Swishlistan I Rättegång

2024-03-14
Så vad handlar detta om, egentligen...
Kanske flera oberoende vittnen...

https://www.st.nu/2024-03-14/nu-halls-forsta-rattegangen-om-swishlistan/
"I dag, torsdag, hålls den första rättegången mot en person på den så kallade Swishlistan.
En 28-årig man står åtalad för att ha köpt kokain.
Domen kan få avgörande betydelse för hur polis och åklagare ska hantera de hundratals andra misstänkta knarkköparna på listan.
Swishlistan togs fram av polisen efter den stora razzian i Sundsvall förra vintern. Listan innehåller namn och telefonnummer till 100-tals Sundsvallsbor som misstänks ha köpt kokain av en av stans langare, och betalat honom via Swish.
I början av februari åtalades fem personer på listan misstänkta för narkotikabrott och under torsdagen ska den första rättegången hållas mot en av dem vid Sundsvalls tingsrätt.
Den misstänkte är en 28-årig man som har åtalats för ett enda köp av en mindre mängd narkotika; två gram kokain för 2 300 kronor. Många andra personer på listan misstänks för betydligt större narkotikaaffärer och det är oklart varför just han har hamnat inför rätta först av alla.
Polis och åklagare är i dagsläget mest intresserade av att se om bevisningen håller, om det är värt att gå vidare och åtala ännu fler misstänkta.
– Vi skulle kunna frikoppla personal redan nu och plocka in 300 namn på listan på förhör. Men vi vill vänta och se vad tingsrätten tycker om bevisningen innan vi går vidare, har John-Michael Kurtti vid polisen tidigare sagt till ST.
"Det finns liknande avgöranden med fällande domar", säger åklagaren Dennis Jernberg.
Den 28-årige mannen nekar till brott och bevisen mot honom som rätten ska pröva är dels hans Swishbetalning till en narkotikalangare, dels sms-meddelanden som han har skickat till langaren där han frågar om denne har ”en bag lad", vilket är slang för ett gram kokain.
Några beslag av narkotika eller någon annan tung stödbevisning finns inte, men åklagaren Dennis Jernberg tror ändå att det håller för en fällande dom.
– Det finns liknande avgöranden med fällande domar där myndigheter knäckt vissa krypterade chattar där det inte heller har funnits några beslag, även om det oftast har handlat om större mängder narkotika i de fallen, säger han.
Efter torsdagens rättegång kommer det att hållas ytterligare fyra rättegångar mot fyra andra åtalade, och sedan kommer polis och åklagare bestämma om man ska gå vidare med ännu fler åtal.
Advokat Mikael Westerlund företräder en av de fyra övriga misstänkta på Swishlistan som ska inför rätta längre fram i vår. För hans klient handlar åtalet om köp av ett enda gram kokain, och det finns inte heller där något beslag eller erkännande.
– Med narkotikamål som saknar beslag så är det alltid intressant att se hur tingsrätten kommer att bedöma att någon har skickat pengar på det här viset. Betalningen bevisar ju inget i sig, även om det finns viss kringbevisning, säger Mikael Westerlund.
Han hoppas på en friande dom för sin klient.
– Det är ett av de första målen av det här slaget i Sundsvall så det blir intressant att följa, säger Mikael Westerlund."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram