallet, säger Jan Hallenberg.
Fälld i två instanser
Han noterar om att Donald Trump bland annat fällts för sexuellt övergrepp i två instanser i ett civilrättsligt mål mot författaren E. Jean Carroll och är dömd att betala enorma belopp.
– Det märkliga är att det inte fått någon politisk betydelse. Tänk om det skulle handla om Ulf Kristersson eller Magdalena Andersson. De skulle åka ur sina partier direkt, säger Jan Hallenberg.
Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vi Uppsala Universitet, säger att han inte skulle bli förvånad om Trump döms på några av de 34 åtalspunkterna.
– Men den anklagelsen om bedrägeri, att han gjorde det för att påverka valet och mörkläggningen bakom, är allvarligast. Det återstår att se vad slutpläderingarna kan innebära. Jag kan inte sia om utgången, säger han.
Åtalet går ut på att invånarna i New York inte fick reda på allt om Trump före valet 2016.
Jan Hallenberg tillägger att rörelsen bakom Trump vill bevara ett land som styrs av vita kristna och inte som framtidsprognoser uttrycker bli en minoritet till 2045, där sydamerikaner, svarta, asiater och andra dominerar.
– Trump står för motståndet i den väckelse av ilska mot systemet som drog igång 2015 – att försvara det gamla Amerika. Fälls han måste det vara negativt för den inriktningen. Om han inte fälls blir det i stället en rekyl, säger Jan Hallenberg."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram