SD-Mattias Chockad Över Trump I SvD

2024-02-15
Ajajajaj....
https://www.svd.se/a/9z5KQM/torbjorn-nilsson-sd-s-mattias-karlsson-valjer-biden-inte-trump
"Med en pistol mot huvudet – om han tvingas välja – så blir det Biden. Sverige­demokraten Mattias Karlsson har fått nog av republikaner, Trump och ”Make America great again”.
Chocken: Trodde inte Trump menade allvar
Mattias Karlsson sitter i fiket. Han är deprimerad. I förrgår kom han hem från Washington, och där är ingenting roligt längre.
– Det är fruktansvärt illa ställt.
Han tar en snus.
– Ingen vet var det ska ta vägen. Det känns som att vad som helst kan hända med USA och med det republikanska partiet.
– Men, säger jag, gillade inte du den amerikanska rörelsen, gillade inte du ”Make America great again”?
– Jag vet inte.
Hans blick är nere i bordet.
– Jag vet inte vad den här rörelsen är längre.
Jag tänker på 2016. När Trump valdes till president fanns det ett par sverigedemokrater som öppet sympatiserade med honom. Mikael Jansson, den förre partiledaren, som satt i försvars­utskottet och Gustav Kasselstrand, som nyss varit ordförande i ungdomsförbundet. Jansson försvann snart också från partiet. Många svenskar förfärades sedan över vad Trump gjorde och sa som president.
Fast då blev fler och fler sverigedemokrater nyfikna. Han som så länge har kallats för partiets chefsideolog blev rentav imponerad.
Jag har aldrig trott på Trump som person, jag tål inte karln.
När Trump skulle återväljas, 2020, sa Mattias Karlsson i SVT:
– Jag stöttar den republikanska sidan därför att det är två världsbilder som står mot varandra, och det är viktigare än de här två personerna som det pratas så mycket om.
Han sa:
– Det är en reell konflikt som man kan se över hela västvärlden. Det handlar om nationell suveränitet kontra mer globalism, om patriotism kontra mångkulturalism.
Nu byter han snus.
Det är en trött torsdagseftermiddag i riksdagsfiket.
– Jag har aldrig trott på Trump som person, säger han, jag tål inte karln. Men jag trodde på rörelsen och på positionsförflyttningen. Republikanerna lämnade neoliberala ekonomiska teorier och aggressiv utrikespolitik, partiet fick ett mer kommunitärt drag. Jag gillade det. Att man ville ha in arbetsklassen i ett konservativt projekt, landsbygden, vi var alla ”somewheres” och mot globalism. Det fanns en bra grund för en enad rörelse.
– Och nu?
– Det blev splittring redan under coronan, det dök upp en massa konspirationsteorier. Och nu är det geopolitiken, och där är det nästan revolutionär kursomläggning. Stora delar av den amerikanska högern har släppt idén om sig själv som demokratins banerförare, den har släppt idén om väst.
– Väst?
– Ja?
– När började du bry dig om väst?
Han skrattar.
– Det var inget centralt begrepp i min idévärld när jag började i politiken. Det har väl växt fram. Jag läste Roger Scruton, vi som parti började resa mer.
Mattias Karlsson dröm spricker: ”Jag hoppades på DeSantis, men Trumps grepp är så enormt starkt.”
Sverigedemokraterna är ett parti som länge inte hade någon utrikespolitik. Ett parti vars första internationella partner hette Le Pen. Ett parti där människor avskydde USA, eftersom det var ett invandrarland med mångkultur.
Sverigedemokraterna har aldrig varit ett transatlantiskt parti.
– Vad är väst för dig, Mattias? frågar jag.
– Det är en uppsättning filosofiska idéer som går tillbaka till Rom och Grekland. Kristendoms­arvet. Klassisk musik, klassisk arkitektur, konst. I viss mån delade högtider och traditioner.
– Är det geografiskt?
Det finns ingen annan allians som försvarar väst.
– Jag ser det inte så primärt, men om vi som parti från början bara tog in Norden så har vi sedan gått längre. Vi är en del av västerlandet och västerlandet är Europa och USA.
– Är Turkiet en del av väst?
– Nej, det skulle jag inte säga.
– Så varför vill du gå in i en försvarsallians med Turkiet?
– Det finns ingen annan allians som försvarar väst.
Det är något konstigt i det här samtalet, tänker jag.
Den som studerar Natos historia inser att militäralliansen och det europeiska politiska samarbetet med federalistiska ambitioner är två plantor från samma frö. Belgaren Paul-Henri Spaak var både generalsekreterare i Nato och kreatör bakom Romfördraget, till exempel.
Sverigedemokraterna avskyr fortfarande EU.
Mattias Karlsson pratar om något som hände hans parti för sådär sex år sedan. Hur de insåg att de hade vänner utanför Sverige och hur en förhoppning om en nationalistisk international tog form.
– En konservativ international, säger Karlsson.
Han blänger på dosan på bordet.
I det ljus kan man se det sverigedemokratiska bytet av grupp i EU-parlamentet 2018. Från det vildvuxna EFDD till ECR, som Tories en gång skapat. Med ECR som bas, sa sverigedemokrater då i bakgrundssamtal, kan vi förbättra våra relationer till republikanerna i USA.
Det var alltså Trumps republikaner man drömde om. Trump, som redan 2016 hade dömt ut USA:s engagemang i den västliga försvarsalliansen.
Det är lätt att glömma.
Sverigedemokraternas omsvängning om Nato – journalistiskt underbevakad – gick på några dagar.
Det är över huvud taget lätt att glömma vintern 2022.
Donald Trump har kritiserat Natoländer för att inte lägga så mycket pengar på militären som de borde. På frågan om USA ändå skulle hjälpa dem svarade han nyligen: ”Nej, jag skulle inte skydda dig. Faktum är att jag skulle uppmuntra dem att göra vad fan de vill.”
Ett par veckor före Putins invasion sa Åkesson att han inte skulle acceptera Nato-medlemskap med mindre än det hölls en folkomröstning i Sverige. När Rysslands styrkor låg och tryckte vid ukrainska gränsen röstade Sverigedemokraterna i Bryssel nej till ett ekonomiskt stödpaket till Ukraina.
När sedan granatregnet började falla utbröt panik i den nationalistiska internationalen. Tweets behövde raderas, bilder förklaras, Le Pen som lånat pengar av Putin. Allt ryskt behövde kastas, och många bar på mycket ryskt.
En sådan historia har också Sverigedemokraterna. Kent Ekeroth och hans Putin-hyllande politiska sekreterare. En tilltänkt kommunstyrelseordförande i Hörby 2018 som beskrev Ryssland som ”en stabiliserande och fredsskapande kraft”. Det Rysslandsvänliga röstprotokollet i Bryssel mellan 2014 och 2019.
Bland annat.
– Det där med röstprotokoll beror ju på hur man skär, säger Karlsson.
Han surnar.
Är det inte samma sak igen, tänker jag, men nu gäller det att frigöra sig från Donald Trump.
– Man måste ha en moralisk idé om världen också, säger Karlsson.
Trodde inte Trump menade allvar med att ta USA ut ur Nato... Det kom som en chock.
Det är nästan tomt i fiket då.
– Det som hände i Ukraina… en demokratisk europeisk nation har helt omotiverat blivit angripen. Det går inte att försvara. Problemet med Trump, det är en så stor spricka i den konservativa rörelsen nu, i delar av rörelsen är det en total kollaps av tillit till alla institutioner. Tydligast yttrar sig ju splittringen i det sviktande stödet till Ukraina.
– Problemet är att det republikanska partiet har blivit skit?
– Ja, typ så.
– Och att Orbán vill in i ECR nu och verkar ha stöd av Meloni för det?
– Ja, vi har inte samarbetat med Orbán. Vår grupp i Bryssel har varit tydligt kultur­nationalistiska och haft en västerländsk inriktning, en transatlantisk idé, det har varit en röd linje.
Det är en torsdag i februari 2024 och det han drömde om för några år sedan har spårat ur, håller på att spricka isär.
– Jag hoppades på DeSantis, men Trumps grepp är så enormt starkt, säger Karlsson.
Han bär sin vanliga tredelade kostym.
– Jag var på ett frukostmöte på Capitol Hill när de skulle ta paketet om migrationen och stödet till Ukraina. Känslan på morgonen var att det skulle gå igenom. Sedan twittrade Trump att han inte skulle ha förtroende för någon som röstade för förslaget. Då föll allt ihop.
– Förlåt, men hur kan du vara förvånad?
– Jag trodde innerst inne att Trump bara är liksom Trump. Han spelar joker. Han är bra på att gå in som en elefant i en porslinsbutik, men…
– Jag känner till ett parti i Sverige som är bra på det också, avbryter jag.
– … jag trodde inte att han menade allvar med att ta USA ut ur Nato eller sluta bry sig om Europas intressen. Det kom som en chock senare.
Han byter snus.
Han ser min skeptiska blick.
– Du kan inte ta bort vänsterns utveckling, woke-tankarna, i det här. Störtandet av statyer, att man skulle skämmas över historien, att allt skulle släpas i smutsen. Det vände sig i magen på mig. När Trump höll sitt patrioter-förena-er-tal i FN kände jag att vi utkämpade samma kamp, absolut, men ännu viktigare var kanske alla BLM-mobbare. De påminde mig så mycket om mina tonår, om hur mitt liv i politiken har varit.
– Men du såg inte att ”Make America great again” skulle leda till isolationism?
– Jag såg Trump som en shaker, en som skulle skaka om lite och så skulle det moderera sig varefter. Det finns så mycket smart folk i USA. Men det hände aldrig. Rörelsen fortsatte bara att radikaliseras.
– Har du varit naiv?
– Nej, förflyttningen bland vanligt folk bort från kulturradikalism och sådant var på allvar och finns ju kvar. Konflikten mellan konservativa patrioter och transnationella progressiva kommer att fortsätta att rasa i decennier.
– Så vad ska man göra då om man heter Mattias Karlsson?
– Man får släppa tankarna på en samordnad och bred västerländsk konservativ rörelse, man får retirera till den inre borggården.
Han byter snus igen.
– Hade jag haft en pistol mot huvudet i dag så skulle jag välja Biden."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram