Världsbildsbekräftande Migrationsströmmar I DN

2024-03-01
Ja tänk att dessa flyktingströmmar kommer så samtidigt och "överraskande" globalt helt utan planering...

https://www.dn.se/varlden/karin-eriksson-nar-biden-gor-en-hogersvang-bekraftas-trumps-varldsbild/
"Plötsligt åker både Joe Biden och Donald Trump till Texas och det beror inte bara på att det hålls primärval i den folkrika delstaten under den så kallade supertisdagen om några dagar.
I tisdags kom en ny mätning från opinionsinstitutet Gallup som visar att migrationen har blivit det amerikanska folkets viktigaste fråga, med drygt åtta månader kvar till presidentvalet.
Till viss del är väljarnas prioriteringar ett resultat av en framgångsrik opinionsbildning. Krisen vid gränsen har varit ett av Donald Trumps huvudteman i presidentvalskampanjen och han har successivt trappat upp retoriken. Vid besöket i gränsstaden Eagle Pass på torsdagen hävdade Donald Trump att Joe Biden har oräkneliga oskyldiga offers blod på sina händer.
För en vecka sedan mördades Laken Hope Riley, en 22-årig sjuksköterskestudent, vid en joggingtur i Georgia. En 26-årig papperslös migrant från Venezuela har gripits för mordet. ”Ett monster”, säger Donald Trump, och påstår att Biden är personligt ansvarig för att mannen kom in i landet.
Expresidentens ordval är en sak. Men krisen vid gränsen i USA 2024 är inte mer påhittad än flyktingkrisen i Europa 2015. Även om Vita huset vill ignorera attacker från högern kunde Biden och hans medarbetare ha uppmärksammat varningarna från asylaktivisterna på vänsterkanten för länge sedan. Den som har besökt sydvästra USA och sett hålen i muren och korsen i öknen vet att tragedierna har fått fortgå i åratal. Det går inte att utesluta att Bidens vallöften om en mer human migrationspolitik har blivit en drivkraft för människosmugglingen.
Demokratiska lokalpolitiker som New Yorks borgmästare Eric Adams har länge försökt slå larm om hur amerikanska storstäder belägras av asylsökande. Så sent som i slutet av januari fick Biden ett brev från nio demokratiska guvernörer i Arizona, Kalifornien, New York, Colorado, Illinois, New Mexico, Massachusetts, New Jersey och Maryland. De krävde krafttag mot den humanitära krisen.
Nu är Joe Biden beredd att skärpa politiken. Vid torsdagens besök i Brownsville, Texas, vände han sig direkt till Trump och vädjade om en uppgörelse. Han uppmanade också republikanerna i kongressen att ”visa lite ryggrad” och klubba den kompromiss om migrationen som förhandlats fram under de senaste månaderna.
Enligt uppgifter i bland annat CNN överväger Biden nu att begränsa asylrätten genom en presidentorder – en åtgärd som skulle väcka hård kritik bland progressiva demokrater som redan har omfattande invändningar mot Vita husets hantering av Gazakriget. Han har sagt att han kan ”stänga gränsen” om kongressen enas om ett migrationspaket.
Det är en något klumpig piruett av presidenten.
Initiativet till förhandlingarna kom från det republikanska partiet. Biden och Demokraterna tackade ja, för att försöka säkra bistånd till Ukraina. Sedan gick Trump ut och uppmanade sina partikamrater att stoppa uppgörelsen för att behålla migrationen som vinnarfråga i presidentvalet i november. Då tvärvände Republikanerna.
USA går mot migrationsvalet 2024. Konsekvenserna är svåra att överblicka. Trump lovar att genomföra massdeportationer och inrätta särskilda läger för papperslösa invandrare. Men han misslyckades med att infria löftena om murbygget mot Mexiko förra mandatperioden.
Under flyktingkrisen i Sverige 2015 tvingades svenska politiker lära sig att migrationen kräver svåra avvägningar, precis som alla andra politikområden. Det betyder kanske inte att debatten är som vilken debatt som helst.
Donald Trump riktar sina attacker direkt mot migranterna. Han har sagt att de ”förgiftar blodet” i USA, med ordval som påminner om Adolf Hitlers rasistiska resonemang i manifestet ”Mein Kampf”. Trump hävdar också att andra länder tömmer fängelser och psykiatriska kliniker så fångar och patienter kan välla in i USA. Han gör gällande att USA skakas av särskilda så kallade migrantbrott.
Sådana påståenden saknar grund. Enskilda migranter har begått övergrepp, men det finns inga bevis för att migrationen leder till en brottsvåg eller att storstäder som New York har drabbas av mer kriminalitet just nu.
Men när Joe Biden sent omsider försöker strama åt migrationen bekräftas Trumps världsbild. Det är inte omöjligt att väljarna drar slutsatsen att Trump har haft rätt om alltihop.
I Sverige tvingades de stora partierna göra en U-sväng hösten 2015. De bråkar fortfarande om vem som bar det största främsta ansvaret för flyktingkrisen.
Att Joe Biden och Demokraterna gör samma misstag, så många år senare, är svårt att förstå."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram