William & Harry

2024-02-06
Ja men där kom det ju 🙂
Tänk så olika de inte bara ser ut..
https://www.dn.se/varlden/erik-de-la-reguera-nu-okar-pressen-pa-william-och-harry/
"Beskedet om att kung Charles III drabbats av cancer har slagit ner som en bomb i Storbritannien – och sänder chockvågor över stora delar av världen.
Vilken form av cancer det rör sig om är ännu oklart. Men en sak är säker: pressen ökar på hans båda trätande söner, kronprins William och prins Harry, att sluta fred.
Bara några minuter efter måndagskvällens oväntade besked att Charles fått en cancerdiagnos och inlett ”regelbunden behandling”, meddelade prins Harry att han reser hem till England från sin självpåtagna exil i USA.
Han har i flera år varit rebellen i kungafamiljen: den rödhårige prinsen som identifierat sig mer med sin döda mor Diana än med fadern Charles, som i heligt ursinne dragit tabloider inför rätta, och som vägrat spela sin tillskrivna roll i den hårt koreograferade föreställning som monarkins representanter har på sin lott att framföra.
Harry angrep sin familj offentligt, kallade sin farmor, Elizabeth II, för känslokall (”inte en endaste kram”) och sin äldre bror William för sin ”ärkefiende”. Han har tagit sin hustru Meghan Markle i försvar när hon sagt sig ha blivit illa behandlad av kungafamiljen. Och paret avsade sig för några år sedan alla plikter inom monarkin.
Men på tisdagen väntades Harry sätta sig på ett plan till London för att träffa sin sjuke far. Det ses av många britter som en minst lika stark signal om allvaret i situationen som det brittiska hovets noga kalibrerade pressmeddelande.
Kung Charles lämnade kliniken där ingreppet för förstorad prostata gjorts den 28 januari.
Charles har bara varit monark i drygt ett år. Inte mer än nio månader har gått sedan hans kröning i Westminster Abbey. Men han är 75 år gammal. Och en cancerdiagnos är alltid allvarlig.
Några detaljer om kungens tillstånd har vi inte fått. I hovets uttalande framgår bara att cancern upptäcktes i samband med det ingrepp för förstorad prostata som kungen genomgick i januari. Den förstoringen var godartad, så det ska inte röra sig om prostatacancer, utan om en annan, icke offentliggjord cancerform.
Premiärminister Rishi Sunak sade på tisdagen att cancern ”som tur är upptäckts tidigt”. Mer än så ville han inte säga.
De båda uppges inte längre tala med varandra mer än absolut nödvändigt
Kungen ställer in alla offentliga framträdanden, men har i övrigt för avsikt att utföra sina plikter som monark som vanligt under behandlingen. Drottning Camilla kan kanske överta en del av hans offentliga framträdanden. Även två av kungens yngre syskon, prinsessan Anne och prins Edward, är redo att kliva in vid behov.
Men ”Firman”, som den brittiska monarkins institutioner ibland kallas internt i kungafamiljen, är ett hierarkiskt maskineri byggt på blodsband och strikta, sekellånga traditioner. Och vilken prognos kungens läkare än gett honom, vet alla i denna ”firma” att det nu är ofrånkomligt att blickarna riktas mot dem som står efter honom i tronföljden.
Äldste sonen William, 41, är kronprins. Det är han som blir kung den dag Charles lämnar jordelivet. Men William har just nu en komplicerad situation privat, för hustrun Catherine ”Kate” Middleton har genomgått en magoperation för en okänd åkomma och ställt in alla offentliga framträdanden fram till påsk. William har signalerat att han vill kunna finnas vid hennes sida, även om han är beredd att ta på sig en del av faderns plikter.
Efter William kommer parets tre barn i tronföljden: George, 10, Charlotte, 8, och Louis, 5 år.
Och först därefter kommer Harry, som är 39 år gammal.
Så har det inte alltid varit. Under hela sin uppväxt var Harry ”reserv” för William – eller ”Spare”, som hans omtalade självbiografi betitlats. ”Heir” (arvinge) och ”Spare” (reserv) används ännu rutinmässigt som termer inom kungafamiljen, enligt Harry – något som minst sagt tycks ha satt sina spår.
Harry har beskrivit William som något av en ”Bror duktig”, och de båda uppges inte längre tala med varandra mer än absolut nödvändigt. Harry har rent av anklagat sin bror för att ha slagit honom till marken en gång, under ett av de senaste årens många gräl.
Men de gick sida vid sida under drottningens begravning. Och nu ökar pressen på de båda bröderna att sluta fred.
För om fadern skulle visa sig vara allvarligt sjuk rör det sig inte längre om ett bråk bröder emellan, utan om en fejd mellan en blivande kung och dennes bror. Och i ett land där monarkin numera är tänkt att stå för stabilitet, trygghet och förutsägbarhet är det inte precis idealiskt."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram