Ormtunga & Kriget

2024-04-14
https://www.aftonbladet.se/ledare/a/0Qw5yM/inom-fem-ar-kan-kriget-vara-over-oss
"Jag har pratat med ett flertal experter, politiker och höga militärer. Det mesta är som bakgrund men en intervju jag kan rekommendera är den med marinchefen Ewa Skoog Haslum i vår säkerhetspolitiska podd ”Höjd beredskap”.
Slutsatserna är tyvärr ganska dystra. Sverige måste öka försvarsanslagen till över tre procent av BNP.
Dessutom behöver vi låna till försvarsinvesteringar här och nu. Och det handlar om stora belopp. Som Ewa Skoog Haslum konstaterar skulle marinen behöva fördubblas bara för att lösa de uppgifter den har i dag.
Det skulle betyda investeringar i flera nya moderna ubåtar och ytstridsfartyg. Under kalla kriget hade Sverige 12 ubåtar. I dag skulle det behövas ungefär åtta. Vi har fyra med en femte på väg.
Armén har i dag två brigader, en brigad är ungefär 5 000 man. Riksdagen har beställt två till men har inte skjutit till pengar så de är just nu framflyttade till efter 2035. Fullkomligt löjeväckande i dagens säkerhetspolitiska läge.
Även flygvapnet behöver moderniseras och växa. En rimlig ambitionsnivå om vi ska kunna bidra till att försvara Finland, Baltikum och Polen ligger omkring åtta stridsflygdivisioner, en ökning från dagens sex, men omkring 150 till 160 flygplan.
Om man summerar behoven bör Försvarsberedningen föreslå att staten lånar upp ungefär 100 miljarder.
Nu, inte sen.
Än så länge har motståndet mot att låna varit stenhårt, inte minst från finansdepartementet.
Vinden är bitande och kransarna börjar blåsa iväg. Men tankarna vandrar. Minneslandskapet och dess ceremonier berättar en historia. Hur kommer framtiden att skriva vår?
2024 vann Donald Trump presidentvalet i USA.
2025 tvingade USA fram fred i Ukraina på Vladimir Putins villkor.
2026 började ryska minoriteter i Baltikum klaga på diskriminering och kräva självbestämmande. Anklagelser om nazism yrde i luften.
2027 eller 2028 testade Vladimir Putin Natos artikel fem. Kanske i norra Finland eller Baltikum, till havs eller någon annanstans i utkanten.
Vad händer sen?
Jag fryser trots min svenska tjocktröja och mössa.
Paul Ledwell avslutade med att berätta om sin farfar, veteran från bland andra slagen vid Passchendaele, Vimy och Somme.
Det förflutna är nära både i tid och rum.
– Han ville aldrig prata om kriget, sa Paul Ledwell.
Vi måste väl ändå ha lärt något av 1900-talet?"

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram