Musikkultiverande Kadyrov I SvD

2024-04-10
Tänk att man mal på så med detta....

https://www.svd.se/a/JQP9e6/snabb-och-langsam-musik-forbjuds-i-tjetjenien-av-ledaren-kadyrov
"Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov vill sätta stopp för inflytande från andra musikkulturer. Beskedet kom från delrepublikens kultur­minister Musa Dadajev, rapporterar tidningen Moscow Times, som numera är bannlyst i Ryssland. På uppdrag av Kadyrov har ministern träffat lokala artister runtom i landet och presenterat ett nytt direktiv:
“Att låna musikkultur från annat folk är otillåtet”, sa Dadajev.
Det framgår inte hur man i Tjetjenien ska kontrollera om en artist till exempel inspirerats av en utländsk artist. Men – musik som produceras av Tjetjeniens artister måste också framöver hålla sig inom ett specifikt långsammare tempo:
“Från och med nu ska alla musikaliska, vokala och koreografiska verk motsvara ett tempo på mellan 80 och 116 slag per minut”, informerade den tjetjenske kulturministern.
Kadyrov är en nära anhängare till Rysslands president Putin. Men med hans nya order skulle den ryska nationalsången inte kvala in i det tillåtna tempot, skriver brittiska The Times. Den ryska hyllningssången komponerades under Sovjettiden och håller 76 slag per minut.
Enligt Moscow Times gav Kadyrov ordern om att musiktempot skulle ändras i landet för att den skulle “anpassa sig till den tjetjenska mentaliteten”.
Landets artister måste nu skriva om sin musik för att anpassa sig till ledarens tempo, innan den 1 juni. Annars får inte artisterna uppträda offentligt, meddelar landets kulturministerium.
Abbas två hits kan spelas – i teorin
Nyheten om Tjetjeniens nya hållning till musik har fått spridning bland medier. Tempon mellan 80 och 116 slag per minut är mycket vanliga i musikbranschen. Brittiska The Times skriver till exempel att technomusik, som typiskt håller mellan 120-155 slag per minut, därmed förbjuds i Tjetjenien.
Men det är inte bara diskodunket som förbjuds, även mer poppiga låtar som klassikern Girls just want to have fun med 80-talsartisten Cyndi Lauper förbjuds. Liksom låtar från popartister som Prince, Lady Gaga, Taylor Swift och musik från en rad andra genrer.
Ytterst få Abba-låtar skulle klara av de nya reglerna i Tjetjenien, men inte alla skulle bannlysas. Hitsen One of us och Chiquitita håller båda 84 slag per minut och kan alltså, åtminstone i teorin, spelas i landet."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram