Påls & Tobias Röda Havs Krigsentusiasm Överraskar Försvaret

2024-02-08
Oaktat det föreliggande oerhörda intresset, så finns det alltså inte heller materiel...
https://www.svd.se/a/dwy9dJ/forsvaret-overraskade-av-regeringens-besked
"Att Sverige idag knappast kan skicka fartyg till Röda havet stod klart redan för tre veckor sedan. Därför väckte utrikesminister Tobias Billströms uttalande på torsdagen frågan om vad Sverige ska bidra med inom olika delar av Försvarsmakten.
– Det finns inget bestämt vad Sverige kan delta med. Arbetet med att beskriva det pågår men det finns inget konkret svar på frågan, säger marinens kommunikationschef Jimmie Adamsson.
Flygvapnet ställer sig liknande frågor.
– Om det finns en plan för vad som ska skickas har den inte kommunicerats ut till försvarsgrenarna ännu. Jag sitter inte på någon information om detta över huvud taget, säger flygvapnets kommunikationschef Louise Levin.
Eftersom insatserna handlar om att skydda civila fartyg i Röda havet från Huthirebeller är det främst marinen och flygvapnet som kan komma ifråga. Marinchef Ewa Skoog Haslum sa redan under Folk och försvars rikskonferens i Sälen i januari att det vore önskvärt att Sverige deltog. Men hon tillade samtidigt att det inte gick att skicka svenska stridsfartyg till regionen.
Det går inte av säkerhetsskäl, förtydligar nu marinens kommunikationschef Jimmie Adamsson. De fartyg som vore bäst lämpade för uppdraget är de fem Visbykorvetterna, men de saknar luftvärn.
– De är alltså inte utrustade med egna luftvärnsrobotar vilket behövs i området. Det politiska beslutet som krävs för att de ska få det har inte effektueras.
Sverige har under åren 2009 till 2017 deltagit i flera insatser för att skydda civila fartyg utanför Somalias kust. Då har det handlat om skydd från dåligt utrustade pirater i enkla båtar.
Huthirebellerna, som nu angriper fartyg i Röda havet, är en av de stridande parterna i inbördeskrigets Jemen. De är betydligt bättre utrustade, med tillgång till både raketvapen och drönare.
De trappade upp sina attacker mot sjöfart efter Hamas attack på Israel den 7 oktober och angriper huvudsakligen sjötrafik mellan Afrika och Arabiska halvön. Fartygen som beskjutits har seglat under flera olika nationsbeteckningar.
När det brittiska fraktfartyget Galaxy Leader angreps i november bordades det från en arméhelikopter. Men attackerna kommer också från land. Amerikanska, brittiska och franska fartyg som patrullerat i området har under de senaste veckorna skjutit ned flera projektiler som rebellarmén avlossat mot olika lastfartyg.
Svenska officerare, som SvD talat med under torsdagen, utgår från att det kommer att bli rådgivare eller annan expertis Sverige skickar till Röda havet, i stället för fartyg och stridskrafter.
De insatser som regeringen vill att Sverige deltar i heter Prosperity Guardian och Aspides. Den första inleddes av USA i december förra året. Aspides är ett EU-initiativ och den insatsen har ännu inte påbörjats.
SvD söker utrikesminister Tobias Billström (M) och försvarsminister Pål Jonsson (M)."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram