Begravningsgripna I Ryssland

2024-03-07
Tänk att inte Ryssarna inte har kommit på denna metod för kartläggning tidigare.. det är ju det obestridliga beviset för att de måste vara korkade...

https://www.svd.se/a/O8GP2E/polisen-i-ryssland-griper-personer-efter-navalnyjs-begravning
"Tusentals människor strömmade till Borisovkyrkogården i Moskvas södra utkant i fredags. Myndigheterna hade på förhand varnat för oppositionella yttringar och uppmanade även sörjande att skynda på i sitt deltagande förbi kistan.
Avspärrningar stormades och enligt den oberoende ryska tidningen Meduza greps minst sju personer vid tillfället.
Men nu går de ryska myndigheterna ett steg längre, enligt människorättsorganisationen OVD-Info.
Polisen har börjat leta upp och gripa människor som närvarade vid begravningen. Flera av de gripna ska ha filmats från övervakningskameror utrustade med ansiktsigenkänning eller förevigats på bilder som publicerats på sociala medier.
Rubricering för de åtal man hotat med redan innan begravningen är ”uppvisande av förbjuden symbol.” Enligt OVD-Info ska en kvinna ha gripits efter att polis på en video hört henne säga ”ära till hjältarna,” som tolkas som en hyllning till de ukrainska soldaterna i kriget.
OVD-Infos talesperson Dmitri Anisimov säger att polisens utrustning med ansiktsigenkänning gör det möjligt för myndigheterna att ”följa varje steg som en individ tar, ända fram till sin egen dörr.”
Ännu ingen dödsorsak
De ryska myndigheterna har ännu inte publicerat någon annan orsak till Aleksej Navalnyjs frånfälle än ”plötslig död” i den avlägsna straffkolonin.
Amerikanen Paul Whelan – som suttit fängslad i regionen Mordavien cirka 50 mil sydöst om Moskva sedan 2018, anklagad för spioneri och 2020 dömd till 16 års fängelse – öppnar i CNN upp om sina tankar kring Navalnyjs död.
– Jag kan inte säga för mycket, men en sak är säker: kan de göra så mot honom, kan de göra likadant mot mig, säger den tidigare marinsoldaten Whelan som i tisdags firade sin 54:e födelsedag i fångenskap.
Han berättar att födelsedagen var märklig med en tebjudning följt av en hygglig middag.
– Det tog bort tankarna om fängelselivet och gjorde livet uthärdligt för några minuter, säger Paul Whelan.
Men han tillägger att Navalnyjs död under mystiska omständigheter är ”extremt oroande” för honom själv.
– Om de är villiga att ta emot återverkningar från världen för att ta kål på någon som Navalnyj kommer de inte tänka två gånger för att göra samma sak med mig. Och sen skylla på USA för att man inte brytt sig för att få mig tillbaka. Det var det här jag menade när jag sa att min dödsattest är signerad, säger Paul Whelan.
Ingen ny utväxling i sikte
I december förra året kom uppgifter om att amerikanska utrikesdepartementet försökt få till en fångutväxling av Paul Whelan och journalisten Evan Gershkovich, också fängslad för spioneri för anklagelser som avfärdats som grundlösa från USA.
Det kom ett år efter att Ryssland släppt den amerikanska basketspelaren Brittney Griner, som dömts till nio års fängelse för droginnehav, i utbyte mot den ryska vapenhandlaren Viktor Bout.
Whelan uppger att han haft bra samtal med utrikesminister Antony Blinken, men att inget nytt framkommit. Han vill gärna även lägga fram sin sak för president Joe Biden:
– Om jag blir kvar här, dör jag, säger Paul Whelan."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram