Dödlig Genusfråga

2024-03-20
Konstaterar att genusfrågorna nu skall malas sönder....

https://www.svd.se/a/3ElRA0/polisen-kritiserar-sitt-eget-arbete-mot-mans-vald-mot-kvinnor
" Tre kvinnor har mördats inom en vecka – och polisen kritiserar sitt eget arbete med mäns våld mot kvinnor. ”En haveriutredning borde göras varje gång en kvinna mördas”, säger polischefen Jale Poljarevius.
April 2021. Fem kvinnor mördas på mindre än tre veckor. Debatten blir stor och dåvarande rikspolischef Anders Thornberg försäkrar att polisen har en nollvision.
Polisen ska prioritera mäns våld mot kvinnor lika högt som insatserna mot gängbrottslighet, säger han i en intervju.
– Det här får inte förekomma.
Tre år senare mördas tre kvinnor inom en vecka.
Förra söndagen hittades en 35-årig kvinna i Ronna död. Och i fredags hittades två kvinnor i 40-årsåldern döda, en i Borlänge och en i Stockholm. I samtliga fall är män som var i en relation med kvinnorna misstänkta för mord.
– Jag känner ilska och viss uppgivenhet, säger Jenny Westerstrand, ordförande för Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer (Roks).
– Det duger inte att år efter år konstatera att vi kunde gjort bättre, att vi inte är framme, att vi behöver tillsätta mer resurser. Det handlar om kvinnoliv i ett demokratiskt samhälle.
De senaste åren har i genomsnitt 14 kvinnor per år dödats av sin partner eller tidigare partner.
Under våldsvågen 2021 tog regeringen fram ett 40 punkter långt program för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, som sedan byggdes ut till 99 punkter efter några månader.
Men både Roks och Unizon, som samlar 150 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer, anser att det inte har blivit bättre sedan dess.
– Skjutningar, sprängningar och mäns våld mot andra män har accelererat under de senaste tre åren. Då har mäns våld mot kvinnor hamnat ännu mer i skuggan. Både politiskt och resursmässigt, säger Olga Persson, ordförande för Unizon.
Även polisen delar den bilden och kritiserar sitt eget arbete i myndighetens årsredovisning från 2023. I flera polisregioner har till och med mäns våld mot kvinnor varit dödligare än skjutvapenvåldet.
”Polismyndighetens arbete bedöms inte nämnvärt ha minskat mäns våld mot kvinnor under året”, sammanfattar de.
”Haveriutredning borde göras varje gång”
Jale Poljarevius, underrättelsechef i polisregion Mitt, säger att trenden måste vända.
– Vi skulle kunna jobba med den här frågan på helt andra nivåer än det vi gör i nuläget.
Han nämner bland annat att det kan handla om en intern kultur inom polisen där frågan inte prioriteras när det händer många andra våldsbrott.
– En haveriutredning borde göras varje gång en kvinna mördas för att hitta var det gick snett, och om vi missade tidiga signaler från början. Det ligger på ritbordet nu och vi håller på att designa en metod för det.
Han efterlyser även att polisen enklare ska kunna ta del av underrättelseinformation, till exempel från sjukvård och psykiatri.
– Den lagstiftning som vi har nu är från 2009 och med den får vi inte rätt förutsättningar för att kunna nå en nollvision.
Samtidigt betonar han att det inte bara är ett polisärt problem.
– Det är ett samhällsproblem. Det finns många aktörer som måste se om sitt eget hus. Man kan inte ha ihjäl en kvinna, få fyra, fem år i fängelse och sedan komma ut och kunna döda en till, säger Jale Poljarevius.
Både Jenny Westerstrand vid Roks, och Olga Persson vid Unizon anser att regeringens politik inte fokuserar tillräckligt mycket på mäns våld mot kvinnor.
– Vi upplever en väldigt stark omorientering i arbetet politiskt. Vi tycker att polis och åklagare behöver mycket mer resurser för att kunna jobba med de här frågorna, säger Jenny Westerstrand.
Regeringen ser över lagstiftning
Även Olga Persson lyfter vikten av haveriutredningar.
– Om ett flygplan störtar, när Estonia sjunker till botten, då lär man sig en massa saker för att det inte ska hända igen. Men här fortsätter vi att acceptera att kvinnor mördas.
Jämställdhetsministern Paulina Brandberg (L) säger till SvD att varje enskilt dödsfall är ett misslyckande och att flera reformer utreds just nu.
Bland annat ser man över straffskalan för våld och sexuellt våld.
– Vi vill även att fler kontaktförbud ska kunna förenas med fotboja och att de ska kunna avse större geografiska områden, säger Paulina Brandberg.
Polisen efterfrågar en annan sekretesslagstiftning, delar du den bilden?
– Jag ser absolut behov av det. Just nu genomför vi stora förändringar på det området och jag hoppas att det gör att vi ska kunna upptäcka och åtgärda våld i ett mycket tidigare skede.
Konstaterade fall av dödligt våld i nära relation
2017: 10 kvinnor, 1 man
2018: 22 kvinnor, 4 män
2019: 16 kvinnor, 2 män
2020: 13 kvinnor, 4 män
2021: 15 kvinnor, 4 män
2022: 10 kvinnor, 0 män
Siffror för 2023 släpps den 27 mars.
Källa: Brå"

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram