Pressad Politisk Partikuliss

2024-04-17
Kan det kanske vara så att den politiska partikulissen i sig är under attack..

https://www.dn.se/sverige/sa-blev-fragan-om-juridiskt-kon-ulf-kristerssons-huvudvark/
"En splittrad regering, internt missnöje i Moderaterna och en statsminister under press.
Frågan om det ska bli enklare att byta juridiskt kön har rört upp känslor.
– Jag kan inte komma på en enda fråga där man revolterat i partiet på det här sättet, säger statsvetaren Tommy Möller.
Sofia Tanaka
Text
Linn Jönsson
Text
Spara
Dela
Det är tisdag i början av april och drygt en vecka kvar till omröstningen. Det lagförslag som ligger på bordet har skapat intensiv debatt inom Moderaterna.
Riksdagsgruppen med 68 ledamöter sitter i möte. Det blir det fjärde mötet i partiet inom loppet av ett par dagar där man diskuterar könstillhörighetslagen. Stämningen är tryckt.
Hur hamnade Moderaterna här?
Redan i januari 2023 står ”förbättrade möjligheter att ändra kön” med på listan över lagförslag som regeringen ska lägga fram under våren.
”Om det blir den 21 februari eller något senare låter jag just nu vara osagt”, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) som svar på en fråga om lagen i riksdagen.
Därefter tar det stopp. De tre regeringspartierna är inte överens.
Efter sommaren står det klart att Moderaterna och Liberalerna kommer att lämna förslaget till riksdagen utan Kristdemokraterna – ett ovanligt drag eftersom regeringspartierna vanligtvis går fram med lagförslag tillsammans.
”Vi hoppas där finna brett stöd bland de folkvalda för att ta nästa steg för att modernisera könstillhörighetslagstiftningen och öka transpersoners frihet”, skriver socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) och jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) i en debattartikel i Expressen i höstas.
Förslaget som sedan läggs fram i socialutskottet den 4 april liknar det som den förra regeringen tog fram, men som aldrig hann bli verklighet.
Lagen ska delas upp i två delar: ändring av kön i folkbokföringen skiljs från processen för kirurgiska ingrepp. Kravet på en diagnos om könsdysfori för att byta juridiskt kön slopas. I stället räcker det med en enklare medicinsk utredning för att en 16-åring ska kunna ändra juridiskt kön.
En majoritet i utskottet ställer sig bakom förslaget.
Här hade debatten kunnat ta slut. Men när statsminister Ulf Kristersson i intervjuer säger att han hellre sett en 18-årsgräns, vilket har varit Moderaternas tidigare hållning, exploderar missnöjet i partiet.
Krismötena i M avlöser varandra. Ulf Kristersson behöver förklara sig inför sina partikamrater.
– Det är kaos, kaos, kaos och en enorm frustration över Ulf, säger en M-källa med god insyn i partiet till DN.
Efter mötena blir det tydligt att Moderaterna inte tänker backa. ”Det är hög tid att gå till beslut”, är budskapet från partiledningen, som försöker gjuta olja på vågorna genom att beskriva förslaget som en kompromiss.
Moderaterna och Liberalerna har tillsammans med oppositionen (S, C, MP och V) på pappret en betryggande majoritet i riksdagen som är för förslaget.
Sverigedemokraterna vill ändå försöka stoppa lagändringen genom att skicka tillbaka förslaget till socialutskottet, vilket KD stöttar. För att göra det krävs en tredjedel av rösterna i riksdagen, alltså 116 stycken förutsatt att alla 349 är på plats. KD och SD samlar 91 mandat.
Statsvetaren Tommy Möller beskriver den situation som uppstått för Ulf Kristersson som svårbegriplig. Att en sådan här liberal reform stöter på motstånd i det konservativa Moderaterna borde Ulf Kristersson ha förstått.
– Det är inte ett ledarskap som imponerar. Han har inte gått i takt med partiopinionen och inte ens i takt med den egna riksdagsgruppen, säger Möller.
– Det är ovanligt att en moderat statsminister drabbas av den här typen av intern kritik. Vanligtvis rättar man in sig i ledet. Jag kan inte komma på en enda fråga där man revolterat i partiet på det här sättet.
Flera M-ledamöter har för DN vittnat om att det finns ett stort motstånd mot det nuvarande förslaget, men få har varit öppet kritiska.
– Vid en omröstning har jag väldigt svårt att se att man skulle gå mot partiledningen, säger Tommy Möller.
När förslaget nu ska läggas fram för omröstning på onsdagen klockan 16 har KD begärt kvittningsförbud. Det betyder att styrkeförhållandena i riksdagen kan förändras eftersom man inte kan ”kvitta ut” frånvarande ledamöter.
Enigheten är inte total ens i oppositionen. S-kvinnornas ordförande Annika Strandhäll går emot partilinjen i sin kritik mot förslaget. Socialdemokraten och riksdagsledamoten Patrik Björck har i en debattartikel i SvD aviserat att han tänker rösta nej till förslaget.
Från M-håll beskrivs omröstningen som en prestigefråga för Ulf Kristersson, och vissa går så långt som att det handlar om hans överlevnad som statsminister.
– Jag tror inte att folk ute i landet inser att om förslaget fälls så kommer Ulf behöva avgå som partiledare, kanske inte på kort men på lång sikt, säger M-källan.
På en pressträff under Moderaternas Sverigemöte förra veckan fick Ulf Kristersson flera frågor om könstillhörighetslagen, hur han hanterat frågan och om hela den moderata riksdagsgruppen kommer att följa partilinjen.
– Jag ångrar ingenting i detta. Som ni vet, det normala är ju inte att man har en ny lagstiftning via ett utskottsinitiativ, men det händer ibland och det här är ett sånt tillfälle, sa han då.
– Vi har diskuterat igenom frågan som man gör både i lätta frågor och komplicerade frågor på riksdagsgruppssammanträden. Moderaterna står bakom den kompromiss som finns och det kommer också framgå i riksdagsomröstningen.
Fakta.Mandatfördelningen i riksdagen
Socialdemokraterna (S) har 106 mandat.
Sverigedemokraterna (SD) har 72 mandat.
Moderaterna (M) har 68 mandat.
Vänsterpartiet (V) har 24 mandat.
Centerpartiet (C) har 24 mandat.
Kristdemokraterna (KD) har 19 mandat.
Miljöpartiet (MP) har 18 mandat.
Liberalerna (L) har 16 mandat.
Dessutom finns två politiska vildar i riksdagen, ledamöter utan partibeteckning.
Totalt sitter 349 ledamöter i Sverige riksdag."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram