Utomlandsspridande Svenska Gängkrig

2024-03-07
...och allt detta utan myndigheternas goda minne, då eller...
Eller är det kanske som med den där Irakiske Försvarsministern...

https://www.dn.se/gangkriget-flyttar-utomlands/
"Från Volvo och Abba till droger och död.
Det svenska gängkriget har flyttat utomlands och i Turkiet, Bosnien och Irak ställer sig invånarna nu frågan:
Varför söker sig gängkriminella från Sverige hit?
Måndagen den 8 januari är det fullt ståhej på Zaid Alamirys restaurang i stadsdelen al-Amiria i Bagdads västra delar. Skrammel, sorl, kunder som beställer, medarbetare som ropar ordernummer för färdiga rätter och instruktioner till förare som ska köra ut mat far genom luften.
Gatan där restaurangen ligger kantas av bostäder, affärer och skolor, det är mycket folk ute och barnen spelar fotboll intill vägen. Trafiken är tung och intensiv.
Plötsligt hörs flera höga smällar. En motorcykelförare, klädd som ett matbud, öppnar eld mot en stor svart Mercedes.
Det ska senare visa sig att den misstänkte skytten är en svensk 19-åring som har tagit sig hela vägen till Bagdad från Hudiksvall.
Kvar i bilen sitter en svensk gängtopp död, skjuten flera gånger i huvudet.
Hans namn är Mustafa ”Benzema” Aljiburi och han har tidigare varit en av Foxtrotledaren Rawa Majids, närmaste allierade.
Aljiburi uppges dock ha brutit med både Majid och dennes rival inom nätverket, Ismail Abdo, för att bygga upp en egen falang under namnet ”La Liga”. Dagarna som föregår mordet har han gjort flera hotfulla utspel i sociala medier riktade mot personer inom rivaliserande fraktioner.
På Zaid Alamirys restaurang undrar gästerna vad uppståndelsen längre ner på gatan handlar om.
– De gick ut för att kolla var skottlossningen kom ifrån, och få av dem kom tillbaka till sina bord, säger han.
En brutal dödsskjutning mitt på dagen i Iraks huvudstad Bagdad. Där både mordoffret och den misstänkte torpeden är svenskar.
Hur kunde det bli så?
För att få svar på det måste vi backa bandet.
Under 2023 nådde den grova organiserade kriminaliteten i Sverige nya, aldrig tidigare skådade nivåer.
I centrum av denna våldsvåg stod Rawa Majids Foxtrotnätverk.
Majid själv har enligt polisen befunnit sig utomlands sedan april 2020 men har ändå, bland annat genom krypterade kommunikationstjänster, kunnat detaljstyra sin organisation. Men medan ledaren hållit sig undan har konflikten på hemmaplan accelererat med mängder av skjutningar, sprängningar och dödsoffer.
I kaosets spår har flera kriminella lämnat Sverige och enligt Jale Poljarevius, underrättelsechef i polisregion Mitt, har Sverige nu det han kallar ett hundratal ”kriminella flyktingar”.
– Det finns i huvudsak två anledningar till att de lämnar Sverige. Det ena är lagföring, de vill inte bli inlåsta. Och det finns en säkerhetsrisk för dem här också, säger han.
Att personer ur den grovt kriminella miljön flyttar utomlands är inget nytt i sig. För några år sedan etablerade sig några svenska kriminella från Malmö på spanska solkusten där flera mord och sprängdåd knöts till gruppen som fick smeknamnet Los Suecos – Svenskarna.
Men mycket har hänt sedan dess. Nivån på de mest framgångsrika nätverken har, enligt Jale Poljarevius, blivit högre.
Och det är i dag inte ovanligt att de gängledare som har tillräckligt stora ekonomiska muskler kan orkestrera sin verksamhet från utlandet.
– 2019 var jag på en konferens på Europol och då sa jag att Sverige brukade exportera Volvo, Abba och stål och nu exporterar vi droger, kulor och död. Jag håller på att förbereda en ny dragning nu och det föredraget kallar jag ”From Costa del crime to The bullets of Baghdad”, säger han.
Någonstans har en gängverksamhet börjat i liten skala, med narkotika i hektoklassen. När hekton blir ton förändras spelplanen.
– Då går det inte att sitta på något litet ställe i Sverige. Ska du bedriva framgångsrik narkotikahandel i den skalan då måste du ha internationella kontakter. Är du en stor kokainkung i Malmö är du ändå bara en lokal aktör, säger Jale Poljarevius.
Platserna utomlands har tillkommit genom de kriminellas personliga kontakter, men är även given av den kriminella verksamhetens natur. Det är helt enkelt nödvändigt att vara på plats där verksamheten, till exempel narkotika- och vapenhandel, bedrivs.
Sverige räcker inte till.
Under hösten 2023 finns en rad svenska gängkriminella i Turkiet.
Flera av dem har flytt från den blodiga konflikten runt nätverket Foxtrot.
I stadsdelen Maslak i Istanbul bor kriminella från hela världen jämte politiker och finansmän bland tjusiga butiker och restauranger.
– Dessa ledare för gängen bor i lyxbostäder. Med systemet för dygnshyra är det möjligt att hyra ett hus här under en dag utan att behöva uppge sitt namn vid in- och utpassering. Det gör det lättare för dem att undkomma rättsväsendet, berättar den turkiske CHP-parlamentarikern Cevdet Akay.
Vid 21-tiden rullar en moped upp intill en uteservering.
Händelsen fångas på en övervakningsfilm som visar hur en av de två personerna på mopeden öppnar eld mot en grupp män som sitter på uteserveringen. De besvarar i sin tur elden innan de lämnar platsen i en minibuss.
– Jag var på restaurangen 30 minuter innan händelsen inträffade, den ligger i vårt bostadskomplex. När jag kom hem kände jag en stor oro, berättar en man som bor med sin familj i området.
Han säger att det finns många nyinflyttade utländska personer i huset, som ligger på en exklusiv adress.
– Några av dem liknar maffiabossar. Numera går vi snabbt förbi när vi ser någon som vi inte känner eller personer som ser kriminella ut.
De fem männen som beskjuts på uteserveringen i Maslak är svenska medborgare. Adressen där det hela utspelar sig knyts till Rawa Majid, som sedan en lång tid tillbaka lever i Turkiet skyddad mot utvisning till Sverige genom sitt turkiska medborgarskap.
Skottlossningen kopplas till splittringen inom Foxtrotnätverket och bara några dagar efter händelsen kommer hämnden då Ismael Abdos mor mördas i Uppsala. De fem män som beskjuts på uteserveringen grips av turkisk polis, men släpps efter några dagar.
Innan hösten är över kommer en av dem att utsättas för ytterligare ett attentat.
Den gången kommer det att kosta honom livet.
Några veckor efter skottlossningen i Istanbul sker ett till uppmärksammat gripande av svenskar utomlands.
Nu är platsen den tunisiska hamnstaden Hammamet.
Fem svenskar med kopplingar till gängkriminalitet misstänks för narkotikabrott efter att, enligt den tunisiska tidningen Assabah News, ha stoppats i en bil med en mindre mängd narkotika. Efter gripandet genomförs en husrannsakan där ytterligare narkotika hittas.
Två av de gripna, en 29-åring och en 22-åring, ska enligt uppgift vara kopplade till Foxtrotledaren Rawa Majid genom att de tillhör ledarskiktet i det så kallade Bronätverket, en kriminell gruppering som utfört flera av Foxtrots våldsdåd. 22-åringen har genom sin musik utvecklats till en fullt utvecklad gangfluencer för Rawa Majids Foxtrotnätverk.
I hans låtar samplas Majids röst, och i musikvideos och på promobilder strösslas det med vapen, sedlar och rävemojis som anspelar på Foxtrotledarens smeknamn ”Kurdiska räven”.
De fem svenskarna sitter nu enligt SVT häktade i Tunisien där de utreds för terrorbrott och riskerar mycket långa fängelsestraff.
En knapp vecka efter gripandet i Hammamet är det dags igen:
Ännu en händelse med koppling till Foxtrotnätverket utomlands. Denna gång i Bosnien-Hercegovina.
”En person har just blivit dödad 35 meter från mig i Sarajevo”, skriver ett vittne i den lugna Sarajevostadsdelen Stup på Facebook.
Två gärningsmän med luvor och mask för ansiktet har strax dessförinnan cyklat förbi vittnet innan de öppnat eld i riktning mot en mataffär som är full med kunder.
På en bild vittnet lägger upp på sociala medier syns siluetten av en manskropp liggandes på gatan mellan mataffären och ett kafé.
”Titta bara hur många skotthål det är på de båda lokalerna och hur många förbipasserande som hade kunnat skadas. Katastrof”, skriver han.
Den mördade mannen är en 30-årig svensk, sedan flera år en del av Stockholms tungt kriminella miljö. Han var också en av de fem män som några veckor tidigare besköts på uteserveringen i Istanbul.
Bara några dagar efter skjutningen grips tre män i Sarajevo för inblandning i mordet, alla tre svenska medborgare.
De tre misstänkta är häktade i väntan på åtal och rättegång. Dessutom grips ytterligare en svensk man i Serbiens huvudstad Belgrad senare samma månad – en 37-åring som beskrivs som Rawa Majids vapenchef.
Han har tidigare dömts till ett långt fängelsestraff i Sverige för grovt narkotikabrott och var internationellt efterlyst för nya grova brott. Enligt serbiska medier ska han nu utlämnas till Sverige.
Händelserna hösten och vintern 2023 visar att den kriminella kartan har ritats om. Och där de svenska gängbrottslingarna dragit fram utomlands undrar många vad som pågår.
Amra Brkić-Čekić är kriminalreporter på den bosniska tidningen Oslobođenje och berättar att mordet i Sarajevo har väckt stor oro, inte bara i Sarajevo utan i hela Bosnien och på Balkan.
Och att scenerna som chockade allmänheten hade koppling till Sverige orsakade stor förvåning.
- Sverige har ansetts vara ett ordnat och tryggt samhälle. Att det handlar om svenska kriminella vars konflikt har flyttat till Bosnien bidrog till oron, säger hon.
Hon har följt häktningsförhandlingarna och berättar att polisens utredning befinner sig i slutskedet. Enligt Amra Brkić-Čekić verkar det inte vara någon slump att dådet utfördes i just Bosnien.
Hon säger att det finns ett betydande antal kriminella grupper i landet och att mordet inte hade kunnat genomföras utan hjälp av inhemska brottslingar.
Även i Turkiet och Irak har den svenska gängkonflikten väckt uppståndelse. Den turkiske advokaten Figen Calikusu tror att många kriminella lockats till Turkiet för att det varit så enkelt att föra in pengar i landet.
– Tänk på det så här: Du öppnar dörren till ditt hus och släpper in vem som helst, oavsett var de kommer ifrån. Det är vad vi har gjort som land, vilket har skapat en enorm komfortzon för de som har inkomster av osäkert ursprung, det vill säga de som tjänar pengar på den kriminella ekonomin, säger han.
I Irak har mordet på Mustafa ”Benzema” Aljiburi fått människor att undra om en ny slags våldsvåg är på väg – denna gång sprungen ur utländska gäng.
Det menar den tidigare militären Sarmad Albaiaty, nu rådgivare kring säkerhet på The Iraq Institute for Strategic Studies i Amman.
– Det var överraskande och helt orimligt. En svensk som inte har något att göra med Irak kommer hit och gör upp med en annan kriminell? Saknar Irak egna problem så att de exporteras från det säkra Sverige hit?
Zaid Alamiry, vars restaurang ligger ett stenkast från platsen där Mustafa Aljiburi mördades, är inne på samma spår:
– Den svenska polisen borde låsa in kriminella i Sverige, säger han.
– Inte skicka dem till oss."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram