Inga Pengar - Ingen Skyddsgaranterande Artikel 5

2024-02-14
Mmmm

https://www.dn.se/varlden/trumps-radgivare-slopa-skyddsgarantier-for-lander-som-inte-betalar/
"Trumps säkerhetsrådgivare Keith Kellogg vill slopa artikel 5:s skyddsgarantier för Natoländer som inte lägger 2 procent av bnp på försvaret.
Han vill ha ett möte om alliansens framtid om expresidenten tar plats i Vita huset igen, skriver Reuters.
Marit Sundberg
Text
Spara
Dela
I helgen sade Trump på ett valmöte i South Carolina att han han under sin tid som president varnade ledaren för en Natoallierad om att han inte tänkte skydda landet mot Ryssland om det inte nådde upp till alliansens budgetmål.
Nu säger den pensionerade generallöjtnanten Keith Kellogg, som tidigare var stabschef för nationella säkerhetsrådet under Trumps tid i Vita huset, att han kommer att trycka på för att förändra Nato om expresidenten vinner valet. Om en Natomedlem inte lägger 2 procent av landets bnp på försvaret kommer Kellogg att plädera för slopat skydd genom artikel 5.
Natos artikel 5 säger att en attack mot en allierad betraktas som en attack mot samtliga medlemmar i försvarsalliansen och att resten av de 31 medlemmarna måste komma till undsättning.
– Därifrån jag kommer ifrån har allianser betydelse. Men om du ska vara en del av en allians, bidra till alliansen, bli en del av alliansen, säger Keith Kellogg till Reuters.
Kellog vill inte säga om han har diskuterat saken med Trump, men menar att han sannolikt kommer att föreslå ett Natomöte i juni 2025 för att diskutera alliansens framtid.
Trumpkampanjen har inte återkommit med en kommentar om Kelloggs utspel, men tidigare har den sagt att Kellogg kan få en rådgivande funktion i en framtida Trumpadministration."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram