Tyska Uppgifter Om Svensk Utredningsnedläggning

2024-02-06
Seriöst så till och med en svenska skall se ljuset från verkligheten så långt..
https://www.expressen.se/nyheter/sverige/tyska-medier-svenska-nord-stream-utredningen-laggs-ner/
"I måndags uppgav förundersökningsledare Mats Ljungqvist att ett beslut om förundersökningen kring sabotaget mot Nord stream ska komma de närmsta dagarna. Vilken typ av beslut ville han då inte specificera. Men de tyska medierna Süddeutsche Zeitung, NDR, WDR och tidningen Zeit, som Expressen samarbetar med, erfar nu från flera källor att beslutet som kommer att fattas är att utredningen läggs ner.
Gasledningarna går på internationellt vatten men genom svensk ekonomisk zon. Säkerhetspolisen har utrett sprängningen av gasledningarna sedan september 2022. Mats Ljungqvist har tidigare sagt att syftet med utredningen är att klargöra eventuell svensk koppling till brottet.
– När det gäller händelsen så är det fråga om ett grovt sabotage på internationellt vatten riktat mot infrastruktur vars ägare inte är kopplade till Sverige. Fokus för den svenska utredningen är framför allt att se om något svenskt intresse eller svensk säkerhet hotats, till exempel om svenskt territorium använts för att genomföra sabotaget.
Ett slut på den svenska utredningen har ingen inverkan på utredningen i Tyskland, som leds av den federala riksåklagaren och den federala kriminalpolisen (BKA). ”Utredningen pågår fortfarande”.
Även den danska utredningen pågår fortsatt, enligt uppgifter till den danska tidningen Berlingske.
Svenska bevis
Inom ramen för den svenska förundersökningen, som pågått parallellt med den tyska, har man bland annat plockat upp och analyserat delar av det sprängda röret. Bevis som de tyska utredarna nu hoppas kunna få avgörande betydelse i sin utredning, enligt uppgifter till de tyska medierna.
”De svenska myndigheterna kan nu överföra bevis och utställningar till sina tyska kollegor. Sverige skulle då överge sitt anspråk på åtal och stödja det tyska förfarandet.” skriver Süddeutsche Zeitung.
Ryssland har upprepade gånger krävt insyn i den svenska utredning, något som avfärdas från svenskt håll. Efter Mats Ljungqvist uttalande i Expressen under måndagen kommenterade Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov.
”Ryssland har upprepade gånger begärt dessa uppgifter, men dessa uppgifter har inte lämnats till oss. När det gäller vår utredning kan jag inte säga något, det beror på resultaten. Vi avvaktar naturligtvis med intresse de domar och beslut som kommer att fattas i detta avseende.” sa han enligt URA.
Åklagarmyndigheten meddelade under tisdagen att åklagare Mats Ljungqvist preliminärt kommer att fatta sitt beslut under morgondagen.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram