Träningsknep & Färgblindhet

2024-02-11
Visst det är ganska rätt så, men det blir alldeles uppenbart att det handlar om färgblinda som skall beskriva färgpaletter för helblinda.
Man kan i detta säga att den neuromuskulära intelligensen är en förmåga som kan tränas upp och att det kan inte någon förklara utan erfarenheten av de upplevelsebaserade sambanden mellan synergister och antagonisters aktivering genom en rörelse.
https://www.svd.se/a/on5yVR/effektiv-styrketraning-forskarna-om-hur-du-lamnar-traningsplata
"Svårare få muskler redan vid 40
Med åldern blir det efter hand svårare att bygga muskler när den så kallade anabola resistensen sätter in, det vill säga när kroppen svarar sämre och sämre på muskelbyggande stimulans som träning. Det är oklart exakt när denna process inleds, menar Tommy Lundberg, men troligtvis redan i 40–50-årsåldern.
– Om du har börjat bygga muskler i ung ålder har du antagligen byggt upp muskelceller som kan bli ännu större än om du börjar träna senare. Men de flesta har ju inte som mål att få jättestora muskler, utan man tränar för hälsoeffekterna och styrkan, säger Tommy Lundberg.
”Nervsystemet blir bättre”
Jessica Norrbom är doktor i fysiologi och forskare vid Karolinska institutet. Hon ger ytterligare en ledtråd till att vi i början kan märka stor effekt av träningen, varefter den planas ut.
Det handlar om våra neuromuskulära förbindelser, det vill säga området där rörelsenerver och muskelceller kommunicerar med varandra, och att dessa kan utvecklas snabbt i ett tidigt skede av träningen.
– Om du inte tränat tidigare och börjar träna blir ditt nervsystem bättre och bättre på att koordinera signaler till musklerna, vilket gör att många tidigt upplever en ganska stor skjuts och styrkeökning. När de här banorna har etablerat sig kan det upplevas som en platå, säger Jessica Norrbom.
Variera träningen
Om man känner att träningen slutat ge effekt rekommenderar Jessica Norrbom att man ser över sitt träningsupplägg.
– Du kan fundera på om du alltid gör saker på samma sätt, och om du kan byta ut övningar. Sedan handlar det om hur mycket du faktiskt tar i när du tränar. Vissa kanske inte riktigt utmanar sin styrka, om du alltid går på samma gruppträningspass kanske du ska göra något annat i stället, säger Jessica Norrbom.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram