Möjligen Planerat Men Ändå..

2024-03-28
Nu skall man väl kanske tänka lite på att detta faktiskt kan vara planerat, men men...

https://www.svd.se/a/WR4LxL/henrik-torehammar-borgs-affaren-pekar-pa-borgerligt-hyckleri
"Den som gått in på länsstyrelsens reception och sett lappen kunde ha landat ett toppjobb med hög lön. Nu var Anna Kinberg Batras kompis den enda sökande. Borgs-affären är ett dråpslag mot borgerlighetens trovärdighet.
Som landshövding i Stockholm har Anna Kinberg Batra blomstrat på ett sätt hon definitivt inte gjorde som moderat partiledare.
Då var hon stel och fick gå när partiet störtdök i opinionen. Efteråt har hon, ofta med komikermaken David vid sin sida, blivit om inte folkkär så i alla fall folkgillad? Kul på tv, tjusigt värdig vid alla de tillfällen huvudstadens främsta företrädare krävs. Jobbet är på ett sätt den naturliga slutpunkten för den person vars nationella genombrott var att upphöja Stockholmars smarthet över ”lantisar”.
Landshövdingposten ses generellt som politikens pensionering, men det är annorlunda med den som får nycklarna till Tessinska palatset mitt emot slottet. Bara renoveringen av landshövdingeresidenset till den tillträdande Tomas Bodström blev badrumsrubriker. Sen fick den tidigare socialdemokratiske justitieministern aldrig tillträda på grund av sin roll i Allra-affären.
Nu är det Borgs-affären som höjer frågor om den nuvarande landshövdingen. Närmare bestämt att Anna Borgs fått den nyinrättade posten som planeringschef på länsstyrelsen. Borgs är en del av den moderata partiadeln och är gift med regeringspartiets mästerlige mediedomptör Martin Borgs. Kinberg Batra är gudmor till parets barn.
Sverige är litet och Stockholm är extra kläggigt. Ska man inte få anställa sina kompisar, det kanske är de som passar bäst? I en politisk stab hade detta varit ett mindre problem, men detta är en statlig tjänstemannaroll. Då gäller grundlagen, regeringsformens skrivning om att det är förtjänst och skicklighet som är de enda grunderna för anställning.
Enligt Aftonbladet utlystes tjänsten bara genom att en lapp sattes upp i receptionen på länsstyrelsen. Hade man bara råkat gå in där de dagar lappen satt uppe och anmält sitt intresse kunde man varit den lycklige som fått en månadslön på 88 000 kronor.
Men nu var Anna Borgs den enda sökande.
Länsstyrelsens kommunikationschef Jonas Johansson skickar glatt frågorna till sin chef, Anna Kinberg Batra, med motiveringen att det var hon som genomförde rekryteringen.
AKB vill inte prata med media utan skickar via samma kommunikationschef svaret att rekryteringen ”har följt minimikraven i anställningsförordningen”. Facket tycker inte att förfarandet låter som att det gjorts ”by the book”.
Eller så är det precis enligt den boken man använder om man vill runda reglerna.
För borgerligheten och den urbana Timbro-liberalism AKB kan detta framstå som hycklande. För när socialdemokrater klagat gällt om hur regeringen genomför ”utrensningar” bland generaldirektörer har man kunnat falla tillbaka på en gammal högerkritik av att S har utsett massa sossar. Borgerliga regeringar vill i stället att meritokratin ska råda. Låta den bäste få jobbet!
I den nya högern pratas det om en stat i staten och där tycks man vara mer öppen för att i tanken byta ut besvärliga byråkrater mot lojalister. Det påminner mer om andra länder där en större del av tjänstemännen är politiska tillsättningar, och alltså får gå vid ett maktskifte.
Från olika delar av den svenska förvaltningen har man försökt att förklara för främst Sverigedemokraterna att det svenska sättet är annorlunda. Här är den stora merparten av tjänstemännen neutrala och kommer att genomföra regeringens politik, oavsett färg. Det är inte alla delar av SD som är övertygade om att så verkligen är fallet.
Vilket är djupt problematiskt då tilliten till förvaltningen är en utmärkande del av vårt svenska styrelseskick.
Vissa, som statsvetarprofessorn Bo Rothstein, går så långt som att det är förklaringen till det ”nordiska guldet” – den höga sociala tilliten. Han pekar på Strindbergs 1800-tal, då statliga toppjobb köptes eller delades ut till olika adelsmän, som en tid då ingen litade på myndigheterna. Men att när korruptionen och inkompetensen städades ur under förtjänstens och skicklighetens banér så ökade stadigt tilliten.
Givetvis kan inte en enda skum rekrytering välta ett lands byråkratiska ideal över ända.
Men om högern menar allvar med att Socialdemokraterna åsidosatt landets bästa och i stället anställt partikamrater så landar denna anställning, milt uttryckt, mindre bra.
Från en självidentifierad lantis till min landshövding – var detta så smart Anna?"

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram