Medlemskapsförväntningar

2024-03-07
Ja nu vet vi ju i alla fall att vi kan ge bort JAS 🙂
Men vi vet ju också att:
Den svenska regeringen kommer också att få ta ställning till Natos konfliktfrågor, som till exempel hur alliansen ska agera om det amerikanska stödet till Ukraina avbryts. Sverige blir också medlem i Natos särskilda grupp för kärnvapen och får del av mer hemlig information och får tillgång till Natos krypton (eeeehh)
Medlemskapet innebär att Nato kan slutföra sin försvarsplanering för Sverige. En sådan planering gör det lättare att få militär hjälp, till vad det nu är en fråga om..

https://www.dn.se/sverige/ewa-stenberg-det-har-vantar-sverige-i-nato/
"Sverige har sedan tidigare samarbetat mycket nära med Nato – vad blir egentligen skillnaden?
Den största skillnaden är att Sverige nu har fått garantier från 31 andra länder om att de kommer att försvara Sverige om vi blir angripna. De förväntar sig att vi också försvarar dem. Det innebär ett åtagande från Turkiet i söder till Ishavet i norr, från USA i väster till Finlands och Turkiets östgränser.
Efter Sveriges långa och snåriga Natoprocess kan man fråga sig vad poängen är med att kräva beslut i alla Natoländers parlament för att godkänna en ny Natomedlem. Kunde det inte räcka med ett majoritetsbeslut i organisationen Nato? Men ett ja från varje enskilt land krävs just för att det är en sådan viktig och långtgående försäkran som länderna gör. Åtagandet måste vara djupt förankrat i landet för att vara pålitligt och kunna överleva regeringsskiften.
Blir Sverige säkrare nu?
Ja. Ett land som överger sin alliansfrihet men inte tas in i någon försvarsallians är i ett utsatt läge. Flera Natoländer har minskat den svenska sårbarheten genom att ge försvarsförsäkringar. De är dock inte lika starka som en garanti. Och de har inte kunnat övas och förberedas på samma sätt som Nato gör. Därför ökar Sveriges säkerhet med medlemskapet.
Sverige har efter att landet fick status som inbjudet till Nato sommaren 2022 fått delta i många interna möten, men bara som observatör. Nu får Sverige vetorätt i Nato, och kan ta tillvara landets intressen bättre.
Den svenska regeringen kommer också att få ta ställning till Natos konfliktfrågor, som till exempel hur alliansen ska agera om det amerikanska stödet till Ukraina avbryts. Sverige blir också medlem i Natos särskilda grupp för kärnvapen och får del av mer hemlig information och får tillgång till Natos krypton.
Medlemskapet innebär att Nato kan slutföra sin försvarsplanering för Sverige. En sådan planering gör det lättare att få militär hjälp.
Vad vinner Nato på att Sverige kommer med?
Det räcker med att titta på kartan för att förstå att Nato behöver Sverige lika mycket som Sverige behöver alliansen. Det svenska territoriet knyter i hop Atlanten, Östersjön och Ishavet. Det gör det mycket lättare för Nato att försvara de baltiska staterna och Finland.
Nu kan Nato ha ett kollektivt försvar för dessa områden, och använda Sverige som uppmarschområde. Nato kan också dra nytta av Sveriges flygvapen och marin för säkerheten, framför allt i Östersjön.
Vilket Nato är det som väntar Sverige?
Det ryska storskaliga anfallet på Ukraina i februari 2022 enade försvarsalliansens länder. Men varefter tiden har gått och ett nytt krig brutit ut i Mellanöstern har stödet till Ukraina börjat svaja. President Bidens förslag om stöd till det krigsdrabbade landet har än så länge inte fått tillräckligt stöd i kongressen. I de europeiska Natoländerna varierar opinionsstödet kraftigt för att prioritera kriget i östra Europa.
Och i november väntar ett val som kan skaka alliansen i dess grundvalar.
Om Donald Trump vinner presidentvalet i USA kan han undergräva trovärdigheten för Natos försvarsgaranti. Hans uttalande på ett kampanjmöte i februari, om att han skulle uppmuntra ett anfall på en Natoallierad om landet inte hade betalat tillräckligt stora försvarsutgifter, väckte stark oro i Europa. Om Trump som president och tillika USA:s överbefälhavare säger att han inte tänker skicka några trupper om Ryssland skulle anfalla undergräver han hela alliansens trovärdighet. Trump har också talat om att leda USA ut ur Nato. Det skulle försätta Nato i den värsta krisen i alliansens 75-åriga historia."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram