Amerikanskt Talmanstrots I SvD

2024-04-22
Men vad kan då detta möjligen handla om..

https://www.svd.se/a/93lAyE/mike-johnson-vagade-trotsa-trump-hogern-om-miljardstod-till-ukraina
"Sent en kväll i veckan samlade Mike Johnson sina närmaste medarbetare på talmannens kontor, ”speakers office”. Han stod inför beslutet att släppa fram en omröstning som kan påverka världshistorien, men också hans egen framtid.
Den djupt religiöse Mike Johnson vände sig till högre makter och bad tillsammans med kollegorna.
Dagen därpå anförtrodde sig Mike Johnson till partivännen Michael McCaul, ordförande i utskottet för utrikespolitik.
– Han berättade för mig att han ville stå på rätt sida av historien, säger Michael McCaul enligt ABC news.
Korridorerna utanför kontoret är fyllda med målningar över alla tidigare talmän i USA:s representanthus sedan 1789. Mike Johnsons företrädare Kevin McCarthy röstades bort av högerfalangen inom det republikanska partiet hösten 2023. Det var första gången i USA:s historia som en sittande talman kastades ut, vilket förde den då relativt okände Mike Johnson till talmansposten.
När Ukraina vädjat om ett nytt stödpaket för att hålla tillbaka den ryska krigsmaskinen har Mike Johnson varit en av nyckelspelarna. I december 2023 var han fast besluten om att nya stödpaket till Ukraina måste paras ihop med strikta gränsövervakningsåtgärder i USA.
Riskerar samma öde som McCarthy
– Han har röstat emot hjälp till Ukraina tidigare, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, till SvD.
Den nu aktuella omröstningen hade försenats i flera månader efter motstånd från högerfalangen inom Republikanerna. Inför öppen ridå pågick en strid med Mike Johnson som mittpunkt. Som talman hade han makten att föra upp frågan till omröstning i representanthuset.
På ena sidan fanns högerfalangen, med republikaner som Marjorie Taylor Greene och Matt Gaetz, som velat blockera en omröstning – och i viss mån före detta presidenten Donald Trump. På andra sidan fanns sittande presidenten Joe Biden, det demokratiska partiet och mer moderata republikaner.
Om Mike Johnson skulle gå emot samma högerfalang som fört honom till talmansposten riskerade han att gå samma öde till mötes som företrädaren Kevin McCarthy.
Onsdagen den 17 april var han redo att ge sitt besked.
Mike Johnson tog plats framför kamerorna på stengolvet i Kapitolium. ”Världen brinner”, sade han och tillade att det delvis beror på att Vita huset visat svaghet på världsscenen.
– Jag vill ge alla ledamöter i representanthuset möjligheten att rösta efter sitt samvete, sade Mike Johnson på den hastigt sammankallade presskonferensen.
Jokern i leken: Tiktok
Den allra första frågan från journalisterna på plats handlade om varför han tycks vara villig att förlora jobbet.
– Jag gör rätt sak, sedan får det gå som det går, sade Mike Johnson och fortsatte:
– Om jag arbetade utifrån rädslan att bli avsatt skulle jag inte kunna göra mitt jobb. Historien kommer att döma oss efter vad vi gör.
Mike Johnson berättade också om sin son, som ska börja sin officersutbildning vid Naval Academy till hösten. Han varnade för att Kina, Iran och Ryssland är ”ondskans axelmakter” och att Vladimirs Putins ambitioner sträcker sig längre än Ukraina.
– Jag skickar hellre kulor än amerikanska pojkar till Ukraina, sade Mike Johnson.
Bakom kulisserna pågick även ett intensivt arbete med utformningen av själva förslaget. Det bröts ned i fyra delar, varav stödet på 60 miljarder dollar till Ukraina var det största.
De övriga delarna handlade om stöd på 26 miljarder dollar till Israel, en mindre summa till Taiwan och andra allierade. Men det fanns även något av en joker i leken: Tiktok – där frågan var om det kinesiskt grundade företaget ska tvingas sälja sin amerikanska verksamhet eller bli bannlyst i landet. Enligt New York Times var detta ett drag för att blidka högerfalangen.
Spär ytterligare på splittringen
USA:s representanthus godkände på lördagskvällen, svensk tid, samtliga fyra förslag. Röstsiffrorna gällande Ukrainastödet blev 311 för och 112 emot, vilket innebär att en majoritet av republikanerna sade nej.
Joe Biden var mycket nöjd.
– I dag röstade medlemmar från båda partierna i representanthuset för att stärka våra nationella säkerhetsintressen och för att skicka ett tydligt budskap om kraften i det amerikanska ledarskapet på världsscenen, sade Joe Biden, enligt BBC.
Även professorn i Nordamerikastudier Dag Blanck ser det som en vinst för Biden.
– Detta stärker Joe Biden och Demokraterna. De fick igenom vad de ville och kan peka på att Republikanerna är så splittrade att de inte kan styra.
Utfallet i lördagens omröstning spär ytterligare på splittringen inom det republikanska partiet, tror Dag Blanck.
– Mike Johnson fick igenom paketet enbart på grund av stödet från Demokraterna. Det är mycket problematiskt för de som står längst till höger inom Republikanerna, säger han till SvD.
Den förre talmannen Kevin McCarthy avsattes delvis på grund av att han ansågs stå för nära Demokraterna i policyfrågor kring Ukraina. Hotet om att högerrepublikaner som Marjorie Taylor Greene, som nu fått öknamnet ”Moscow Marjorie”, försöker driva igenom en omröstning om att avsätta Mike Johnson finns alltjämt kvar.
Vill stå på rätt sida av historien
– Det finns en stark del inom det republikanska partiet som är kritisk mot hjälp till Ukraina, säger Dag Blanck.
Frågan är dock om Republikanerna verkligen vill ha ett nytt parlamentariskt kaos.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj riktade sig direkt till Mike Johnson.
”Jag är tacksam. Både mot de två partierna i USA:s representanthus och mot talmannen Mike Johnson personligen” kommenterade han på plattformen X.
Och Mike Johnson själv? Han har bestämt sig för att, med egna ord, stå på rätt sida i historieböckerna.
– Jag har sagt detta tidigare. Man gör rätt sak, sedan får det gå som det går, sade han efter omröstningen."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram