Högljudd Sverigekritiker Med Ungersk Nyckelroll

2024-02-14
Kan det möjligen vara arrangerat...

https://www.dn.se/varlden/hogljudd-sverigekritiker-far-nyckelroll-i-natofragan/
"Han har anklagat regeringen för att vara arrogant och beskrivs som ansiktet utåt för Ungerns Sverigekritik under Natoprocessen. Efter avgångsbeskedet från landets president kan det nu bli talmannen László Kövérs uppdrag att fullfölja ratificeringen.
Pressen på Katalin Novák blev för stor efter att det uppdagats att presidenten ifjol benådat en man som dömts för att ha försökt tysta offren i en pedofilhärva. På lördagskvällen gick hon kritikerna till mötes och meddelade sin avgång.
Presidenten i Ungern har begränsad makt och rollen är främst ceremoniell. En av arbetsuppgifterna är dock att skriva under lagar som antagits av parlamentet, där Sveriges Natoansökan har fastnat.
Novák tillhör Fidesz, samma parti som premiärminister Viktor Orbán, men har åtminstone utåt haft en mindre kritisk hållning till ett svenskt medlemskap.
– Hon har intagit ett slags mellanposition mellan Fidesz och oppositionen. Hon har varit mer aktiv än regeringen och velat få något att hända, både att Kristersson ska komma till Budapest och att Orbán ska agera, säger Ungernkännaren Anders Blomqvist, som samtidigt konstaterar att det är Orbán som styr och ställer.
Efter beskedet från Novák har parlamentet 15 dagar på sig att acceptera hennes avgång. Slutdatumet sammanfaller med att ledamöterna i slutet av februari återsamlas efter vinteruppehållet.
Under de efterföljande 30 dagarna ska parlamentet också utse hennes efterträdare. Innan en ny president valts kommer talmannen László Kövér – även han från Fidesz – tillfälligt ta över uppdraget. Om politikerna i kammaren röstar ja i Natofrågan blir det då upp till honom att skriva under lagen.
Sedan Natoprocessen inleddes har Kövér flera gånger ställt sig kritisk till ett svenskt medlemskap. Senast i slutet av januari sade han att parlamentet inte har någon brådska med att ta upp ärendet, trots att Orbáns regering lovat att inte vara sist ut med ratificeringen.
Kövér anklagade samtidigt Sverige för att ha varit ”arrogant” mot Ungern. Han pekade bland annat på kritik som riktats mot demokratiutvecklingen i landet.
– Svenskarna – och även finländarna – gick så långt i att förnedra Ungern, i att vara nedsättande mot vår demokratiskt valda regering, att vi inte bara kan låtsats som att det inte hände, sade han då.
– Han har uttalat sig väldigt hårt i inhemska medier. Han och Orbán har samma inställning, men premiärministern har inte uttalat sig lika grovt. Kövér skräder inte med orden. Hos honom finns en djup oförståelse till varför Ungern över huvud taget ska släppa in Sverige.
Som tillförordnad president har Kövér möjlighet att försena Natomedlemskapet ytterligare. Om parlamentet ger grönt ljus har han fem dagar på sig att skriva under ratificeringen efter att den nått hans bord. Men han kan också skicka tillbaka frågan till kammaren för en ny omröstning, skriver ungerska Telex.
Nováks avgång är därför ingen positiv utveckling för Sverige, enligt Anders Blomqvist. Samtidigt tror han inte att det är på presidentposten hindret för medlemskap finns. Företrädare för Fidesz kräver att statsminister Ulf Kristersson reser till landet innan omröstningen i parlamentet äger rum och ett sådant besök kan göra resten av processen till en snabb affär, bedömer Ungernkännaren.
– Om Kristersson åker till Budapest och säger att Ungern är en demokrati kommer de att rösta om medlemskapet. Då är det klart. Orbán vill visa upp det för sina väljare och jag har svårt att se att han kommer att komma med nya krav.
Förra månaden bjöd Viktor Orbán in statsministern, som svarade att han gärna kommer till Ungern, men att ledarna skulle få chans att talas vid redan under EU-toppmötet i Bryssel. Det var samtidigt oklart om Ulf Kristersson avsåg att resa till Budapest före eller efter omröstningen.
I helgen sade Ulf Kristersson till TT att regeringen fortfarande diskuterar datumfrågan.
– Det är lite tjocka almanackor, men vi kommer att lösa det."
https://www.dn.se/varlden/pedofilskandalen-kan-forsena-svenskt-natomedlemskap/
Den politiska krisen i Ungern, där presidenten tvingats bort efter en pedofilskandal, riskerar att försena det svenska Natomedlemskapet.
– Såväl opposition som regering är fullt upptagna med inrikespolitik nu, säger analytikern Zsuzsanna Végh.
Ungern är i politisk kris. I helgen avgick två av premiärminister Viktor Orbáns förtrogna sedan det avslöjats att de benådat en person som kopplats till sexbrott mot barn och dömts till över tre års fängelse.
President Katalin Novák och tidigare justitieministern Judit Varga, som toppat regeringspartiet Fidesz lista i EU-valet, måste nu ersättas med andra krafter. Det väntas ta över en månad innan parlamentet, där Fidesz har egen majoritet, utser en ny president.
Katalin Novák avgick som president i Ungern i helgen efter att det framkommit att hon benådat en person som dömts till fängelse för att ha försökt dölja sexbrott mot barn.
– När hela politiska fokuset ligger på den här skandalen finns begränsat med utrymme för andra frågor. Det kan ytterligare försena Natoratificeringen, säger Zsuzsanna Végh, analytiker hos tankesmedjan German Marshall Fund i Berlin.
Hon framhåller att val av ny president ses som viktigare. Liksom att skandalen fortgår så länge nya avslöjanden briserar.
Oppositionspolitikern Márton Gyöngyösi, från högerpartiet Jobbik, anser att pedofilskandalen ger Orbán möjligheter att nedprioritera Sverige.
– En försening (av Nato) är överhängande, säger han till nyhetssajten EU Observer.
I Ungern ska presidenten godkänna Natomedlemskapet efter att parlamentet har gett sitt klartecken.
– Formellt behöver det inte försena medlemskapet. Men Orbán kan ju använda det som ursäkt, säger Zsuzsanna Végh.
Om en ordinarie president inte finns på plats tar parlamentets talman över arbetsuppgifterna. Socialdemokratiska oppositionspolitikern Agnes Vadai tar fasta på att inga legala hinder finns för att slutföra Natoprocessen.
– Det kommer inte att finns en enda sekund utan president, säger hon till EU Observer.
Ungern är sist ut i svenska Natoprocessen. Zsuzsanna Végh tror inte att det var planerat, utan att det blev så på grund av bristande kommunikation från Turkiets sida gentemot Ungern.
– Jag ser ingen egentlig anledning till att försena Sverige. Inga frågor måste lösas. Allt är upp till premiärminister Orbán. Han söker nu något att visa upp för sin inhemska publik för att kunna rädda sitt ansikte. Därför talar regeringen om ett möte med Sveriges statsminister, säger hon.
Parlamentet i Budapest har sin nästa ordinarie session den 26 februari.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram