Radikala Carlson I SvD

2024-02-07
Ja vad kan de vinna när Tucker har 80 miljoner följare på X...
https://www.svd.se/a/WRwypj/darfor-intervjuas-putin-av-amerikanska-tv-stjarnan-tucker-carlson
"Nu har högerprofilen Tucker Carlson intervjuat Putin – den ryska presidentens första intervju med en amerikan på flera år. Men vad kan de vinna?
Därför intervjuas Putin av radikala profilen
Varför intervjuar Carlson Putin?
Tucker Carlson, tidigare tv-ankare för Fox News, utlovade i tisdags på plattformen X en intervju med Rysslands president Vladimir Putin. Han är just nu på besök i Moskva där hans steg noggrant följs av journalister från rysk statlig tv. Kreml bekräftar att de två suttit ned för en intervju under tisdagen.
Intervjun är presidentens första med en amerikansk journalist sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina inleddes i februari 2022.
Själv beskriver Carlson på X att han genomför intervjun eftersom det är journalistikens plikt att informera. Han säger att kriget är en humanitär katastrof – men hävdar att västerländska medier är korrupta, bedriver propaganda i sin bevakning genom pro-ukrainskt fjäskande och vilseleder sin publik. Han anser att invånare i väst är omedvetna om vad som pågår eftersom ”ingen har sagt sanningen till dem”.
Vem är Tucker Carlson?
Den konservative och kontroversielle programledaren Tucker Carlson, 54 år, var Fox News klarast lysande stjärna – men fick plötsligt sparken från högerkanalen förra året.
Han tvingades bort från Fox News efter flera kontroverser. Bland annat spred han, tillsammans med kolleger, desinformation om fusk i valet 2020. Kanalen stämdes för förtal och fick betala nästan 790 miljoner dollar i en förlikning.
Han har sedan dess sänt egna program på plattformen X, där han också planerar att visa intervjun med Vladimir Putin. Det är ännu inte klarlagt när den visas.
Vad kan Putin och Carlson vinna på intervjun?
Tv-profilen har flera gånger försvarat Putin – och kallat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj för en diktator som är ”vän med alla i Washington”.
Rysk statlig tv har visat otaliga klipp på Carlson och kallat honom för en ”sanningssägare”. Han har gett eko åt Kremls talepunkter om kriget, där han ifrågasatt det amerikanska stödet till Ukraina och antytt att väst bär skulden för invasionen. Ryska propagandister har använt hans uttalanden som ett bevis på att inflytelserika amerikaner sympatiserar med Rysslands invasion.
USA är splittrat om den utlovade intervjun. Den tidigare republikanen Adam Kinzinger har kallat Tucker Carlson för en förrädare i samband med besöket i Moskva. Samtidigt får tv-profilen sympatier från följarskaror långt till höger. Den kontroversiella republikanska kongressledamoten Marjorie Taylor Greene försvarar tilltaget i ett inlägg på X:
”Vi har fri press i det här landet och det är personer som Tucker Carlson som vi är beroende av för att säga sanningen.”

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram