2024 04 17

2024-04-17
https://www.youtube.com/watch?v=7nLWztlWlrs

De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

Stöd oss gärna:
SWISH: 076 - 118 25 68 (mottagare Caroline N.)
PATREON: https://patreon.com/defria_se
FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se
HEMSIDA: https://defria.se/

Kan det kanske vara så att den politiska partikulissen i sig är under attack..

"En splittrad regering, internt missnöje i Moderaterna och en statsminister under press.

Frågan om det ska bli enklare att byta juridiskt kön har rört upp känslor.
– Jag kan inte komma på en enda fråga där man revolterat i partiet på det här sättet, säger statsvetaren Tommy Möller.

Det är tisdag i början av april och drygt en vecka kvar till omröstningen. Det lagförslag som ligger på bordet har skapat intensiv debatt inom Moderaterna.
Riksdagsgruppen med 68 ledamöter sitter i möte. Det blir det fjärde mötet i partiet inom loppet av ett par dagar där man diskuterar könstillhörighetslagen. Stämningen är tryckt.
Hur hamnade Moderaterna här?
Redan i januari 2023 står ”förbättrade möjligheter att ändra kön” med på listan över lagförslag som regeringen ska lägga fram under våren.

”Om det blir den 21 februari eller något senare låter jag just nu vara osagt”, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) som svar på en fråga om lagen i riksdagen.

Därefter tar det stopp. De tre regeringspartierna är inte överens.

Efter sommaren står det klart att Moderaterna och Liberalerna kommer att lämna förslaget till riksdagen utan Kristdemokraterna – ett ovanligt drag eftersom regeringspartierna vanligtvis går fram med lagförslag tillsammans.
”Vi hoppas där finna brett stöd bland de folkvalda för att ta nästa steg för att modernisera könstillhörighetslagstiftningen och öka transpersoners frihet”, skriver socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) och jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) i en debattartikel i Expressen i höstas.

Statsvetaren Tommy Möller beskriver den situation som uppstått för Ulf Kristersson som svårbegriplig. Att en sådan här liberal reform stöter på motstånd i det konservativa Moderaterna borde Ulf Kristersson ha förstått.
– Det är inte ett ledarskap som imponerar. Han har inte gått i takt med partiopinionen och inte ens i takt med den egna riksdagsgruppen, säger Möller.
– Det är ovanligt att en moderat statsminister drabbas av den här typen av intern kritik. Vanligtvis rättar man in sig i ledet. Jag kan inte komma på en enda fråga där man revolterat i partiet på det här sättet.

Flera M-ledamöter har för DN vittnat om att det finns ett stort motstånd mot det nuvarande förslaget, men få har varit öppet kritiska.
– Vid en omröstning har jag väldigt svårt att se att man skulle gå mot partiledningen, säger Tommy Möller.

När förslaget nu ska läggas fram för omröstning på onsdagen klockan 16 har KD begärt kvittningsförbud. Det betyder att styrkeförhållandena i riksdagen kan förändras eftersom man inte kan ”kvitta ut” frånvarande ledamöter.

Enigheten är inte total ens i oppositionen. S-kvinnornas ordförande Annika Strandhäll går emot partilinjen i sin kritik mot förslaget. Socialdemokraten och riksdagsledamoten Patrik Björck har i en debattartikel i SvD aviserat att han tänker rösta nej till förslaget.

Från M-håll beskrivs omröstningen som en prestigefråga för Ulf Kristersson, och vissa går så långt som att det handlar om hans överlevnad som statsminister.
– Jag tror inte att folk ute i landet inser att om förslaget fälls så kommer Ulf behöva avgå som partiledare, kanske inte på kort men på lång sikt, säger M-källan.

På en pressträff under Moderaternas Sverigemöte förra veckan fick Ulf Kristersson flera frågor om könstillhörighetslagen, hur han hanterat frågan och om hela den moderata riksdagsgruppen kommer att följa partilinjen.
– Jag ångrar ingenting i detta. Som ni vet, det normala är ju inte att man har en ny lagstiftning via ett utskottsinitiativ, men det händer ibland och det här är ett sånt tillfälle, sa han då."

Mysen i poddformat (dvs enbart ljud) finns att spela upp eller ladda ner här
https://myspodd.defria.se
Följ De Fria på Telegram!
https://t.me/defria
The Free People's Movement på YouTube!
https://youtube.com/TheFreePeoplesMovement

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram