SvD Vill Höra Skägguttal Angående LKAB

2024-02-07
Det är allt väldigt Mixigt det där, nästan lite märkligt planerat...
https://www.svd.se/a/EQ6EAo/regeringen-maste-tala-ur-skagget-om-lkab-hybrit-och-det-grona-stalet
"När till och SVT:s humorprogram ger sig in i diskussionen om det gröna stålet, är det kanske dags för regeringen att också göra det.
Nu måste ni tala ur skägget om LKAB
Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.
Ibästa fall blir LKAB mer lönsamt, men i så fall till en väldigt hög investeringskostnad. I värsta fall gör företaget den i särklass sämsta affären i Sveriges historia. Blir inte det gröna stålet den succé som bolagsledningen ställt in sig på, kommer Sveriges skattebetalare att få betala för en exempellös kapitalförstöring.
Så sammanfattar tidningen Affärsvärlden sin analys av den statliga gruvjätten LKAB. En jätte är det nämligen – i Kiruna och Gällivare bryts 80 procent av all järnmalm i EU. 2022 motsvarade LKAB:s omsättning 0,8 procent av Sveriges BNP. Året före utgjorde vinstutdelningen till staten en procent av hela statsbudgeten.
Företagets framtidsplaner känner de flesta nog till vid det här laget. Produktionen ska ställas om, från järnmalmspellets till fossilfri järnsvamp, som i sin tur kan användas för att tillverka klimatneutralt stål. Projektet kräver att bolaget investerar hundratals miljarder kronor. Och en aldrig tidigare skådad utbyggnad av elproduktionen i hela Sverige. Dessutom i en takt som saknar motstycke.
Det är, som man brukar säga, en så kallad utmaning. Som allt fler börjar tvivla på. Häromdagen hade till och med SVT:s humorprogram ”Svenska Nyheter” ett långt inslag där programledaren Messiah Hallberg häcklade bristen på verklighetsförankring.
Affärsvärlden dissekerar dock LKAB:s strategi med största seriositet. Men har lika svårt som Svenska Nyheter att få ihop både kalkyler och tidplaner. Det fåtal lönsamhetsberäkningar som företaget inte hemlighållit bygger på att elpriset förblir lågt.
Allt mer pekar på att det är ett orealistiskt antagande.
Allt mer pekar på att det är ett orealistiskt antagande. Bara de senaste veckorna har till exempel myndigheten Svenska kraftnät, forskningsinstitutet Energiforsk och tankesmedjan Skandinaviska Policyinstitutet presenterat analyser av framtidens elpriser.
De pekar alla, i varierande grad, på att LKAB:s omställning i sig kommer att driva upp elpriserna i allmänhet och i norra Sverige i synnerhet. Om företaget genomför sina planer kommer norrlänningarna i en nära framtid att ha de dyraste kilowattimmarna i hela Sverige. Dessutom riskerar elpriset att stiga kraftigt i våra grannländer, eftersom gruvbolagets elhunger knappast kan mättas med inhemsk produktion.
I Skandinaviska Policyinstitutets rapport beskriver nationalekonomen David Sundén träffande LKAB:s strategi som ”myopisk”, det vill säga närsynt. När företaget beslutade om det man själv kallar den största omställningen i sin 130-åriga historia tycks man ha bortsett från sin egen inverkan på elpriset. Och hur det i sin tur påverkar sannolikheten för att vägvalet leder mot katastrof, såväl för företaget som för skattebetalarna.
En risk som, enligt Affärsvärldens analytiker, är så stor att ägaren måste agera. Det vill säga regeringen. ”Rimligtvis borde Finansdepartementet göra någon slags heltäckande lönsamhetsstudie”, skriver tidningen, och tillägger att en sådan dessutom behöver ha ”ett helhetsperspektiv som inte bara innefattar effekterna för LKAB”.
Det är samma krav som framfördes i denna tidning för snart ett år sedan. Och dessförinnan av Riksrevisionen.
Men någon självständig bedömning från Finansdepartementet av LKAB:s – och hela Sveriges – högriskprojekt har fortfarande inte synts till. Ingen vet hur regeringen tänker sig att staten ska hantera de enorma samhällskonsekvenser bolagets strategi stegvis kommer att få. Eller för den delen hur man ser på den överhängande risken att allt havererar på grund av att LKAB inte får miljötillstånd att öppna en ny gruva i Kiruna när järnmalmen tar slut i den nuvarande.
Den talande tystnaden behöver regeringen bryta. Den måste också delta i den diskussion som numera till och med Messiah Hallberg har gett sig in i."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram