Skuldfångat Inkassobolag

2024-03-22
Att dra på sig skulder för att hantera andras skulder i ett skuldmättat system..

https://www.svd.se/a/76XyOv/inkassobolaget-intrum-fast-i-skuldfalla
"Inkassobolaget Intrum badar i skulder, som kreditmarknaden inte tror att bolaget klarar av att betala. Intrum kallar nu investerare till ett krismöte efter att aktien återigen rasat på börsen.
Martina Karpmyr
Publicerad 2024-03-21
Följ skribent
Sluta följa
Kredithanteringsbolaget Intrum tjänar pengar på att hantera andras krediter. Nu tampas bolaget självt med stora skulder, som marknaden inte verkar tro att de kan hantera.
Det har fått flera kreditinstitut att sänka Intrums kreditbetyg till skräpnivå.
Och enligt Bloomberg Law News källor diskuterar nu en stor grupp av Intrums fordringsägare huruvida de ska anlita rådgivare, rapporterar Affärsvärlden. Nyheten kommer efter att Intrums obligationer rasat i värde och att bolaget uppgett att man tagit in experter för att ”stärka bolagets finansiella profil”. Ett besked som fick aktien att falla tvåsiffrigt.
På måndag kallar Intrum dessutom investerare och analytiker till ett digitalt krismöte för att svara på frågor. Dessa får dock endast ställas skriftligen, enligt pressmeddelandet.
Intrum har haft problem länge, men läget bara blivit värre och värre, konstaterar sparprofilen Mohammed Salih.
– Det är beckmörkt, säger han till SvD.
– Man har väntat och väntat och trott att man ska kunna lösa sina skulder, men har bara byggt ännu större skuldberg.
Portföljverksamheten grundproblemet
I grunden är Intrum ett inkassobolag som hjälper olika företag att inkassera skulder som deras kunder inte har betalat.
Genom åren har Intrums så kallade portföljverksamhet vuxit sig stor. Och det är här problemen ligger.
Affärsidén är att investera i portföljer med dåliga lån, som Intrum sedan kan inkassera. För att finansiera dessa investeringar har bolaget lånat pengar genom att ge ut obligationer på marknaden.
Enligt Ålandsbankens aktiechef Lars Söderfjell kunde Intrum under många år låna till mellan 3 och 7 procents ränta och få tillbaka en avkastning på runt 16 procent på investeringarna.
De villkoren gäller inte längre.
När inflationen tog fart hösten 2022 och räntorna sköt i höjden blev skulderna dyra för Intrum. Den makroekonomiska smällen kom samtidigt som bolaget hade problem med flera portföljer, bland annat i Italien.
Intrum började då inse att skuldsättningen växt sig väl stor, uppger Lars Söderfjell.
– Sett i backspegeln expanderade man för snabbt under perioden med låga räntor i förhållande till vad marknaden tror att man klarar av i en period med höga räntor.
Intrum har i flera års tid försökt att minska sin skuldsättning, utan att lyckas.
Ålandsbanken har genom fonder och portföljer investerat i Intrum och har sammantaget en ”mycket liten position” i bolaget, enligt Lars Söderfjell.
– Det har inte gjort stor skada på vår portfölj, men det är klart att det hade varit bättre om man inte varit investerad under den här perioden.
Sålde av ”betydande del”
Den 22 januari i år, tre dagar före bolagets bokslut för 2023, meddelade Intrum att en ”betydande del” av deras investeringsportföljen sålts till ett dotterbolag till det amerikanska investmentbolaget Cerberus.
Intrum ska få 8,2 miljarder för 10 000 portföljer, 98 procent av det bokförda värdet. Det ska enligt bolaget minska nettoskulden Från runt 59 till drygt 50 miljarder kronor.
När bokslutet väl presenterades beskrev vd:n Andrés Rubio 2023 som ett år av ”omfattande externa utmaningar”. För det sista kvartalet rapporterades ett bättre resultat än väntat.
Men marknaden lugnades inte.
Försäljningen innebär att Intrum får in en klump pengar, men det innebär också att man avsäger sig intjäning framåt, påtalar Lars Söderfjell.
– Då började marknaden bli orolig för att Intrum i framtiden inte ska kunna betala tillbaka obligationslånen.
Oron på marknaden har gjort att Intrum-aktien i omgångar har rasat på börsen under årets första månader och att kreditinstituten har nedgraderat aktiens betyg.
– Det gör aktiemarknaden nervös, vilket i sin tur gör kreditinstituten ännu mer nervösa. Och så har man en negativ spiral.
I mitten av mars rasade aktien efter att Intrum i ett pressmeddelande meddelat att två rådgivare anlitats, en från investmentbanken Houilihan Lokey och en från juristfirman Milbank. Firmorna ska bistå ”i en utvärdering av möjligheter för att stärka bolagets finansiella profil”.
På torsdagen uppgav Intrums finanschef Emil Folkesson att han överraskades av hur marknaden reagerade, rapporterar Dagens Industri.
”Jag hade inte väntat mig en sådan reaktion. Men jag kanske är naiv”, sa han under en frågestund där han beskrev aktierörelserna som en ”överreaktion”.
Var ett ”fint utdelningscase”
Börsfallen och de sluttande kreditbetygen återspeglar, enligt sparprofilen Mohammed Salih, också en osäkerhet kring utdelningar.
– Till en början var det här ett ganska fint ”utdelningscase”, men sedan har det bara gått söderut, säger han.
I samband med Intrums andra kvartalsrapport förra året flaggade bolaget, för första gången på 20 år, att det efter årsslutet inte kommer att ske någon utdelning 2024.
– Vissa tror att de kan lösa det här, men i det stora hela så har Intrum väldiga problem.
Så kan Intrum återfå förtroende
Lars Söderfjell på Ålandsbanken tillhör dem som ställt sig mer positiva till aktien. Han konstaterar dock ”utan omsvep” att han tidigare har haft fel.
Nu tillhör han dem som tror på att Intrum-skutan går att vända.
– Det här kan bli ett problem, men jag ser det inte som ett problem i dag, säger han angående obligationsförfallen.
När Intrums nuvarande obligationslån förfaller råder helt andra spelregler för bolaget. För att förändra läget behöver bolaget återfå kreditmarknadens förtroende, vilket enligt Lars Söderfjell är möjligt.
Hur ska Intrum få tillbaka förtroendet?
– Det finns en handfull olika saker man kan göra. Det första och viktigaste är att man fortsätter leverera på sina finansiella målsättningar.
Målsättningarna gäller bland annat tillväxt och lönsamhet för inkassoverksamheten och att bolaget har strypt investeringar i nya portföljer i portföljverksamheten.
Det gäller för Intrum att ”visa konkreta resultat” för att återfå marknadens förtroende, uppger bolagets presstalesperson Kristin Andersson för SvD via mejl.
”Vårt fokus är att hantera våra nuvarande utmaningar genom att minska skuldsättningen och stärka vår finansiella profil”, skriver hon.
Bolaget uppger att man uppnått merparten av målen i kostnadsprogrammet för 2023.
”Vi genomföra ytterligare kostnadsbesparingar under 2024, vilket är nödvändigt i den rådande inflationsmiljön och ett ytterligare steg för att stärka vår lönsamhet och minska vår kostnadsbas mot bakgrund av en utmanande ekonomisk miljö”.
Enligt Mohammed Salih är det inte mycket som talar för Intrum just nu. Småsparare som har aktier i Intrum bör överväga att försöka hämta hem förlorade pengar i andra bolag i stället, resonerar han.
– Det finns mycket välskötta bolag med bra balansräkningar och där nettoskulden inte är så hög så att man svimmar, säger han.
Även om Intrum skulle lyckas ta sig ur dagens problem tar det enligt Mohammed Salih många år innan aktieägare kan få igen sina investerade pengar."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram