Prisbetalande Trump I DN

2024-04-10
Men vad säger han egentligen i sina tal och vad är rimligt i verkligheten om det handlar om värdet på ett liv..

https://www.dn.se/varlden/bjorn-af-kleen-trump-far-nu-betala-priset-for-sin-egen-oforsonlighet/
"I det tiotal amerikanska delstater där abort i dag är totalförbjudet utan undantag för graviditeter tillkomna genom våldtäkt och incest bedöms 58 979 graviditeter ha uppstått genom våldtäkt sedan Högsta domstolen upphävde det nationella abortskyddet 2022.
Denna skara av nästan 60 000 uppskattade gravida våldtäktsoffer befinner sig i frontlinjen för republikanska delstatspolitikers krig mot aborträtten. Att så reaktionära lagar kunnat drivas igenom på delstatsnivå i USA beror på Trump och hans tre nomineringar till HD i Washington.
Den konservativa majoriteten i HD tillhör Trumps politiska triumfer, i förlängningen hans kanske mest långsiktiga avtryck i amerikansk lagstiftning och huvudskälet till varför hans unika allians med det väckelsekristna väljarunderlaget består.
Men Trumps framgång på abortområdet är också politiskt riskabel. Faktum är att de yttersta konsekvenserna i abortlagstiftningen väntas kunna kosta Trump hans dröm om en andra mandatperiod i höst. Lagarna saknar stöd hos majoriteten av USA:s befolkning, även om de värmer de mest högljudda fundamentalisterna.
Det är mot bakgrund av skräcken för politiskt bakslag man ska ta del av Trumps uttalanden om abortfrågan publicerat under måndagen.
I en film presenterad på Trumps medieplattform säger kandidaten att det å ena sidan är upp till delstaterna själva att reglera lagstiftningen runt abort. Men Trump betonar samtidigt med visst eftertryck att han stödjer undantag för graviditeter tillkomna genom våldtäkt och incest – ett varningens finger till den skärva av landet som förbjudit sådana aborter, delstater som han vanligtvis brukar svärma för, som han är beroende av.
De yttersta konsekvenserna i abortlagstiftningen väntas kunna kosta Trump hans dröm om en andra mandatperiod
I politisk känslighet påminner frågan litet om invandringspolitiken vid gränsen 2018, då Trump introducerade lagar som gjorde det möjligt för vakter att separera flyktingbarn från sina föräldrar. En reform som bokstavligen syftade till att splittra kärnfamiljer – hela grunden för den republikanska föreställningen om gott, kristet samhälle.
Något liknande inträffade tidigare i år i Alabama när den sydliga delstatens Högsta domstol beslutade att frusna embryon är barn med rättigheter. Alabamas IVF-kliniker upphörde omedelbart med den reproduktiva verksamheten av rädsla för att straffas juridiskt – att kassera befruktade ägg, som klinikerna ofta måste, skulle kunna innebära mord.
Sedan dess har Alabamas delstatspolitiker försökt skydda IVF-klinikerna från HD-beslutet. Politikerna fick ros av Trump under måndagen, som vill ha fler bäbisar producerade i USA – tillkomna med eller utan provrör.
Under året har Trump övervägt att presentera planer på ett nationellt abortförbud, som potentiellt skulle göra det svårare för amerikaner att resa över delstatsgränser och göra sena aborter i liberalt styrda delstater.
Men det blir inget förslag om nationellt abortförbud, avslöjade Trump till sist i filmen. Ytterligare ett defensivt besked som kommer förarga det kristna korståg som betraktar ett nationellt abortförbud som nästa naturliga steg av kampen. Mike Pence, den förre vicepresidenten, kallade beskedet från Trump för ett ”slag i ansiktet”.
Förmågan att hålla två tankar i huvudet samtidigt och möta sina motståndare i mitten är vad partipolitik brukade handla om. Trump har lovat sina väljare att det finns en annan, mer kompromisslös, väg till paradiset. I abortfrågan betalar han nu priset för sin oförsonlighet."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram