Projicerat Självförakt I DN

2024-03-28
Ja det där med att projicera ut sitt eget självförakt...

https://www.dn.se/kultur/bjorn-wiman-trumps-snedtraff-pa-golfbanan-ar-en-underbar-skamskoljning/
"Alla som spelat golf vet att det finns en sak som är mer förnedrande än allt annat man kan erfara på en golfbana: en socket. Det går ut på att man träffar bollen mellan klubbans blad och skaft, varpå den försvinner i väg nittio grader ut till höger, långt från det tilltänkta målet. Sällan blir glappet mellan ambition och resultat så tydligt som vid en socket. Man står där förlöjligad, ensam och naken med sitt misslyckande. Det är golfens motsvarighet till det som i civilsamhället kallas skamsköljning.
I helgen spelade även Donald Trump golf, vilket han som bekant borde ges chansen att göra ännu oftare. Nu meddelade han att han skulle ta emot utmärkelse för att ha vunnit både klubbmästerskapet för herrar och klubbmästerskapet för seniorer på sin egen golfbana i West Palm Beach. ”JAG VANN BÅDA!” skroderar Trump. Inlägget möttes givetvis av hån. ”Grattis, Donald. Vilken prestation”, skrev exempelvis den sittande presidenten Joe Biden på X, tidigare Twitter.
Alla som själva svingat en klubba kan dock se att Trump är en erfaren och habil golfare (det vill säga raka motsatsen till hans kvalifikationer som politiker) låt vara omgiven av frekventa rykten om fusk. Efter tävlingen började ett gammalt klipp cirkulera igen, där Trump gör sig klar för ett kort inspel mot green, en så kallad pitch. Han gör, som brukligt, ett par nonchalanta provsvingar, ställer upp sig vid bollen och slår – en klockren socket. Bollen far rätt ut mot ett buskage till höger om greenen, febril nervositet utbryter bland Trumps caddies och biträden i det medföljande entouraget av golfbilar.
Man kan fundera på varför detta är så roligt. Vanlig gammal skallig skadeglädje? Charmant Chaplinhumor? Eller kanske något djupare. Kanske är Trumps socket vår tids enda möjlighet att få se en skamlös människa skämmas."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram