Höjda Rabbinröster Mot Kriget

2024-03-22
Kan det vara dags att religionen får sin roll där den behövs för allas bästa..

https://www.svd.se/a/abX062/rabbiner-hojer-sina-roster-mot-kriget-i-gaza
"Israeler och palestinier behöver omvärldens hjälp för att komma över hatet. Det säger Ruth Baidach och Daniel Brodsky från israeliska Rabbis for Human Rights. ”De behöver en stor kram eftersom båda sidor är djupt sårade av situationen.”
Om det väckte förvåning att Sverige stigit från plats sju till plats fyra på listan över världens lyckligaste länder, samtidigt som skjutningar och sprängningar ökat, var landet på plats fem desto mer överraskande.
Där låg Israel, trots att det drabbades av ett terrordåd i oktober och sedan dess har befunnit sig i krig mot Hamas i söder och Hizbollah i norr.
Israeliska rabbinen Ruth Baidach, på besök i Sverige, blev dock inte lika förvånad.
– Nej, det här är något vi funderar på hela tiden. För lycka handlar inte bara om ett bekvämt liv eller lyx, utan om meningen med livet. Och det judiska folket är en del av en lång historia. Det tror jag ger livet i Israel en djup mening. Trots alla problem, säger hon.
Blir mer patriotiska
Det kan, tror Baidach, till och med vara så att känslan av meningsfullhet och samhörighet blir ännu starkare när Israel befinner sig i krig.
– Det är det enda som stärker oss eftersom det var så mycket så sorg, rädsla, ilska efter den 7 oktober. Varje dålig känsla man kunde föreställa sig. Men när judar attackeras blir de mer patriotiska och bryr sig mer om varandra.
Vi möts i Riksdagsbiblioteket i Stockholm, dit Ruth Baidach och hennes kollega Dani Brodsky bjudits in av EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP). Under några dagar träffar de politiker och representanter från det svenska civilsamhället.
Terrorattacken ett hårt slag
De tillhör organisationen ”Rabbis for Human Rights”, som framför allt arbetar för att skydda och stärka rättigheterna för palestinier på den ockuperade Västbanken.
Den består av rabbiner från de flesta olika judiska inriktningar och bland de anställda finns även sekulära, kristna och muslimer.
– Vår organisation grundades för att några rabbiner insåg att judendomens humanistiska vision inte hördes tillräckligt mycket, förklarar Ruth Baidach.
Hon pekar på hur Torahn – i berättelsen om hur judarna lämnar Egypten, där de varit slavar – tar upp ett antal lagar som handlar om social rättvisa och hur man ska behandla en främling.
– För mig är detta det mest meningsfulla budet inom judendomen. Vi är ett folk som vet vad det betyder att bli förtryckta och därför borde vi hjälpa andra som är förtryckta.
Daniel Brodsky och Ruth Baidach har bjudits in till Sverige av EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: Judit Nilsson
Hamas terrorattack i oktober, mitt under en stor judisk högtid, innebar ett hårt slag mot Ruth Baidach och alla andra israelers tillvaro.
– Alla i Israel var chockade. Mina döttrar var skräckslagna. Och min son och svärson drog ut i kriget, till Gaza. Själv var jag inte så rädd, mer besviken.
Hon säger att det egentligen inte borde gå att bli besviken på Hamas, men konstaterar att det fanns en tro i Israel att konfliktnivån skulle gå ned om Gazabornas liv förbättrades. Under tiden före attacken fick allt fler palestinier arbetstillstånd i landet.
Samtidigt fördes inga samtal om att få slut på konflikten mellan Israel och palestinierna. Den hade hamnat i en återvändsgränd.
– Varken Hamas eller premiärminister Benjamin Netanyahu är intresserade av att folken ska leva tillsammans i fred.
Den första månaden efter attacken fokuserade Ruth Baidach på att ta hand om familjen och hålla ihop allt och alla. Men hon åkte också till Västbanken för att träffa palestinier.
– Jag kände att jag måste det för att behålla min mänsklighet och känsla av hopp. Annars skulle jag tappa bort mig själv.
Med tiden blev det tydligt för henne och de andra rabbinerna i människorätts­organisationen att de måste höja sina röster mot kriget i Gaza.
– Situationen för barn i Gaza och för civila är för hemsk. Det är en förstörelse som jag aldrig kunnat föreställa mig. Så nu protesterar vi mot kriget. Vi hoppas på en förändring och den måste komma snart.
Kräver ett stopp på kriget
Enligt en rapport lider minst hälften av Gazaborna av katastrofal hunger och risken för svält är stor. Fortfarande hålls också över hundra israeliska civila som gisslan, under svåra förhållanden.
Just nu pågår ännu en runda förhandlingar om vapenvila och att byta gisslan mot palestinska fångar. Men utgången är oviss.
Det blir inte lättare av att premiärminister Benjamin Netanyahus högerextrema koalitionspartner hotar att avgå om palestinska fångar släpps. Då faller sannolikt regeringen, vilket Netanyahu till varje pris vill undvika.
– Kriget måste sluta. Stora delar av Gaza är en plats där det inte längre går att leva. Hamas och Israel gjorde det tillsammans. Det är ett samarbete om förstörelse. Därför måste vi få till en vapenvila och få tillbaka vår gisslan och sedan se till att alla får del av humanitärt bistånd, säger Ruth Baidach.
Hon är övertygad om att omvärldens stöd är avgörande för om det ska gå att vända den utvecklingen, som konflikten mellan israeler och palestinier lett till. Själva befinner de sig i en sån djup sorg och raseri att de har svårt att klara det själva, menar Baidach.
– De behöver en stor kram eftersom båda sidor är djupt sårade av situationen.
Hur vägen till fred ska se ut kan varken hon eller Dani Brodsky svara på. Deras organisation är inte politisk, framhåller de, och alla har sina egna uppfattningar.
Det de är eniga om är att alla människor är skapade till Guds avbild och därmed jämlika.
Därför måste inte bara kriget ta slut, menar de, utan även den israeliska ockupationen. De ser den som ”ett öppet sår” som inte bara skadar palestinier utan även israeler.
Dani Brodsky, som är ansvarig för ”Rabbis for human rights” arbete på Västbanken, berättar att de israeliska bosättarnas våld mot palestinier rusat i höjden sedan den 7 oktober.
– För inte så länge sedan var vi tvungna att ta med en sändning av första hjälpen-kit till samhällena vi arbetar med eftersom de ständigt är tvungna att förbinda sår med sina skjortor eller liknande.
Han har själv blivit fysiskt attackerad av en av de tre extrema israeliska bosättare som USA i förra veckan införde sanktioner emot. Det var när Dani försökte skydda en palestinsk herde från att utsättas för våld.
– Det var inte så farligt, men i mer extrema fall har våra aktivister hamnat på sjukhus efter attacker från bosättare.
Som tidigare nämnts tror de att israeler och palestinier behöver hjälp för att kunna övervinna hatet som finns på båda sidor. Men apropå slagord som ”From the river to sea, Palestine will be free”, som hörs i pro-palestinska demonstrationer, påpekar Ruth Baidach att rätten till självbestämmande gäller det judiska folket lika mycket som palestinierna.
– Vi måste också få hem gisslan. Det är ett brott mot mänskliga rättigheter, som aldrig borde ha fått hända."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram