Dödsdömd I Thailand & Det Svenska Rättssystemet

2024-03-28
Det handlar om....

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/8Jbw7A/den-storsta-skandalen-i-svensk-rattshistoria-tuffar-pa
"Vad som kan vara den största skandalen i svensk rättshistoria tuffar på i maklig takt i Stockholms tingsrätt.
Var svensk polis inblandad i en komplott som ledde till att Kim Berglund dömdes till döden?
Jag förstår att frågan låter som någonting som har snappats upp på en sajt i nätets undervegetation där diverse konspirationsteoretiker tillbringar sina dagar med att fundera över om Palme lever och om det var CIA eller KGB som spred ut covid-19.
Till saken hör dock att Kim Berglund och juristerna som hjälper honom, advokat Sebastian Scheiman och den pensionerade statsåklagaren Nils-Eric Schultz, har dokumentation som är synnerligen besvärande för svensk polis.
Han har stämt den svenska staten på 44 miljoner kronor, men innan vi fördjupar oss i de rättsliga turerna behövs en snabb rekapitulation av bakgrunden, även om den redan har berättats ett antal gånger i tidningar, radio och tv.
Sommaren 2010 greps Kim Berglund, som på den tiden hette Kim Eriksson Sirawan, av polis i Thailand.
Han var på flykt undan ett treårigt fängelsestraff i Sverige för grovt dopingbrott, bodde i ett hus utanför Pattaya och levde furstligt genom att sälja anabola steroider på nätet.
Thailändsk polis hittade ett knarklabb i Berglunds garage och innan han visste ordet av hade han dömts till döden.
Ett straff som omvandlades till livstid: Berglund tillbringade nästan nio år i thailändskt fängelse under omständigheter som har dokumenterats som tortyrliknande.
70 intagna i en cell på 5x15 meter, två skålar ris per dag, ljuset på dygnet runt, tortyr, avrättningar inför intagna.
2019 utlämnades så Berglund till Sverige för att avtjäna resten av straffet, men två år senare släpptes han.
Han har hela tiden hävdat att han utsatts för en komplott. Att en man han blivit bekant med och som flyttade in hos honom i huset i Thailand i själva verket var en infiltratör utskickad av DEA, den amerikanska federala narkotikapolisen.
Även den svenska rikskriminalen påstås ha varit med på ett hörn då den nye bekantskapen, enligt Berglund, byggde upp laboratoriet i vilket narkotika framställdes.
Allt detta hade låtit mer som en rafflande serie på Netflix än verklighet om det inte vore för det material som nu ligger i tingsrätten och väntar på prövning.
Jag ska inte tråka ut er med alla detaljer, luntorna i denna stämning är många, men av en nedlagd förundersökning om grovt tjänstefel i ärendet finns intressant information.
Dåvarande Rikskriminalen, numera NOA, hade mycket riktigt kontakt med en kemist som gett information om Berglund.
Till sitt förfogande har det juridiska teamet bakom stämningen dessutom betalningar från svensk polis till kemisten och belägg för att denne lämnade och ankom Arlanda vid datum som är intressanta i soppan.
Och enligt dokumentation från Justitiedepartementet i USA utredde DEA och den svenska rikskriminalen tillsammans med thailändska myndigheter Berglunds påstådda produktion av metamfetamin.
I Stockholms tingsrätt har nu inlagor och handlingar skickats fram och tillbaka och domstolen har begärt kompletteringar och ställt frågor.
JK, i detta fall statens försvarsadvokat, har begärt och beviljats fem veckors anstånd med att besvara anklagelser.
En månads uppskov är lång tid i sammanhang som detta. Det får mig att misstänka att förberedelser för ett erbjudande om uppgörelse i det tysta kan pågå.
Vilket i sig inte vore det minsta förvånande.
Det sista staten behöver är att de oerhörda anklagelserna visar sig stämma.
Att rikskriminalen ingick i en komplott som ledde till att en svensk medborgare dömdes till döden."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram