Bostadsaffärer & Penningtvätt

2024-04-14
Hihihihi 🙂

https://www.svd.se/a/3MkkoP/finanspolisen-bostadsmarknaden-en-hogrisksektor-for-penningtvatt
"Den vanligaste orsaken till att svenska bostadsaffärer avbröts i fjol var att berörda banker inte kunde se varifrån pengarna kom, och att bostadsaffären därmed kunde misstänkas vara penningtvätt. Det framgår av Fastighetsmäklarförbundets juridiska rådgivning där problem med banköverföringar var det vanligaste bekymret för de mäklare som under 2023 bad om råd.
– Ja. Det nya är att bankerna oftare bestämmer sig för att inte medverka vid en bostadsaffär, detta av oro över pengarnas ursprung, säger advokaten Claes Lood som ansvarar för branschförbundets juridiska rådgivning till mäklare som är medlemmar.
Han berättar att det förut var säljarnas banker som ibland inte ville ta emot pengar från utlandet, men att det nu även är köparnas banker som ibland inte vill ”släppa ifrån sig” de pengar som står på vissa konton.
Dubblering av misstänkta transaktioner
Det är efter EU:s direktiv mot penningtvätt som skärpta lagar tillämpas i Sverige. Och det framgår av Finanspolisens årsrapport att det är särskilt bankernas inrapportering som skjuter i höjden. De misstänkta transaktionerna har på några år dubblerats – antalet misstankerapporter totalt från bankerna till Finanspolisen var nästan 40 000 enbart under 2023.
Samtidigt pekar en helt färsk underrättelserapport från Finanspolisens ut fastighetsbranschen som ”högrisksektor för penningtvätt”. Brotten sker genom systematiskt köp och sälj av främst bostadsfastigheter, och värdet på de misstänkt svarta bostadsaffärerna är enligt Finanspolisen 5 miljarder kronor, senast beräknat för 2022.
Men även helt vanliga, ”vita” fastighetsaffärer blir alltså påverkade av de stramare reglerna.
– Trösklarna för när varningsklockorna för penningtvätt ska ringa har sänkts. Och när bankernas system varnar blir det totalstopp i försäljningsprocessen, säger Claes Lood.
SvD har bett Bankföreningen att kommentera den nu omfattande inrapporteringen av misstänkta fastighetstransaktioner. Bankföreningen hänvisar dock bara till Finanspolisens årsrapport för 2023. Branschorganisationen kommenterar mycket kort att myndigheternas information om riskerna för penningtvätt och terrorfinansiering är ”viktig för bankerna”.
Den färska underrättelserapporten från Finanspolisen uppmanar dock bankerna att ge mer information om de tusentals misstänkta fastighetsaffärerna. Till exempel vill Finanspolisen att bankerna börjar namnge de mäklare som agerar i de anmälda transaktionerna:
”Finanspolisen kan inte nog understryka vikten av att mäklarens namn framgår i bankernas rapporter som rör fastigheter”, står det i det nedladdningsbara underrättelsedokumentet.
Rättsliga ärenden pågår
Finanspolisen har också satt tryck på fler myndigheter att agera: ”Ett framgångsrikt ärende där en mäklare åtalas för näringspenningtvätt eller förlorar sin licens bedöms få stor signaleffekt, inte enbart för att åstadkomma skärpning i mäklarbranschen utan också för bankerna.”
Sådana rättsliga ärenden pågår nu. I Stockholms tingsrätt står ett par högprofilerade mäklare åtalade för bland annat penningtvätt med bostadsrätter Dessutom har Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, agerat genom att återkalla registreringen för flera mäklare som förmedlat bostäder utan tillräckligt dokumenterad kundkännedom.
För första gången har FMI också beslutat om straffavgift för själva mäklarföretaget när dess anställda inte följer de regler som ska minska risken för penningtvätt. Ett mindre mäklarkontor i en residensstad i södra Sverige åkte nyligen på straffavgift på 200 000 kronor sedan två nu stoppade mäklare struntat i att dokumentera kunderna och dessutom fabricerat handlingar.
Vid FMI är David Johansson, operativ chef. Han framhåller att FMI nu har samarbete med bland annat Finanspolisen. När FMI ser brister hos mäklare och deras företag handlar det kanske inte om påvisad kriminalitet, men myndigheten agerar offensivt om mäklare struntar i de skärpta regler som syftar till att förhindra penningtvätt.
– I fjol blev 30 mäklare av med sina registreringar och fem av dessa ärenden relaterade till penningtvätt, berättar David Johansson.
”Kan bli en ekonomisk mardröm”
Omfattningen av de misstänkta bostads- och fastighetsaffärerna märker den breda allmänheten sällan av om man inte själv har oturen att vara säljare av en bostad och drabbas när köparens bank drar i bromsen.
– En vecka före tillträde kanske banken säger ”Vi kommer inte att överföra de här pengarna”. Sådant kan bli en ekonomisk mardröm för inblandade parter, konstaterar advokaten Claes Lood."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram