Arbetsköpare & Arbetssäljare

2024-02-06
Så efterfrågan på arbete är alltså större än utbudet...
Men vem är det som säljer arbete och vem är det som köper arbete...
Vi behöver kanske inte berätta att det faktiskt råder deflationsbaserad stagnation i realekonomin och samtidigt finansiell tillgångsprisinflation i den finansiella delen av ekonomin - stagflation...
https://www.svd.se/a/veaXll/ministern-om-jobblaget-som-sydeuropa
"Sverige har Europas tredje högsta arbetslöshet, och spelar i samma liga som Spanien och Grekland, säger arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L).
Regeringen är alldeles för passiv, anser byggfacket som nu drar ut på gatorna.
Arbetslösheten närmar sig ”Greklands nivå”
Mer pengar till bostadsbyggandet blir det däremot inte. Johan Pehrson lägger i stället stor del av skulden på den misslyckade integrationen. Det är därför Sverige har den högsta arbetslösheten på ett decennium, borträknat pandemin, enligt Pehrson.
– Det här är på nivåer som vi annars bara ser vid finanskriser, säger han.
Flera regeringsförslag ska mynna ut i högre krav på de arbetslösa, ofta de som varit utan jobb länge och som inte är födda i Sverige. Men också möjligheter.
– Man måste lära sig svenska, det är så man får ett jobb i landet Sverige, säger Johan Pehrson.
Ny kvartalsstatistik från SCB visar att fjolåret avslutades med att arbetslösheten steg till 8,0 procent. Och det blir värre i år – arbetslösheten spås landa omkring 8,5 procent i början av 2025. Det motsvarar cirka 40 000 fler arbetslösa än i fjol, enligt regeringens prognos.
Konkurserna är därtill på hög nivå.
– Det här kommer att leda till att många fler människor blir arbetslösa, säger Pehrson.
Byggbranschen är extra utsatt. Och nu har missnöjet pyst över. Byggfacket anordnar tisdag eftermiddag en demonstration mot regeringens passivitet. Facket anser att det inte satsas tillräckligt för att hantera krisen i byggsektorn, som i sin tur påverkar många jobb även i andra sektorer.
– Vi har gjort en satsning på renoveringar av bostäder, en rot-förstärkning för att mildra krisen. Sedan har vi investerat stort i offentliga byggnader, svarar Pehrson.
Byggnads pekar på ett rekordlågt bostadsbyggande och att regeringen måste inse allvaret. Någon medicin för att få liv i bostadspatienten har inte Pehrson att erbjuda, eftersom byggsatsningar kan få motsatt effekt. Hans budskap är att det är en stram finanspolitik som gäller:
– Vi måste banka ned inflationen för att få ned räntorna. Det är bara så man får ihop byggkalkylerna, säger arbetsmarknadsministern.
Så här kommenterar oppositionen:
”När Johan Pehrson själv jämför situationen med Grekland hade jag förväntat mig konkreta åtgärder då det just nu råder kris i bland annat byggbranschen”, säger Teresa Carvalho, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, i en skriftlig kommentar."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram