Raderande Ranstorp Invald I Sidas Styrelse

2024-03-28
När skam skall tillföras vanära...

https://www.dn.se/sverige/ranstorp-raderade-sida-kritiska-inlagg-sitter-i-styrelsen/
"Terrorforskaren Magnus Ranstorp valdes i slutet av februari in i biståndsmyndigheten Sidas styrelse.
Flera Sida-kritiska inlägg har raderats från hans X-konto.
– Det är möjligt att jag har gjort det, säger han.
Magnus Ranstorp, docent vid Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet på Försvarshögskolan, är en av Sveriges mest kända experter på terrorism. Den 22 februari valdes han in som ledamot i Sidas styrelse.
Men Magnus Ranstorp har också varit en flitig kritiker av Sidas arbete. Bland annat har han kritiserat Sida för bristande öppenhet.
”Är det rimligt att Sida-kranarna med miljarder i stöd av skattemedel till bistånd står vidöppna år efter år när kollen vad vi faktiskt får för pengarna är så undermåliga och ifrågasatta?”, skrev han på Twitter, numera X, den 5 november 2021.
Sida är en statlig myndighet som lyder under Utrikesdepartementet.
Han har också kritiserat Sidas samarbete med organisationen Islamic Relief Worldwide, vars styrelse avgick i augusti 2020 efter att det avslöjats att flera företrädare uttryckt sig antisemitiskt i sociala medier.
”Eftersom Sida finansiellt stödjer Islamic Relief har ni fördömt – som FN gjort – de antisemitiska kommentarer som Heshmat Khalifa, IRW:s förtroenderådsledamot, yttrade på social media?”, skrev han den 13 augusti 2020.
De inläggen, och flera andra där Magnus Ranstorp kritiserar Sida, är i dag borttagna, men finns arkiverade i internetarkivet Internet Archive. Inga-Lill Hagberg, pressekreterare på Sida, uppger att inläggen inte har tagits bort på deras initiativ.
När DN frågar Magnus Ranstorp varför han har raderat inläggen säger terrorforskaren först att han inte vet.
– Mina avvägningar i relation till om jag behåller tweets eller inte behåller tweets är någonting som inte jag minns.
Inläggen har tagits bort någon gång efter månadsskiftet januari/februari i år. DN har läst upp borttagna inlägg för Magnus Ranstorp. När det gäller tweeten om att Sidas kontroller är ”undermåliga och ifrågasatta” säger Ranstorp att han inte skulle ha formulerat sig så i dag.
– Det kan vara en anledning till att jag tagit bort den.
Men du minns inte att du tagit bort den?
– Jag minns inte generellt sett om jag har gjort det eller inte. Det är möjligt att jag har gjort det.
Magnus Ranstorp arbetar vid Försvarshögskolan.
Kan du ångra att du uttryckte dig så om Sida?
– Den tweeten som du läste upp, definitivt. Den var för skarp, den var för hård, den var kanske för oprecis. Inte för att rättfärdiga tweeten, men runt omkring handlade det om transparens, öppenhet och att man måste se var medlen går, säger han.
– Jag var för kategorisk. Och det kanske inte var en rättvisande bild, och den kan misstolkas. Det var säkert därför den togs väck, för att inte skapa missförstånd.
Terrorforskaren är en av tre nyinvalda ledamöter i Sidas styrelse, utsedd av regeringen. Sedan han blivit styrelseledamot har han inte kommenterat några frågeställningar som handlar om Sidas arbete, påpekar Ranstorp. Han säger att han kontinuerligt går tillbaka och raderar gamla inlägg.
– Det är inget konstigt med det, att gå tillbaka och titta om det är något som kan misstolkas.
Du har varit starkt kritisk till Sida i många sammanhang. Känns det besvärande för dig i dag när du sitter som ledamot i styrelsen?
– Jag har haft en skarp profil i relation till att pengar ska gå till rätt mottagare, säger han, och tar sin upprepade kritik mot bidrag till studieförbund som exempel.
– Det har säkerligen bidragit till att regeringen valde att jag skulle sitta med. Jag kan ställa väldigt kritiska frågor om transparens och spårbarhet av offentliga medel."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram