Maktkarusell Runt Putin I SvD

2024-05-17
Tänk till här nu ..

https://www.svd.se/a/B0Rmbe/efter-kremls-maktkarusell-har-ar-putins-innersta-krets
"En tros bestämma valresultatet, en annan kallas för Putins bankir. Vilka är männen runt Rysslands president efter ommöbleringen i toppskiktet? Den mest kände hittas inte i den innersta kärnan.
På sovjettiden kallades det för kremlologi. Konsten att utifrån ett väldigt tunt underlag försöka resonera sig fram till vad som hände innanför Kremls tjocka murar i Moskva.
I dag vet vi mer. Ändå är det något av en gissningslek att ranka männen i presidentens innersta krets, förklarar Maria Engqvist, Rysslandsanalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.
– Det är otroligt svårt. Det är mycket som inte syns och vi kan sitta och gissa hur mycket vi vill kring vilka som för ögonblicket har presidentens uppmärksamhet. Men man måste vara ödmjuk inför uppgiften, säger Maria Engqvist.
Hon lyfter fram det som går att slå fast. De flesta i Putins närhet har följt honom länge. De är alla oerhört lojala – och flertalet sitter i det nationella säkerhetsrådet, som leds av presidenten.
Sjojgu – försvarsministern som petades
Det som utlöste veckans maktkarusell var att Sergej Sjojgu sparkades i söndags.
Sjojgu blev försvarsminister 2012 och har i många år beskrivits som en av Putins allra bästa vänner, inte minst på grund av deras gemensamma semestrar. Men att hans aktier fallit i värde blev tydligt när han istället utsågs till sekreterare i säkerhetsrådet.
– Sjojgu nådde sitt bäst-före-datum för länge sedan och har inte levererat så bra i Ukrainakriget. Men han är lojal och det trumfar ofta kompetens, säger Maria Enqvist som länge följt Rysslands militära och politiska utveckling.
– Att sparka snett nedåt är vanligt. Det hände även för Dmitrij Medvedev. Det görs för att det inte ska se ut som en förnedring, men det är det.
Det som ändå talar för att Sjojgu inte helt hamnat i frysboxen är att hans företrädare i nationella säkerhetsrådet, Nikolaj Patrusjev, också räknats som en av Putins närmaste och att posten ses som tung.
Även Nikolaj Patrusjev fick alltså nytt jobb i veckan. Efter två dagars ovisshet meddelade Kreml i tisdags att han blir presidentens assistent med särskilt ansvar för skeppsbyggnad.
Patrusjev, som efterträdde Putin som chef för säkerhetstjänsten FSB 1999, har suttit som sekreterare i säkerhetsrådet sedan 2008. Inte heller han är helt ute i kylan, trots petningen. Något som tydliggörs av att Patrusjevs son samtidigt steg i graderna.
Dmitrij Patrusjev, som tidigare var jordbruksminister, blir vice premiärminister i regeringen och ses därmed som någon Putin kan komma att satsa på i framtiden.
Vajno – bestämmer valresultatet
En som Maria Engquist placerar i den innersta kretsen är chefen för presidentadministrationen, Anton Vajno. Han är en lojal teknokrat vars farfar styrde det sovjetiska Estland.
Vajno har arbetat för presidenten sedan det tidiga 2000-talet och är i praktiken den som beslutar med hur stor marginal Putin ska vinna presidentvalen.
– Presidentadministrationen har en framstående maktposition. De sitter och bestämmer valresultatet i de olika regionerna, sedan är det upp till de lokala myndigheterna att leverera just de siffrorna, säger Engquist.
– Det är så demokrati fungerar i Ryssland. Det finns många grupper som svävar runt Putin och det är mycket Machiavelli i systemet, fortsätter hon.
Som underhuggare handlar det därför ofta om att gissa sig till vad presidenten vill, och sedan leverera och hoppas att det blivit rätt.
Kovaltjuk – oligarken som är Putins bankir
Jurij Kovaltjuk har en datja intill Putins utanför Sankt Petersburg och kallas ibland ”presidentens bankir”. Han är affärsman och miljardär och sägs vara den person Putin spenderade mest tid tillsammans med då presidenten valde att självisolera under pandemin.
De båda delar intresset för historia och besattheten att åter göra Ryssland mäktigt.
Den ryske journalisten Mikhail Zygar, som bland annat skrivit en bok om Kremls inre cirklar, har kallat Kovaltjuk för ”nummer 2” i dagens Ryssland.
Bland Putins miljardärvänner hittar vi även bröderna Rotenberg. Boris och Arkadij växte upp med Vladimir Vladimirovitj i dåvarande Leningrad och det är under hans styre de blivit rika.
Säkerhets- och underrättelsecheferna
Putin har sin bakgrund inom KGB och än i dag omger han sig gärna med ”siloviki” – starka män från säkerhets- och underrättelsetjänsten.
Två av dem är Sergej Narysjkin och Aleksander Bortnikov, chefer för utrikesspionaget SVR respektive den inrikes säkerhetstjänsten FSB. Båda kommer från den krets som följt med Putin från Sankt Petersburg, något som inte hindrade presidenten från att offentligt förödmjuka Narysjkin under krigets början.
– Tala öppet, Sergej, avbröt Putin SVR-chefen under ett av det nationella säkerhetsrådets möten som sändes på tv.
Narysjkin börjar stamma. Vet uppenbarligen inte vad han ska säga, innan han till sist får ur sig att han ”stöder förslaget att göra Donetsk och Luhansk till en del av den ryska federationen”.
Kameran visar hur Putin ler, skakar på huvudet och säger att det inte är vad mötet handlar om. Presidenten ser ut att njuta av situationen.
Finns det egentligen några personer som står riktigt nära Putin?
– Nej, jag tror inte det. Inte så som vi skulle definiera det. Det här systemet har en helt annan logik. Det är ensamt och kallt på den där presidenttoppen, säger Rysslandsanalytikern Maria Engqvist.
Lavrov – står utanför och tittar in
Sergej Lavrov har varit utrikesminister i 20 år och är Rysslands mest kände politiker efter Putin. Ändå ingår han inte i den innersta kretsen. Ett tydligt tecken på det är att Lavrov inte kände till planerna på invasionen av Ukraina innan de blev ett faktum.
Lavrov har tidigare hyllats internationellt. Politiker i väst såg den cigarrökande Sergej som en världsvan ryss, som det gick att göra affärer med. En image som helt krossades när Ryssland invaderade Krim 2014.
Sedan dess har Lavrov lojalt försvarat sin chef i Kreml och hävdat att det är Nato och USA som är problemet, inte Ryssland. En lojalitet som belönats med att utrikesministern fått vara kvar, men alltså inte med att han fått komma Putin nära.
Inte heller Andrej Belousov som utsågs till ny försvarsminister efter Sjojgu i helgen, anses tillhöra den inre kärnan. Åtminstone inte så här långt.
Dessutom finns det ingen kronprins på lut, redo att ta över den dagen Vladimir Putin inte längre styr Ryssland.
– Nej, det finns ingen självklar. Det finns ingen med Putins pondus och det tror jag att de kliar sig lite i huvudet över faktiskt. Men det är självförvållat. Systemet har byggts upp runt Putin, säger Maria Engquist.
Så det blir ett maktvakuum den dag Putin försvinner?
– Enligt konstitutionen tar premiärministern över tills det blir nyval. Men man ska inte tro att något löser sig bara för att Putin försvinner. Ingen av de här människorna har något intresse av att byta väg, det måste man förstå.
– Putins arv kommer inte att vara ideologi. Det han lämnar efter sig är det system som har byggts upp under hans regeringstid, säger Maria Engquist."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram