Mänskliga Bilder

2024-02-14
Tänkvärt nu i tider som dessa...

https://www.dn.se/sverige/patrik-lundberg-han-raddade-livet-pa-sin-varsta-fiende/
"Smålandspostens fotograf Erik Johannesson kunde ha tagit århundradets bild, men när handväskan ven i luften hade han äggula på sin kameralins.
I stället var det Hans Runesson, frilansfotograf för DN, som fick bilden. Det var i april 1985. Nazisterna i Nordiska Rikspartiet demonstrerade i centrala Växjö och runt 2 000 motdemonstranter, varav många invandrare från Latinamerika, var där för att visa sitt missnöje.
En motdemonstrant slog till en av nazisterna med sin handväska. ”Tanten med handväskan” blev en världsberömd symbol för antifascism – och har även väckt diskussioner om glorifiering av våld.
Magasinet Filter väcker nu frågan om en annan bild borde fått samma uppmärksamhet.
Strax efter slaget med handväskan såg Erik Johannesson en skinnskalle falla omkull. Motdemonstranter spottade på honom och slog honom i ansiktet, tills hans huvud gick i marken. Någon plockade upp en gatusten …
Då dök en man i vit fleecetröja och mörkt skägg upp. Han hukade sig över skinnskallen och skyddade honom med sin kropp, till dess att två poliser anlände.
Erik Johannesson fångade ögonblicket: Bilden visar skinnskallen sittande på marken, med armar och ben som i ett plockepinn, blod i mungipan, tom blick; räddad av en man som enligt nazismen tillhör en lägre stående ras.
Det går inte att sluta titta på bilden. Den visar mänsklighetens enkelhet och komplexitet i en enda handling.
Bilden föll snabbt i glömska och ingen har kunnat identifiera mannen i den vita fleecetröjan. Förrän nu.
I närmare tre år har reportern Simon Appelqvist sökt svaret på vem mannen var och vad som egentligen hände under demonstrationen. Nu har Magasinet Filter publicerat resultatet.
Reportaget är en journalistisk bragd. Appelqvist har inte bara intervjuat så gott som alla i dag levande nyckelpersoner som befann sig på platsen. Framför allt har han funnit svaret på gåtan om mannen i fleecetröjan.
Det slutade olyckligt för nästan samtliga huvudaktörer, visar reportaget. Nazistledaren som ledde demonstrationen, ”Lill-Führern”, dömdes till fängelse för ett brandattentat, flyttade sedan till Sydostasien och blev mördad av sin thailändska fru. Nazisten som blev slagen av handväskan dömdes, bland annat, för mord på en homosexuell judisk man.
Tanten med handväskan var ingen tant. Hon var bara 38 år, avskydde bilden och ville inte bli någon politisk symbol. Hon tog sitt liv några år efter händelserna.
Den nedslagna skinnskallen, som blev räddad, slutade umgås med nazisterna och blev placerad på ett gruppboende där han levde fram till sin död. Enligt en nära släkting, som är intervjuad i reportaget, hade han en intellektuell funktionsnedsättning som vården i dag troligen hade upptäckt långt tidigare.
Efter år av detektivarbete kunde reportern Simon Appelqvist identifiera mannen i vit fleecetröja. Det var en man med rötterna i Uruguay, född samma år som kvinnan med handväskan. Av politiska anledningar hade han flytt regimen i sitt hemland, sedan flytt militärjuntan i Argentina och hamnat i Växjö där han jobbade som förskolepedagog och hemspråkslärare.
Han dog år 2020, samma år som skinnskallen. Därför fick Simon Appelqvist aldrig svaret på varför mannen skyddade en nazist, trots att han var där för att demonstrera mot nazism.
Han räddade livet på sin värsta fiende. Ändå var det bara bilden på kvinnan som med sin handväska angrep en nazist som gick till historien.
Det säger kanske mer om mänskligheten än vad den bortglömda bilden gjorde."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram