Fritt Uttag I Etiopiskt Bankhaveri

2024-03-20
Så märkligt...

https://www.svd.se/a/69p8VL/banker-havererade-i-etiopien-fria-uttag-i-timmar
"Kunder i Etiopiens största bank kunde på lördagen ta ut pengar som inte fanns på deras konton, rapporterar BBC. Banken försöker nu spåra uppskattningsvis en halv miljard kronor som togs ut under några timmar.
Tidigt i lördags drabbades Commercial bank of Ethiopia (CBE) av ett tekniskt fel som gjorde det möjligt för kunder att ta ut mer pengar än vad som fanns på deras konton.
Nyheten om de fria uttagen spred sig snabbt via sociala medier och uppskattningsvis över 40 miljoner dollar togs ut eller fördes över till andra konton innan felet kunde rättas till.
Enligt representanter för banken gjordes en stor del av uttagen av studenter och ögonvittnen kunde berätta om långa köer till bankomater på universitetsområden runt om i Etiopien.
En av studenterna berättar för BBC hur han fick veta från en kompis att det gick att ta ut stora summor från bankomaten, men även göra överföringar via bankens app. Uttagen ledde till att polis kallades till olika campus för att mota bort de köande studenterna.
Etiopiens centralbank gick på söndagen ut med beskedet att ett tekniskt fel hade uppstått på CBE, där närmare 40 miljoner etiopier har konton. Centralbanken uppgav att felet hade uppstått under ett underhåll av bankens it-system.
CBE:s ordförande Abe Sano uttalade sig om haveriet på måndagen. Han påpekade att uttagen som gjorts var små i jämförelse med bankens totala tillgångar, men ville inte specificera hur mycket som hade tagits ut under lördagsnatten.
Uppgifter i lokala medier gjorde dock gällande att det handlade om mer än 40 miljoner dollar, motsvarande cirka 500 miljoner kronor.
Åtminstone tre av landets universitet har, enligt BBC, gått ut med uppmaningar till sina studenter att lämna tillbaka pengar som tagits ut utan att det funnits täckning på kontot. CBE har i sin tur försäkrat att de kunder som har övertrasserat sina konton inte riskerar åtal, under förutsättning att de lämnar tillbaka pengarna till banken.
Enligt BBC, som hänvisar till uppgifter i lokala medier, har representanter för CBE besökt ett antal av landets universitet för att inkassera pengar från studenter. Det är dock ännu oklart i vilken mån dessa ansträngningar varit framgångsrika."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram