DN Tar Rygg På Kapitolium-Schamanen

2024-03-09
Men har man sett hälsar jag Cornelia Unfiltered 😉
Tänka sig om allting är planerat, BB39 😉

https://www.dn.se/varlden/shamanen-falldes-for-stormningen-av-kapitolium-nu-vill-han-bli-politiker/
"– FREEEEEEEEEEDOOOOOOOOMM!!!
Shamanen ylar igen.
Han står utanför Kapitolium – men inte i Washington DC.
Inte än.
Platsen är Phoenix, Arizona.
Från USA:s vilda väster kandiderar Jacob Chansley, 36, till kongressen i Washington.
Han vill tillbaka till brottsplatsen. Men som lagstiftare. Den ultimata revanschen.
Vi tar rygg på Chansley en lördag eftermiddag när han samlar underskrifter för att kvalificera sig till valsedeln.
En av Amerikas mer ökända uppviglare knackar dörr i distrikt 8 med en serie lagförslag som han hoppas ska utrota den ”djupa staten” från Washington.
Ångrar han stormningen av Kapitolium?
– Ånger, bitterhet, självömkan, skuld – det är alltför tunga bördor för att bära på genom livet, säger den självutnämnde shamanen i bilen på väg mot sina väljare i nordvästra Phoenix.
Chansley svidar om till valuniform: snusnäsduk i stjärnbanerets mönster. Han kandiderar för att rota ut ”den djupa staten” ur Washington, som han även tror ligger bakom upploppet den 6 januari 2021.
I bar överkropp och pälsmössa med bisonhorn kom den tatuerade så kallade Qanon-shamanen längst av alla den 6 januari 2021.
Rustad med en flaggstång tog sig Chansley in i kammaren och upp på podiet och ledde en nationalistisk predikan mot senatens alla ”tyranner, kommunister och globalister” som vägrade riva upp valresultatet. Han slog sig ned i Mike Pences ordförandestol och klottrade en hälsning till vicepresidenten och alla andra ”förrädare i regeringen” om att rättvisan var nära förestående.
– Det här är vår nation, förkunnade Chansley i en megafon från podiet.
För intrånget i Kapitolium dömdes Jacob Chansley, den mest igenkännliga deltagaren i den största tilldragelsen av inhemskt politiskt våld sedan inbördeskriget, till 41 månader i fängelse.
Han släpptes fri den 25 maj 2023 och är nu återbördad till hemstaden Phoenix under skyddstillsyn.
Chansley i Kapitolium den 6 januari 2021. Chansley tog sig in i kammaren, höll en predikan mot ”globalisterna” som vägrade riva upp valresultatet och nedtecknade en hotfull hälsning till vicepresidenten Mike Pence.
Chansley blev symbolen för statskuppsförsöket. Men också för trumpismens rungande revansch sedan dess.
Över 1 200 personer har hittills ställts inför rätta för intrånget i Kapitolium som dödade fem personer och skadade 140 poliser.
Fakta.Stormningen av Kapitolium
● Den 6 januari 2021 stormade omkring 2 000 Trumpanhängare Kapitolium i centrala Washington DC som rymmer kongressens båda kamrar representanthuset och senaten.
● Anhängarna bröt sig in för att försöka hindra kongressledamöternas bekräftelse av presidentvalet 2020, ett möte av ceremoniellt slag som leddes av vicepresidenten Mike Pence.
● Kaos utbröt när mobben tog sig in i Kapitolium. En av demonstranterna sköts till döds, ytterligare tre avled av medicinska skäl. En polisman dog av en stroke.
● Över 1 200 personer har ställts inför rätta för stormningen. Det rättsliga efterspelet pågår än i dag.
Under året ska även Trumps roll som misstänkt uppviglare prövas i domstol. ”Slåss utav helvete” uppmanade presidenten sina tillresta anhängare den dagen.
Men ju fler åtalspunkter som riktas mot Trump och Trumps anhängare desto fler republikaner som återvänder till honom.
Shamanen Jacob Chansley må sticka ut. Men han representerar etablerade åsikter bland republikanska väljare, åsikter som kan avgöra höstens presidentval.
Åtalen efter stormningen har resulterat i en tydlig motreaktion från konservativa amerikaner, visar den kände statsvetarprofessorn Robert Pape. Även universitetsutbildade mittenväljare tar ställning för Trump och hans gatutrupper. Det bottnar, säger Pape över telefon, i en misstroendeförklaring mot rättsväsendet och andra grundläggande samhällsinstitutioner.
– Ju mer de tvivlar på demokratins kärnfunktioner, desto mer graviterar de mot Trumps budskap. Precis som i Weimar-Tyskland eller Ryssland under 90-talet leder det till stöd för en auktoritär ledare.
Robert Pape, professor i statsvetenskap från University of Chicago, är en av USA:s ledande experter på politiskt våld. Här vittnar han inför kongressen om inhemsk terrorism.
Hur många dömda uppviglare som återvänder till sina lokalsamhällen som vinnare, som martyrer, kan inte Robert Pape specificera.
– Men vi vet att ett antal dömda från 6 januari kandiderar till politiska positioner. De skryter om sina brott och gör karriär på dem, säger han.
Vi har stämt träff med Jacob Chansley utanför Kapitolium i centrala Phoenix.
Varje lördag vid 12 leder han en utomhusmeditation här för en liten grupp lojala anhängare i en sandstensfärgad bassäng.
Denna småkyliga februarihelg dyker bara Holly upp – en medelålders terapeut som går under namnet ”HollyJo1776” på X.
”1776” i signaturen refererar till märkesåret då Förenta staterna slog sig loss från den brittiska kolonialmakten.
Uppviglare som bröt sig in i Kapitolium den 6 januari 2021 upplevde att de verkade i samma patriotiska anda, förvaltade det revolutionära självständighetsarvet.
– Det här är vårt 1776! skanderade Chansley i Washington den dagen.
Varje lördag håller Jacob Chansley i en meditation utanför Kapitolium i Phoenix i syfte att rena delstatens parlamentsbyggnad från veckans korruption.
I Phoenix samlar nu shamanen och ”HollyJo1776” ihop sig efter meditationen.
– Vi tog en tur i kosmos, säger Chansley om seansen. Vi körde intergalaktiskt och kopplade upp oss mot världsalltet.
Likt många nyandliga är Chansley övertygad om att världens kultplatser och landmärken förbinds av ”leylinjer”, ett slags heliga energifält.
Inifrån sina strategiskt placerade parlamentsbyggnader omsätter politiker energin från ”leylinjerna” i repressiva lagar; Chansley upplever sig ha insyn i en kosmisk korruption.
Men på lördagar är delstatsbyggnaderna i Phoenix tomma på lagstiftare.
Då kopplar Jacob Chansley upp sig mot strömfälten och renar kammaren från veckans fördärv.
Ett andligt städarbete i politikens finrum. Det är så han betraktar sitt värv, här i Phoenix liksom i Washington den 6 januari 2021.
”HollyJo1776” såg på den högerextrema plattformen Infowars att Jacob Chansley muckat från fängelset och dragit igång meditationer utanför Kapitolium i Phoenix.
Hon stack hit, berättar hon, och kände vibrationerna från ”Vatikanen och Washington” pulsera genom kroppen.
– Oh, yeah, säger Chansley ömsint om den orgiastiska upplevelsen.
Den självutnämnda shamanen Jacob Chansley, 36, blev symbolen för stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Nu kandiderar han till kongressen från sin hemstad Phoenix i Arizona.
Som guru utstrålar Chansley samma mustiga erotik som Jack Nicholson i filmen ”Gökboet”. Han är rakad från midjan till bröstet, efter nya tatueringar på bålen i fornnordisk stil, och i fin fysisk form efter många styrkepass på gymmet Vasa fitness.
Vi rör oss mot en vit truck han lånat av sin mamma. I baksätet hänger hans valuniform: en lysande vit kavaj av Joe Labero-snitt och en snusnäsduk i stjärnbanerets färger som han senare ska knyta runt sin bara hjässa.
I förarsätets dörrficka skymtar en informationsbroschyr om fibromyalgi och från backspegeln hänger tåtar av stripigt hästhår.
Vi kör nordväst genom Phoenix, förbi urblåsta lagerlokaler, trafikljus omringade av tiggare och reklamskyltar för billiga skilsmässo- och konkursadvokater.
När en rovfågel cirkulerar högt över bilen tystnar Chansley plötsligt och gör en handrörelse från bröstet upp mot skyn; en utväxling av rå energi.
Hur hade du det i fängelset?
– Det sög. Jag vande mig aldrig. Jag är en fri fågel, en vild häst.
Hur kändes det att komma ut?
– Som att slita av sig en trång sko.
På små papperslappar har Chansley skrivit ned adresser till oberoende väljare i Phoenix. Chansley kandiderar som oberoende kandidat, eftersom han inte kan skriva under på varken Republikanernas eller Demokraternas partiprogram. Han har svårt för Republikanernas motstånd mot legalisering av cannabis, nämner han – som själv rökt marijuana sedan barnsben.
Jacob Chansley växte upp här i Phoenix med en alkoholiserad pappa som tog livet av sig 2013.
När Chansley var 10 lät den berusade fadern honom röka marijuana för första gången.
Känslan av att vara född till andlig ledare kom tidigt, säger han i dag.
Men när Trump tog makten 2017 fick det andliga projektet en mer politisk udd.
Shamanen började hänga utanför Kapitolium i Phoenix, där trumpismen ofta blommade ut i stökiga gatuprotester mot lokala politiker och lagar.
Fakta.Jacob Chansley
● Den i dag 36-årige Jacob Chansley blev världsberömd när han tog sig in i Kapitolium den 6 januari 2021 som självutnämnd ”shaman” iförd pälsmössa med bisonhorn och ansiktsmålning i stjärnbanerets färger.
● Han dömdes till 3,5 år i fängelse för det väldokumenterade intrånget som kulminerade med en predikan i kammaren och ett hotfullt meddelande till vicepresidenten Mike Pence.
● Chansley, som kommer från Phoenix i Arizona, var delvis uppfylld av Qanon – en konspirationsteori som går ut på att liberala politiker och affärsmän skulle driva en pedofilring. Trump var på väg att avslöja sammansvärjningen, trodde anhängarna av Qanon, och därför reste många till Washington DC den 6 januari för att försöka förlänga hans presidentskap och stoppa Joe Biden.
● Efter stormningen kom Chansley att kallas ”Qanon-shamanen” i medier, ett epitet han själv ogillar.
Den 6 januari 2021 var Chansley ett bekant ansikte i Arizona. När Holly och andra Trumpväljare demonstrerade mot ”det stulna valet” hemma i Phoenix såg de plötsligt Chansley på tv-skärmar från Washington i full mundering.
– Holy fuckin’ shit! It’s Jake! Och nu är han inne i kammaren, minns Holly från den dagen.
Under 2017 tog en annan rörelse fart i USA som eggade republikanska gräsrötter i Arizona: den digitala sekten Qanon. Chansley blev en av dess mer synliga anhängare.
I oktober 2017 hade internetpseudonymen ”Q” börjat publicera ledtrådar på plattformen 4chan om en pedofilring som inkluderade liberala politiker, kända skådespelare och judiska finansmän som George Soros. Nätverket tillfångatog och torterade spädbarn för att utvinna adrenokrom, ett pigment som de sedan drack för att hejda sitt eget åldrande. Detta var konspirationsteorin.
Chansley inne i kammaren i Kapitolium, minuterna innan han ledde en predikan mot kongressens alla ”förrädare”.
Qanon speglade stämningsläget i trumpismen. Och liksom motiverade den ofta lite diffusa bitterheten som Trumps gräsrötter kunde känna mot globaliseringen, ekonomin och underhållningsindustrin. Genom ”Q” framkom bestickande bevis om den akuta dekadensen i Demokraterna, i Hollywood och på Wall Street. Men militärmakten, som i hemlighet jobbade mot pedofilerna, hade rekryterat Donald Trump för att avtäcka sammansvärjningen och skicka förövarna till krigstribunaler och sedan till Guantánamo Bay, inbillade sig Qanon.
De alltmer frekventa naturkatastroferna längs USA:s kuster såg sektens medlemmar som bevis för att Trump var nära målet: jordens konvulsioner var i själva verket militären som sprängde underjordiska tunnlar där pedofilnätverket höll barn tillfångatagna.
Det var när Jacob Chansley upptäckte ”Q” 2017 som han pånyttfödde sig själv som shaman.
Det skriver journalisten Will Sommer i boken ”Trust the plan. The rise of Qanon and the conspiracy that unhinged America” från 2023.
Chansley var då en arbetslös skådespelare som (liksom nu) bodde hemma hos sin mamma i Phoenix. Men efter signaler från Q började han styra ut sig i prärievargspäls och bisonhorn och protestera mot den perverterade makten utanför domstolar och vallokaler i Arizona. ”Q-shamanen” var född, med valspråket: ”You mess with the bull, you get the horns.”
Ingen samtida amerikansk konspirationsteori har piskat upp så mycket handgripligt våld som Qanon, konstaterar Will Sommer. Den 20 september 2021 hade 101 anhängare av Qanon dömts till våldsbrott som kunde härledas direkt till konspirationsteorin.
Den listan inkluderar 61 gripna från 6 januari 2021, då Qanon-anhängare vallfärdade till Washington på Trumps uppmaning för att ”rädda landet”.
Under året ska Trumps roll som misstänkt uppviglare till stormningen den 6 januari prövas i domstol. Den dåvarande presidenten uppmanade sina anhängare att slåss utav helvete.
Efter 6 januari dubbades Chansley till ”Qanon-shamanen” i medier över hela världen. Men han ogillar själv epitetet eftersom han inte uppfattar sig som ett flockdjur. Han delar dock föreställningen om att Biden är en nickedocka för ”oligarkiska, tyranniska krafter” som ”styr showen”, alltså regeringen.
– Biden kan ju inte avsluta en mening för i helvete, säger Chansley. Än mindre gå upp för en flygplanstrappa. Skulle han kunna styra ett helt land? Tala för den fria världen?
Även mäktiga svenskar är på insidan av den ”globalistiska sammansvärjningen”, tror Chansley.
– Folk som Wallenbergarna. De som styr centralbankerna. Som inte vill visa sina ansikten.
Kommer du företräda Qanon om du kommer in i kongressen?
– Q är över. Men operationen var en stor framgång. 30–40 miljoner människor i USA är i dag medvetna om den här moderna slavhandeln. Jeffrey Epstein är död. Gruppsykologin har skiftat.
Chansley betraktar avslöjandet om Ericssons misstänkta mutaffär med IS som en del i uppklarandet. Ericsson ägs av Wallenberg och har tvingats betala miljarder i en juridisk uppgörelse med USA:s justitiedepartement. Det är fakta. Nästa steg i shamanens tankeled är mer fantastiskt:
– Genom Ericsson äger Wallenbergarna telekommunikation över hela världen, säger han. Hur kommer det sig då att digital barnpornografi får färdas genom deras hårdvara? Vet Wallenbergarna om det? Jag vet inte. Men skulle en sådan mäktig familj som Wallenberg kunna stoppa det med ett enda telefonsamtal? Utan tvekan ja.
Innan Chansley blev ”shaman” tjänade han USA i flottan, ombord på hangarfartyget USS Kitty Hawk. Många av de som stormade Kapitolium var veteraner.
Myt och verklighet glider ihop i Chansleys hjärna.
Han blev därmed ett tacksamt offer för Trumps propaganda, argumenterade Chansleys tidigare advokat Albert Watkins när klienten våren 2021 ställdes inför rätta för intrånget i Kapitolium.
I ett försök att lämpa över skulden för intrånget på Donald Trump tecknade advokaten en nedsättande bild av sin klient som svagsint.
I intervjuer gick advokaten ännu längre och kallade Chansley och andra deltagare i Kapitolium för ”fuckin’ short bus people”. Det syftar på minibussen som fraktar funktionsvarierade till särskolor.
”Detta är människor med hjärnproblem”, sade Watkins, ”de är fan störda i huvudet... Men de är våra bröder och systrar, våra grannar, våra kollegor…”. Värnlösa människor utan tidigare brottshistoria som blev hjärntvättade av Trump, sade Watkins, som han menar utsatte sina anhängare ”för fyra år av propaganda av ett slag som vi inte sett prov på sedan Hitlers dagar”.
Retoriken tycktes inte bita på domaren. Chansley fick ett relativt långt fängelsestraff, även om en rättspsykiatrisk utvärdering bekräftade att Chansley är en ”schizotyp” personlighet – sådana som har det knepigt med sociala kontakter och empati.
Martha Chansley – Jacobs mamma – utanför domstolen i Phoenix den 15 januari 2020.
Han hävdar själv att han är ”antitesen till autistisk”.
Hur skulle du beskriva ditt psyke?
– Starkt. Rent. Tålmodigt.
Mediebilden av uppviglarna som marginaliserade arbetarklassväljare med begränsad förmåga till självständig omvärldsanalys är starkt missvisande, anser professor Robert Pape. Det var kanske just den klichén om Trumpväljare som advokaten förgäves försökte anspela på.
I själva verket visar Robert Pape att nästan hälften av alla uppviglare som ställts inför rätta tillhörde den amerikanska medelklassen. De är läkare, advokater, vd:ar, affärsidkare och arkitekter. Urbana yrkeskategorier med gedigna universitetsutbildningar.
En minoritet, omkring 12 procent, tillhörde väpnade miliser som Proud Boys och Oath Keepers. Blott 1 procent hade inte fullföljt high school.
– Det var däremot ett stort antal radikaliserade uppviglare där i affärskostym, säger Robert Pape. Detta är för mig den stora berättelsen om 6 januari som även speglar det breddade stödet för Trump efter åtalen senaste halvåret. Även där ser vi hur universitetsutbildade konservativa mittenväljare nu strömmar till Trump.
Jacob Chansley dömdes till 41 månader i fängelse för intrånget i Kapitolium. Hans tidigare advokat menade att Chansley var förledd av Trumps propaganda, något han själv bestrider.
Flera av de dömda har nu mäktiga försvarare i den amerikanska offentligheten. I den apologetiska berättelsen om 6 januari som högerdebattörer och radikala republikanska politiker skriver inför höstens presidentval har Chansley återigen fått en framskjuten position som martyr, offer för ett politiserat rättsväsende i försvararnas ögon.
I mars i fjol visade opinionsbildaren Tucker Carlson nya rörliga bilder inifrån kongressen som syftade till att framställa Chansley som en fredlig demonstrant. USA:s rikaste man Elon Musk, som äger plattformen X där Carlson nu verkar, beskrev Chansleys intåg i kammaren som en ”turné med poliseskort”. Musk uppmanade rättsväsendet att omedelbart fria Chansley: ”Free Jacob Chansley”.
– Jag har blandade känslor för Musk, säger Chansley. Han hävdade att han var villig att betala mina advokatkostnader. Det inträffade aldrig. Han skrev ”Free Jacob Chansley” men hörde aldrig av sig och gratulerade mig när jag väl släpptes. Jag lyssnar inte på vad folk säger utan på vad de gör.
Trump har lovat att benåda uppviglarna från 6 januari om han väljs på nytt.
Vad skulle det betyda för dig?
– Jag skulle få rösta igen, vilket jag inte får just nu. Men rättfärdigandet kom i och med Tucker Carlsons filmer. Dessa friade mig i allmänhetens ögon. Och makten som den domstolen äger är underskattad.
Vad tycker du att du förtjänade för straff?
– Att ta sig in i Kapitolium var att bryta mot lagen. Borde jag straffas? Ja. Men många tycker jag skulle ha sluppit fängelse. Jag har ingen synpunkt på det. Men det är intressant: konservativa republikaner brukade vara anhängare av lag och ordning. Demokrater ropade efter reformer av rättsväsendet. Men nu när apparaten riktas mot republikaner inser de att demokraterna faktiskt hade rätt hela tiden: korruption finns.
Står du i kontakt med Tucker Carlson i dag?
– Inte regelbundet. Jag undviker de flesta konservativa influerare. Jag är medveten om att de riskerar att bli av med sina plattformar om de låter mig framträda på dem. Det gäller i och för sig inte Tucker Carlson.
Skulle han bli en bra vicepresident till Trump?
– Nej, man måste ha kulor lika stora som Trumps. Någon lika stark, fokuserad, omöjlig att korrumpera.
Vem är det?
– Jag.
Flummaren rymmer en flottans man. Innan Jacob Chansley kom ut som Trumpshaman 2017 tjänade han som lagerhållare ombord på hangarfartyget USS Kitty Hawk.
Det var hundratals veteraner på plats i Washington den 6 januari 2021. 4 av 10 högerextrema demonstranter vid Kapitiolium hade bakgrund i militärtjänsten. Det innebar att våldskapitalet var akut. Vita husets säkerhetstjänst Secret service beslagtog 242 burkar med pepparsprej, 269 knivar och 30 batonger bland de 28 000 Trumpanhängare som besökte presidentens möte strax innan stormningen, framgår det i kongressens officiella utredning ”The January 6th report”. Tusentals demonstranter stannade utanför massmötets metalldetektorbågar eftersom de vägrade lämna ifrån sig sina tillhyggen.
Jacob Chansley nämner just det när jag frågar vad deltagarna hade gemensamt:
– Många av oss var veteraner, säger han. Många var tidigare eller är fortfarande verksamma inom brottsbekämpning. Många hyser en djup och genomgripande kärlek till gud och landet.
Varför så många veteraner?
– För vi har svurit eden mot författningen. En författning som för närvarande kapats av dem som vill centralisera makten till sig själva och sina familjer.
I hans upprätta gångstil och rappa kommandospråk anar man militären i honom. Chansley tvingades lämna flottan efter två år med goda vitsord när han vägrade vaccinera sig.
Men han tycks fortfarande vara på sin vakt. När han svänger av motorvägen för att gå på toaletten ber han även mig lämna bilkupén eftersom det inte kan uteslutas att jag skulle försöka förgifta kaffet i hans medhavda ståltermos.
Få av de potentiella väljarna öppnar dörren för Chansley denna lördag i Phoenix. Men han är inte ensam om att kandidera till kongressen i USA – i Trumps del av landet är uppviglarna i dag betraktade som martyrer, dömda av ett politiserat rättsväsende, i de konservativa väljarnas ögon.
Få av de potentiella väljarna öppnar dörren för Chansley denna lördag i Phoenix. Men han är inte ensam om att kandidera till kongressen i USA – i Trumps del av landet är uppviglarna i dag betraktade som martyrer, dömda av ett politiserat rättsväsende, i de konservativa väljarnas ögon. Foto: Pontus Höök
Många som kom resande till Washington den 6 januari 2021 anlände från urbana valdistrikt där den vita majoritetsbefolkningen minskar i andel.
Detta är den gemensamma nämnaren i distrikten, visar Robert Pape i sin studie av de åtalades demografiska bakgrunder. Distrikt där den vita befolkningen sjunkit i andel under senaste halvseklet producerade uppviglare.
Anhängarna mobiliserade mot ”folkutbytet”, föreställningen om en samhällselit som medvetet försöker ”byta ut” den vita majoriteten mot en ”importerad” brun och svart befolkning.
Phoenix är bördigt landskap för sådan rasism.
Bara tre timmar från gränsen till Mexiko. Överallt fattiga latinamerikanska flyktingar som laddar sina mobiler i offentliga eluttag och samlar ihop filtar inför natten.
Den vita befolkningen minskade med nästan 6 procentenheter mellan 2010 och 2022 samtidigt som andelen latinamerikaner ökade med 2,5 procentenheter.
Den demografiska förändringen är skräddarsydd, påstår Chansley.
– Och får detta människor att vilja stå upp och försvara landets moral och värderingar? Absolut. Det här distriktet representerar hur människor känner över hela USA.
Vi når Peoria, en förstad nordväst om Phoenix.
Han parkerar, stoppar tobak i sin svarta pipa och röker några bloss.
Utanför en äventyrspark för barn – Phoenix svar på Leos lekland – möter han tre av sina kumpaner som ska hjälpa honom att knacka dörr.
Två av dem uppbär förtroendeuppdrag i det lokala Republikanerna och vill inte uppge sina namn av rädsla för att straffas av partiet.
Den tredje, Leticia Victoria Perkins, är en kvinnlig poddare som dyker upp med sin 20-åriga dotter.
Chansley möter upp tre kumpaner som hjälper honom att knacka dörr. Han försöker ta sig in på valsedeln till representanthuset i Washington DC i höstens val till kongressen. Kvinnan i bild heter Leticia Victoria Perkins och har podden ”The Perkins Report” på plattformen Rumble.
Chansley möter upp tre kumpaner som hjälper honom att knacka dörr. Han försöker ta sig in på valsedeln till representanthuset i Washington DC i höstens val till kongressen. Kvinnan i bild heter Leticia Victoria Perkins och har podden ”The Perkins Report” på plattformen Rumble. Foto: Pontus Höök
Alla får små papperslappar av shamanen med nedskrivna adresser i blyerts där registrerade oberoende väljare bor.
Det går först segt.
Folk öppnar inte när han knackar på.
I sin vita pärm har han skrivit ned vallöften: han vill kriminalisera lobbying, införa begränsade mandatperioder även för tjänstemän, förbjuda sammanslagna reformpaket där ”den djupa staten” kan smyga in miljarder till sådant folk inte vill finansiera, som krig långt borta.
Jag passar på att fråga vad han tycker om Trump som överbefälhavare.
På sociala medier härjar den här lördagen ännu en debatt om Trumps respektlöshet mot militären. Trump, som slapp lumpen på grund av ”hälsporre”, har ironiserat över utmanaren Nikki Haleys make, i tjänst i USA:s nationalgarde på Afrikas horn.
– Var Trump en bra överbefälhavare? Absolut. Tänk på det så här: han skapade inga nya krig i Mellanöstern. Inga nya krig över huvud taget.
Sångerskan Jolya Yousif i nordvästra Phoenix tänker rösta på shamanen i valet till representanthuset.
Till sist öppnar en medelålders kvinnlig väljare i morgonrock dörren för Jacob Chansley. Hon går lydigt tillbaka in i villan och hämtar sitt körkort och låter registrera sig i Chansleys mobil.
Känner hon igen sin representant till kongressen i Washington DC?
Hon ser frågande ut när jag undrar.
Shamanen hjälper henne på traven.
– Horn, ansiktsmålning, 6 januari… försöker han.
– Aldrig sett honom, säger Jolya Yousif och rycker på axlarna innan hon slår igen dörren. Men hinner lägga till:
– Jag kommer väl inte att bli arresterad nu?
Fakta.Andra uppviglare som kandiderar i USA
5 personer som stormade Kapitolium den 6 januari 2021 och kandiderat till politiska positioner:
● Derrick Evans. Kandiderar till representanthuset 2024 från West Virginia
● Philip Sean Grillo. Har kandiderat till representanthuset från New York (Förlorade)
● Matthew Brackley. Kandiderade till senaten i Maine 2022 (Förlorade)
● Gino DiGiovanni Jr. Kandiderade till borgmästare i Connecticut 2023 (Förlorade)
● Ryan Kelley. Kandiderade till guvernör i Michigan 2022 (Förlorade)
5 personer som deltog i massmötet ”Stop the Steal” den 6 januari och sedan dess vunnit val eller kandiderar i höst:
● Dave LaRock. Kandiderade och vann i Virginia 2023
● John McGuire. Kandiderade och vann i Virginia 2023
● Derrick Van Orden. Kandiderade och vann i Wisconsin 2022
● J.R. Majewski. Kandiderar från Ohio 2024
● Sandy Smith. Kandiderar från North Carolina 2024"

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram