Nato & Utarmat Uran I Serbiens HD

2024-03-06
Serbiens högsta domstol väntas meddela domen om den första stämningen som offren för Natos användning av utarmat uran lämnade under bombningen av Jugoslavien i slutet av 2024, säger den serbiske advokaten Srdjan Aleksic, till Sputnik.
I januari 2021 lämnade Aleksic in den första stämningen i Högsta domstolen på uppdrag av den framlidne serbiska armén överste Dragan Stojcic. Nato vägrade delta i stämningen och uppgav att man hade immunitet enligt ett avtal med Serbien.
Advokaten nämnde att han sedan dess fått resultatet av Stojcics officiella läkarundersökning, som visade att halten av utarmat uran som hittades i officerens kropp var 500 gånger högre än normalt.
"Vi har redan fyra stämningar inför Högsta domstolen och 31 inför grundrätten i Belgrad. I slutet av året förväntar jag mig en dom om den första stämningen vi väckte i Högsta domstolen för flera år sedan. Vi kräver att Nato ska kompensera oss för skadorna", betonade Aleksic.
Boosta oss! | Prenumerera på @geopolitics_live

The Supreme Court of Serbia is expected to issue the verdict on the first lawsuit filed by victims of NATO's use of depleted uranium during the bombing of Yugoslavia by the end of 2024, Serbian lawyer Srdjan Aleksic, told Sputnik.
In January 2021, Aleksic filed the first lawsuit in the Supreme Court on behalf of the late Serbian army Colonel Dragan Stojcic. NATO refused to participate in the lawsuit, stating that it had immunity under an agreement with Serbia.
The lawyer mentioned that he had since received the results of Stojcic's official medical examination, which showed that the level of depleted uranium found in the officer's body was 500 times higher than normal.
"We already have four lawsuits before the Supreme Court and 31 before the Basic Court in Belgrade. By the end of the year, I expect a verdict on the first lawsuit we filed in the Supreme Court several years ago. We are demanding that NATO compensate us for the damage," Aleksic emphasized.
Boost us! | Subscribe to @geopolitics_live

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram