Trumpmoln Över Kristerssontriumf

2024-03-07
För sakens skull en dag som denna, vad kan detta då möjligen leda till...
Vad händer nu om det framkommer att det faktiskt har varit valfusk och att Underlivsporslinet är kraftigt korrumperat - till att börja med....
Då får vi allt hoppas att Donald Trump älskar den svenska befolkningen...

https://www.svd.se/a/VPKrPV/trump-ar-molnet-over-kristerssons-natotriumf
"WASHINGTON
– Ett svenskt Natomedlemskap är inte slutet på något, det är början. Jag ser fram emot att tillsammans med andra allierade göra världen säkrare och friare.
Det sa Ulf Kristersson sedan han deponerat de svenska anslutningsdokumentet till Nato, genom att överlämna det till USA utrikesminister Antony Blinken.
– Låt mig vara den första som välkomnar Sverige, sa Blinken under pressträffen.
– Vi visste från dag ett att vi skulle vara här i dag.
Och därmed var 200 år av – i alla fall formell – svensk alliansfrihet historia. Den varade från Karl XIV Johan till Ulf Kristersson.
Ceremonin utfördes i det guldglänsande Franklin-rummet på det amerikanska utrikesdepartementet. Ett rum som är så stort att arkitekten fick hämta inspiration från Europa, för något liknande fanns inte i det koloniala Amerika.
På onsdagskvällen var Ulf Kristersson inbjuden för att lyssna till Joe Bidens State of the union-tal i kongressen. Det har knutits höga förväntningar till talet, eftersom Biden hänger mot repen i matchen mot Donald Trump, och förlorar i de flesta opinionsmätningar.
Bidens supportrar hoppades inför på en vändning med talet, hans fiender att han skulle snubbla på orden eller framstå som för gammal, en debatt som blir allt mer besvärlig för den 81-årige presidenten.
Men innan Biden framträdde i kongressen höll den svenske statsministern ett tal till den egna nationen – från den amerikanska huvudstaden.
Något liknande har inte hänt förut och den transatlantiska tv-länken understryker både den vikt regeringen lägger vid Natomedlemskapet, och vid lanseringen av den politiska framgången.
I och med ceremonin i Washington blev Sverige i ett slag – enligt den säkerhetsdoktrin som det råder bred politisk enighet om – ett säkrare land.
Skälet är förstås att Sverige nu omfattas av Natos artikel fem, den så kallade musketörsparagrafen – om ett Natoland angrips ska det betraktas som ett angrepp på alla.
Det är kärnan i Natomedlemskapet, och det som ska skydda Sverige mot den ryska aggression som blev uppenbar vid den fullskaliga invasionen av Ukraina för två år sedan.
Allt väl alltså?
Kanske, om det inte var för den amerikanska valrörelsen. Donald Trump fick nyligen ledarna i de europeiska Natoländerna att kallsvettas, när han påstod att han – när han var president – sa till ett Natoland att om de inte betalade skulle han uppmuntra ryssarna ”att göra vad fan de vill med er”.
Det är nog inte vad man förväntar sig att höra från en medmusketör.
USA surrar av teorier om vad Trump tänker göra med Nato om han återerövrar Vita huset i november. Från att få USA att hoppa av helt, till att dra ner engagemanget och med ord undergräva trovärdigheten i artikel fem.
Trumpvänner som i princip gillar Nato menar att han bara vill få européerna att satsa mer pengar på sina egna försvar. Det går alltså inte att veta vad Trump skulle göra som president, men kanske hur Sverige skulle agera vid ett maktskifte i Washington.
En forskningsrapport från Försvarets forskningsinstitut FOI har kartlagt hur Sveriges närmsta Natogrannar agerade förra gången Donald Trump var president. Studien visade att att de i huvudsak hanterade sin Trumpångest ”genom ökat engagemang och ökad beredvillighet att tillmötesgå amerikanska önskemål”.
Rapporten slår fast att länderna inte såg något realistiskt alternativ som skulle kunna ersätta USA.
Men med Ukrainakriget är insatserna mycket högre i dag än de var då. Joe Biden är mycket stolt över hur enigt Nato har uppträtt under kriget, och pekar gärna på Finlands och Sveriges medlemskap som framgångar.
Mannen som var sist att säga ja till Sverige i Nato, Ungerns Viktor Orbán, är också i USA. Han har sagt att bara Trump kan få slut på kriget i Ukraina, och på fredag träffas de båda, på Trumps residens Mar-a-lago i Florida."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram