ABBA-Nationalism

2024-04-03
Men har man sett.... för vad säger det sista stycket egentligen för någonting....men skrev inte Karl Gerhard något om "för en riksdaler Banco sätter vår regim en Franco"

https://www.dn.se/kultur/saga-cavallin-ar-du-i-riskzonen-for-att-drabbas-av-abba-nationalism/
"På lördag (6/4) är det precis femtio år sedan Abbas ”Waterloo”-seger. SVT kommer att högtidlighålla jubileet med en direktsänd hyllningskonsert från Cirkus i Stockholm. I förra veckan (25/3) visade kanalen därtill inslaget ”Thank you for the music”, där 26 svenska artister sjunger var sin rad ur en Abba-låt.
I Aftonbladet skriver Anna Andersson att inslaget ”tjuvkopplar sig förbi allt vad intellekt och kritiskt tänkande heter”. Något som tyvärr visat sig vara en vanlig effekt av att konsumera SVT-producerade Abba-hommage.
En sviktande omdömesförmåga är bara en av de saker du bör vara uppmärksam på hos dig själv och personer i din omgivning. Det kan nämligen vara en tidig varningssignal för en radikaliseringsprocess in i en mycket specifik form av svensk exceptionalism.
Nedan beskrivs några ytterligare tecken och signaler att hålla utkik efter på att du, eller någon i din närhet, är i riskzonen för att drabbas av Abba-nationalism:
Överidentifikation med Abbas internationella framgångar. Tar sig vanligen till uttryck genom ett maniskt bruk av fraser som ”lilla landet Sverige”, ”ett land i norr med färre än tio miljoner invånare” och ”tänk att vi!”. Ett psykologiskt fenomen även känt som ”Max Martin-komplexet”.
Oförmåga att göra skillnad på svenskfödda popartister och svenskägda industrier. Om du hör en individ i samma andetag nämna orden kullager, LKAB och Neneh Cherry, spetsa öronen. I det fall individen därpå tar upp ”det svenska popundret” och drar en rak linje mellan Nina Persson och Daniel Ek: tveka inte att kontakta relevanta hjälpinstanser!
I ett mer utvecklat skede har denna vanföreställning nämligen potential att åsamka samhället stor skada. Bland annat har man sett hur den har kunnat leda till instiftandet av ett musikexportpris vilket delas ut till personer som bidragit till svenska musikaliska exportframgångar och medverkat till en positiv bild av Sverige.
Gör resor som leder till radikalisering och kontakter med andra i extremistiska miljöer. Om en individ efter en lång utläggning om ”Kristina från Duvemåla”, ”Mamma Mia”-musikalen, Abba-museet och Pophouse framgångar föreslår en resa till en ”specialbyggd arena” i London – se till att omedelbart lämna platsen och sätt dig själv i säkerhet! Risken är annars stor att du manipuleras till att delta i en så kallad ”Abba Voyage” och tvingas betala för att under flera timmar matas med subliminala budskap om svensk företagsamhet.
En monoman fixering vid upprättelse för den svenska proggrörelsens föreställda illgärningar. En vanlig så kallad ”push”-faktor vid radikalisering är en känsla av att bli kränkt, eller att uppleva orättfärdighet. För Abba-nationalisten visar sig detta i en besatthet vid den svenska 70-talsvänsterns kyliga inställning till Agnetha, Frida, Björn och Benny, samt Stikkan Andersson. Alternativfestivalen 1975 och Sveriges beslut att avstå från Eurovision 1976 betraktas av en individ i denna fas av radikalisering som en konspiration riktad mot Abba. Detta gör en blind för legitim kritik av Eurovision.
I boken ”Vemod undercover” beskriver Jan Gradvall till exempel Ulf Dagebys ”Doin’ the omoralisk schlagerfestival” som ”en hatlåt riktad mot Abba och Stikkan Anderson”. Ett påstående som förbiser bakgrunden till artistnamnet ”Sillstryparn” och att låtens inledningsvers refererar till garrotteringar och den spanska fascistregimen.
1974 var inte bara det år ”Waterloo” vann. Det var även året då den sista dokumenterade avrättningen genom garrottering, alltså strypning, utfördes i Francos Spanien. Samma år tävlade landet i Eurovision med låten ”Canta y sé feliz”, som kan översättas till ”Sjung och var glad”. Så här i Eurovisionstider bör du vara vaksam på den typen av vilseledande budskap."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram