Carl Norberg - Palanthir
Start
Arkiv
Själsligt
Vägen hit
Om Carl
Pillertrillande Svenskar
2024-05-04
Ja varför ens antyda vad som utgör det fundamentala problem - de känslogrundande värderingarna hos individen...
https://www.svd.se/a/lwgvEG/1-2-miljoner-svenskar-tar-antidepressiva-kritiker-far-mothugg
"Läkaren André Marx hävdar att vi för länge sedan passerat en brytpunkt – där antidepressiva mediciner skadar fler än de hjälper. Men påståendet saknar vetenskaplig grund, säger hans kritiker.
Piller eller terapi? Ett namn som ofta dyker upp i debatten är läkaren André Marx, som blivit Sveriges kanske mest uppmärksammade kritiska röst mot antidepressiva läkemedel. I veckan publiceras hans bok, ”Älskade hatade antidepp” (Mondial bokförlag).
Men hans inställning i frågan är kontroversiell. Flera välrenommerade forskare och läkare som SvD talat med framhåller att riskerna med antidepressiva generellt är låga. Det är individuellt hur patienter svarar på behandlingen, många blir hjälpta – på andra fungerar den sämre. Även André Marx påpekar att det finns en grupp användare som blir hjälpta.
En del håller med honom om att det blivit för mycket fokus på medicin på bekostnad av till exempel terapi och motion. Men ett återkommande budskap från forskarvärlden är att det är viktigt att vara varsam med hur man uttrycker sig – så att ingen slutar tvärt med en nödvändig medicinering, vilket kan få allvarliga konsekvenser.
Antidepressiva ökar 30 procent
Antalet personer som får recept på antidepressiva läkemedel har ökat med 30 procent på drygt tio år, enligt Socialstyrelsens läkemedelsstatistik för 2023. Under förra året hämtade 1,2 miljoner personer i Sverige ut antidepressiva mediciner.
André Marx ser flera förklaringar till den kraftiga ökningen. En är att läkare över tid började behandla patienter med mildare symtom, inte bara dem med svåra depressioner.
En annan är att antidepressiva läkemedel numera används för att behandla ett brett spektrum av tillstånd som panikångest, tvångssyndrom, bulimi, premenstruellt syndrom, beroendesjukdomar, posttraumatisk stress, smärttillstånd och generaliserat ångestsyndrom.
Den drivande orsaken är dock att många patienter inte avslutar sina läkemedelsbehandlingar.
– När antidepressiva först lanserades var det meningen att de skulle användas under korta perioder. Men i dag är det vanligt att de tas i åratal, säger André Marx.
André Marx hävdar att skälet till att många fortsätter med antidepressiva är att de drabbas av abstinens när de försöker sluta.
”Mer skada än nytta”
Han hävdar att skälet till att många fortsätter i huvudsak är att de drabbas av abstinens när de försöker sluta. Hållningen att läkemedlen i fråga skapar beroende är dock felaktig enligt framstående beroendeforskare.
André Marx är samtidigt tydlig med att antidepressiva är viktiga i läkarnas verktygslåda för behandling. Men att man bör vara försiktig och bara använda dem om andra behandlingar inte har fungerat.
Marx uppfattning är att hundratusentals svenskar blivit långtidsanvändare helt i onödan.
– I långa loppet har vi gjort mer skada än nytta, säger han.
Marx har personlig erfarenhet av antidepressiva läkemedel. Det var under en livskris som han vände sig till privat vård och fick en snabb diagnos följt av recept på SSRI-läkemedel (som ökar halten av signalsubstansen serotonin i hjärnan).
– Jag fick inte någon form av uppföljning eller terapi. Efter att ha upplevt biverkningar och känt att medicinen inte passade mig avbröt jag behandlingen.
Strax före pandemin 2020 startade André Marx tillsammans med psykiatrikern Göran Högberg Sveriges första och enda offentligt finansierade nedtrappningsmottagning för psykofarmaka i Björkhagen i Stockholm. Hösten 2023 stängdes mottagningen.
Kemisk obalans i hjärnan
Det saknas belägg för att depression och ångest orsakas av en kemisk obalans i hjärnan som medicinerna korrigerar, hävdar Marx, vilket är en omdebatterad hållning. En avsaknad av reell antidepressiv effekt betyder dock inte att de är verkningslösa.
– Snarare rubbar de hjärnans finkalibrerade signalsystem och försätter hjärnan i ett alternativt biokemiskt tillstånd. Det gör att vi kommer att tänka, känna och i förlängningen bete oss annorlunda, precis som med andra psykoaktiva substanser, säger André Marx.
Vanliga SSRI gör exempelvis en del användare känslomässigt avtrubbade och obrydda, enligt André Marx. Vissa uppskattar det, andra mår sämre. Med tiden kan de som initialt upplevde effekten som positiv börja betrakta det som en biverkning.
– Det är lite som att gå runt i en glaskupa. Till att börja med kanske det är skönt att inte känna så mycket för att du har känt så mycket negativt, säger André Marx.
– Men med tiden börjar det kännas ganska fattigt och grått i livet eftersom du inte kan skratta lika hjärtligt när du är i vänners sällskap, inte kan känna sorg på samma sätt när det händer dig någonting, eller gråta till en film.
”Antidepressiva läkemedel kan störa hjärnans utveckling, trots det ökar förskrivningen till ungdomar”, säger André Marx.
Antidepressiva till barn
Det är främst personer som är 75 år eller äldre som använder antidepressiva läkemedel, enligt Socialstyrelsens statistik. Men de senaste fem åren har den största ökningen procentuellt sett varit bland barn och ungdomar.
– Antidepressiva läkemedel kan störa hjärnans utveckling hos barn och unga, trots det ökar förskrivningen till ungdomar, säger André Marx.
– Därför är det oroande att förskriva dem till barn och ungdomar under den del av livet då de utvecklar sin personlighet, lär sig reglera känslor, och utforskar och upptäcker sin sexualitet.
”Saknas bevis för effekt hos barn”
Elias Eriksson, professor på institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Göteborgs universitet, är en av många som ifrågasätter André Marx argumentation. Han har forskat om psykofarmaka i flera decennier.
Att säga att det förskrivs för mycket antidepressiva är att göra ett antagande utan vetenskaplig grund, enligt Elias Eriksson, professor i farmakologi vid Göteborgs universitet.
När det gäller förskrivningen av antidepressiva läkemedel till barn och unga är det en svår fråga, menar han.
– Effekten verkar bli tydligare ju äldre man blir, vilket kan ha att göra med faktorer som puberteten. Jag håller med dem som säger att det ännu saknas tydliga bevis för en antidepressiv effekt hos små barn.
– Vi genomför för närvarande en studie för att försöka få en bättre förståelse av detta, säger Elias Eriksson.
Man vill förstås gärna undvika att medicinera barn. Men å andra sidan kan en obehandlad, långvarig depression kanske vara negativ för hjärnans utveckling, påpekar han.
Antidepressiva i många år
Att säga att det förskrivs för mycket antidepressiva läkemedel är att göra ett antagande som inte är vetenskapligt grundat, enligt Elias Eriksson.
– Kanske förskrivs det för mycket, kanske för lite. Vi vet inte. Ett första steg för att bedöma det är att titta på hur vanliga de tillstånd som man försöker behandla med dessa mediciner är. Och de är ganska vanliga.
Han tycker inte att det är särskilt märkligt att hälften av dem som börjar behandlas med antidepressiva fortsätter med medicinerna i många år.
– En betydande del av förskrivningarna gäller inte bara depression utan mer kroniska tillstånd, som till exempel tvångssyndrom och panikångest. Att man kan ha nytta av långvarig behandling är inte konstigare än att en person med högt blodtryck får medicinera i decennier.
Färre biverkningar
En annan förklaring är att dagens mediciner har betydligt färre biverkningar. Därför har det blivit vanligare än förr att behandlingen fortsätter efter att en depression har upphört.
– Vissa patienter som haft flera episoder av depression, och som inte upplever några betydande biverkningar av medicinerna, kan välja att fortsätta för att minska risken att bli deprimerad igen, konstaterar Elias Eriksson.
Diskussionen om en kemisk obalans i hjärnan som orsak till depression är komplicerad, anser han.
– Det finns fortfarande mycket som talar för att serotonin kan spela en roll för uppkomsten av depression, men det är något vi ännu inte vet, eftersom det inte finns metoder för att mäta om serotoninaktiviteten är sänkt eller förhöjd eller normal.
– Men det är uppenbart att åtminstone djup depression är en allvarlig sjukdom med ett biologiskt underlag som kräver behandling.
2023 hämtade mer än var tionde svensk ut någon form av antidepressivt läkemedel. Sertralin är ett av de vanligaste på marknaden.
Samarbeta med industrin
Frågar man André Marx varför han tror att debatten blivit så intensiv, svarar han:
– Uppenbarligen är det här ett ämne som väcker starka känslor hos vissa, vilket är beklagligt. Bäst för patienterna vore naturligtvis en saklig och uppriktig debatt om dessa läkemedels för- och nackdelar för olika individer och för samhället i stort.
André Marx framhåller att flera av de forskare som kritiserar honom har nära samarbeten med läkemedelsbolag som utvecklar antidepressiva läkemedel, och menar att det därför inte är förvånande att de har ett annat perspektiv än han.
– Jag är allmänläkare och resonerar kring hur vi bäst hjälper den bredd av patienter som dagligen söker hjälp för depression och ångest, säger André Marx.
Elias Eriksson konstaterar att hans sätt att arbeta är väletablerat inom forskningen.
– Är man, som jag, farmakolog och vill göra nytta, bör man då och då samverka med läkemedelsindustrin. Det vore till stor nackdel för utvecklingen om akademin inte gjorde detta. Jag tror till exempel att det är få som beklagar att universitetsforskare bidrog till företagens försök att snabbt ta fram coronavaccin."
Dela på Facebook
Dela på Twitter
Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför
Patreon
Bli månadsgivare
Swish
Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.
«
Den Svenska Akademiska Situationen
Rättegång Flyttad Till Sundsvall
»
Carl på social media
Visit our Facebook
Visit our Twitter
Visit our RSS feed
Patreon
Här kan du visa ditt stöd genom att
bli månadsgivare på Patreon
.
Swish
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.
De Fria
Besök folkrörelsen
som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin
facebook
pinterest
youtube
rss
twitter
instagram
facebook-blank
rss-blank
linkedin-blank
pinterest
youtube
twitter
instagram