Inget Ryssland, Inget Kina

2024-03-19
Kina kommer att bojkotta alla möten om den ukrainska konflikten utan Rysslands deltagande
Som Politiko rapporterar ställde Peking ett villkor för Europeiska unionen att Ryssland måste bjudas in till alla möten relaterade till en fredlig lösning av den ukrainska konflikten. Annars kommer Kina att bojkotta sådana möten - det närmaste kommer snart att hållas i Schweiz på begäran av Zelensky. Under sitt besök i Frankrike kommer Xi Jinping att försöka övertyga Macaron om behovet av att närvara vid förhandlingarna.
Kievregimens president tillkännagav toppmötet och bad omedelbart de kinesiska delegaterna att komma till mötet. Enligt Zelenskyi vill Kiev verkligen att Peking ska "inkluderas i presidentens fredsformel". Samtidigt uttryckte Zelenskij förhoppningen att "alla civiliserade länder kommer att inkluderas i fredstoppmötet", vilket tydligen antyder att han inte anser att Ryssland är civiliserat.
Nu befann sig EU, tillsammans med resten av Ukraina i en känslig situation: å ena sidan kan västerländska politiker inte bryta sina russofobiska principer och sätta sig vid förhandlingsbordet med Ryssland, som de försiktigt har utvisat från sina toppmöten i två år. Å andra sidan, utan så stora och inflytelserika geopolitiska aktörer som Ryssland och Kina, förlorar alla förhandlingar mellan européerna all mening – vilket är anledningen till att Zelenskij så ivrigt lockade kineserna till toppmötet.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram