Dubbeltydig Laurensk Annalys

2024-03-01
Den Laurenska Annalysen är tidsenligt nog passande dubbeltydig 😉

https://www.dn.se/varlden/anna-lena-lauren-putins-hamndatgarder-mot-sverige-kommer-sannolikt-med-viss-fordrojning/
"Än så länge har Ryssland knappt alls reagerat på att Sverige går med i Nato. Putin nämnde det svenska medlemskapet bara i förbigående i sitt tal på torsdagen. Sannolikt kommer Kreml att svara med konkreta hämndåtgärder. Dock har man inte så mycket att välja på.
Putin inledde sitt tal till duman och federationsrådet med att utslunga sina vanliga hotelser.
– De väljer ut sina mål för att slå till på vårt territorium. Var de kan göra det mest effektivt. De talar om att skicka Natotrupper till Ukraina. Vi minns hur det gick för dem som försökte skicka trupper till vårt land. De bör förstå att vi också har vapen som kan slå till på deras territorium, sade Putin. Han avsåg då franska presidenten Emmanuel Macron som nyligen öppnade för möjligheten att skicka trupper till Ukraina.
Att Sverige (och Finland) har gått med i Nato nämnde han bara i förbigående. Det står helt klart att Putin anser att han har sagt sitt om saken. Budskapet har hela tiden varit detsamma: Sverige är bara en bricka i ett spel, utan egen vilja, men Sverige kommer att få sota för sitt beslut.
Hur? Att Putin inte säger det är en del av hans sätt att fungera. Han vill sprida osäkerhet genom att vara otydlig.
Putins svar till Finland var klassiskt. Hotelserna uttalades långt innan landet blev Natomedlem. När anslutningsprocessen var avslutad teg Kreml. Ett halvt år senare började man skicka migranter utan Schengenvisum över finska gränsen.
Det är sannolikt att Kreml använder samma metod mot Sverige. Det vill säga först tiger man, därefter visar man sitt missnöje med hjälp av konkreta hämndåtgärder. Mot Sverige blir det emellertid svårare att hitta på nya idéer, eftersom Sverige saknar landgräns med Ryssland. Kreml kommer troligen främst att fortsätta med vad man gjort hittills: Spionage, kränkningar av luftrum. Små nålstick för att få Sverige ur balans.
Det finns inget Sverige kan göra för att hindra Ryssland på förhand. Det gäller bara att vara förberedd.
I tisdags ska ett tiotal maskerade män ha kastat in plastpåsar med vad som liknar ko- eller hästgödsel över muren till svenska ambassaden i Moskva. Huruvida det är ett svar på det svenska medlemskapet i Nato är svårt att säga. Polen som är Natomedlem sedan 1999 fick samma hälsning, enligt den Kremlallierade nyhetskanalen Mash.
Så kallade gopniki eller småbanditer utnyttjas ofta av Kremls mellanhänder. De gödselbärande, maskerade männen som kastade in säckarna är i vart fall ett säkert tecken på att det inte handlar om något uttryck för spontan folkvilja. En stor del av den här sortens små nedriga operationer görs därför att det har kommit signaler uppifrån att de är önskvärda. Det betyder förstås inte att de är uttänkta uttryckligen av Kreml.
Rysslands försök att skapa en flyktingkris i Finland ledde till att Finland stängde gränsen mot Ryssland helt och hållet. Detta var inte nödvändigtvis ett problem ur Putins synvinkel. Finlands svar bekräftar det han säger till sin hemmapublik: Västvärlden är russofobisk.
Det finns inga svar Sverige kan ge på olika former av provokationer som skulle få Kreml att sluta eller ryska folket att reagera. De går bara att förhålla sig till som till dåligt väder – man rustar sig för att klara situationen."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram