F-35 B Lightning I Sverige

2024-03-14
Tänka sig, VTOL och Semper Fidelis på en och samma gång, alltså helt utan planering även om det nu till och med står i artikeln öppet och uttrycks som sedan länge.....
Kände Donald Trump verkligen inte till detta....

https://www.dn.se/sverige/amerikanska-f-35-b-lightning-i-sverige-for-forsta-gangen/
"Sex dagar in på Sveriges Nato-medlemskap landade för första gången amerikanskt stridsflyg av typen F-35 B Lightning på svensk mark. Fyra plan från USA:s marinkår gick ner i Sverige som ett moment i övningen Nordic Response.
De fyra amerikanska planen tillhör USA:s marinkår och landade strax efter klockan 16 på onsdagen på flygflottiljen F 21 i Kallax utanför Luleå. Ett team från DN bevittnade som enda svenska journalister händelsen. F 35 B är ett plan som kan starta och landa vertikalt, men i Luleå var det en normal landning och start.
På plats i Kallax fanns marinkårens generalmajor Scott Benedict.
Vad kan F-35-planen bidra med till Sverige i en krissituation?
– USA som en del av Nato-alliansen har en mängd förmågor. F-35 råkar vara vårt nyaste flygplan som jag har i min flygdivision. Det för med sig en oerhörd kapacitet, och det har vi demonstrerat i övningen Nordic Response, säger Scott Benedict till DN.
Nordic Response är den storövning med 14 Nato-länder som just nu genomförs på och kring Nordkalotten. De fyra F-35-planen tankades från ett amerikanskt Herculesplan som strax innan landat på F 21. Själva tankningen av planen tog endast 15 minuter.
F-35 är ett avancerat flygplan som bär sina vapen inuti flygkroppen. Flygplanstypen är speciellt lämpad för offensiva attackuppdrag i ett luftförsvarat område. F-35 var huvudkonkurrent till svenska Gripen när Norge och Finland valde nya stridsflygplan och bägge länderna valde då F-35 i stället.
Sveriges ställföreträdande flygvapenchef brigadgeneral Tommy Petersson tog emot amerikanerna.
– Det är en signifikant händelse att F-35 från USA för första gången landar i Sverige, säger Tommy Pettersson.
Ett av syftena med Nordic Response är att öva spridning av flygstyrkorna på marken så att de blir mindre sårbara för fientliga angrepp. Att den amerikanska landningen skedde sex dygn efter Sveriges Nato-inträde är också en politisk signal.
– Det är klart att det är en signal, och det passar ju som hand i handske den första veckan som Nato-medlem. Men vi har faktiskt planerat det här sedan tidigare, så det hade hänt oavsett om det var medlemmar eller inte, försäkrar Tommy Petersson."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram