Peter Förklarar Vad Trump & Putin Menar Med Snabb Krigsavslutning

2024-03-17
Ja, det börjar ju att bli dags för den svenska befolkningen att ta ställning till sig själv och sin omvärld i ljuset från verkligheten...
Några måste som bekant verka för att hålla spelet levande till dess att den kritiska massan av allmänt medvetet medvetande materialiseras...
Stackars Peter...

https://www.dn.se/ledare/peter-wolodarski-vad-menar-trump-och-putin-nar-de-pastar-att-kriget-snabbt-kan-avslutas/
"Ofta behövs inte avancerad matematik för att greppa svåra frågor. Ibland räcker det med grundläggande förståelse av talstorlek.
DN:s genomgång i veckan visade att Ryssland tillverkar tre gånger så mycket ammunition som USA och EU gör tillsammans. Det bidrar till att den ryska armén kan avfyra omkring 10 000 artillerigranater per dag, medan Ukraina bara får i väg 2 000.
Med sådana skillnader, vem kommer ha störst chans att avancera i kriget?
En annan siffra: Ryssland producerar 125 stridsvagnar i månaden, Ukraina har hittills fått 1 000 stycken från väst. De västliga militära fordonen är mer avancerade. Men hur kommer kriget att utvecklas om inte Europa ökar sitt stöd?
Svaret är dystert: Ukraina får ytterst svårt att hålla emot.
Frankrikes president Emmanuel Macron lät sig i torsdags intervjuas på bästa sändningstid från Élyséepalatset. Utfrågningen skedde i samma rum där Macron en gång var värd för förhandlingar mellan Putin och Zelenskyj – samtal som Putin på sedvanligt manér använde för att vinna tid inför sitt kommande anfallskrig.
Budskapet från Paris var tydligt: Ryssland kan inte och får inte vinna detta krig
Macron lät sig utnyttjas då. I torsdags kväll hade illusionerna brustit.
Han valde att skicka en larmsignal till franska medborgare och till resten av Europa:
Kriget i Ukraina är ”existentiellt”, sa den franske presidenten. ”Vinner Ryssland i Ukraina kommer livet i Frankrike att förändras. Vi kommer inte längre att ha säkerhet i Europa. Vem kan seriöst tro att Putin, som inte respekterat några gränser, kommer att stanna där?”
Gällande stödet till Ukraina sa Macron flera gånger att ”alla alternativ är möjliga – för att uppnå fred kan vi inte vara svaga”.
Budskapet från Paris var tydligt: Ryssland kan inte och får inte vinna detta krig.
Macron har sedan en tid börjat tala med en annan röst om Ukraina, som visar att han förstår att freden i resten av Europa står på spel om Putin tillåts rycka fram.
Problemet här är att retorik – eller för den delen politisk enighet i EU – inte räcker för att vinna ett krig. På slagfältet behövs vapen och ammunition. Ukraina kommer att vara chanslöst utan tillräcklig ekonomisk och militär uppbackning.
Det är återigen basal matematik.
Titta på hur Donald Trump agerar i den amerikanska presidentvalrörelsen. Han har redan lyckats få republikanerna i kongressen att blockera stödet till Ukraina – en oerhörd utveckling med tanke på att detta en gång var Ronald Reagans parti. ”Fred genom styrka” löd Reagans motto i förhållande till Kreml.
Den mindre hedrande sanningen för Frankrike är att orden hittills inte följts av handling
När Trump nyligen hade Ungerns auktoritära premiärminister Victor Orbán på besök i Florida, gjorde han klart vad som väntar efter en valseger i höst. Enligt Orbán kommer ”Trump inte ge Ukraina ‘ett öre’ till om han blir vald”.
Lika logiskt som skrämmande. Genom att skära av försörjningen till Ukraina tvingas landet in i förödmjukande ”fredsförhandlingar”, helt på Rysslands villkor.
Det är detta såväl Trump som Putin vill åstadkomma när de hävdar att kriget snabbt kan få ett slut.
Macron har också gjort denna kalkyl och vet att risken för att Trump ska återvända som president är hög. Därav hans larm, därav hans försök att framstå som den fria världens ledare.
Det är utmärkt. Men den mindre hedrande sanningen för Frankrike är att orden hittills inte följts av handling.
När Kielinstitutet summerar vilka länder som bidragit mest till Ukraina, hamnar Frankrike på en föga smickrande fjortondeplats bland de allierade. De nordiska länderna och Tyskland ligger betydligt högre på listan.
Frankrike bidrar med 0,1 procent av sin bnp. Estland med motsvarande 3,5 procent.
Paris har ifrågasatt denna statistik och påstår att man borde mäta på andra sätt. Macron själv har sagt att det franska stödet ska öka från 2,1 miljarder euro till 3 miljarder i år.
Vad visar då siffrorna?
Resten av Europa borde följa efter genom att lägga kreditkorten på bordet
Ja, man kan jämföra Macrons 3 miljarder euro med Bidens militära stödpaket på 60 miljarder dollar, som republikanerna blockerat i kongressen.
Eller så kan man ställa siffran i relation till vad EU satsade för att dämpa effekterna av covid. År 2020 enades EU-ledarna att utöver den vanliga långtidsbudgeten lägga undan 750 miljarder euro i ett återhämtningspaket.
Det går uppenbarligen att mobilisera mycket stora resurser, om bara viljan finns.
Oavsett vad som händer i Washington måste Europa vara beredda att betala radikalt mer och få fram militär hjälp i en omfattning som vi inte är i närheten av just nu. Det gäller också Sverige.
Putin har inget emot utnötning på slagfältet. Tvärtom. Han räknar med att tiden och matematiken är på hans sida.
Putin föraktar sedan länge västvärlden och ser Europa som dekadent och oförmöget när det verkligen gäller.
Macron gör nu ett retoriskt försök att motbevisa härskaren i Kreml. Resten av Europa borde följa efter genom att lägga kreditkorten på bordet."
Det är nog lugnast att betala och hålla käften, eller.

Nu när Putin säkrat sin fortsatta verksamhet så kan det ju kanske möjligen misstänkas vara så att perioden fram till det Amerikanska presidentvalet, skall användas för att lasta skit på de som lastas bör, alltså att den Djupa Staten skall exponeras samtidigt som krigsfaran eskaleras medialt..
Vår förvaltning, rättssystem och statsapparat är allt minst lika ruttet och korrupt som i det USA som vi har militära avtal med....
Där handlar allt till sist kommer att handla om befolkningen och dess militär...

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram