Dödsskuldsatt..

2024-02-06
Men vänta lite här nu....
Men vem höll honom skuldsatt livet ut och av vilken anledning - någon betalning kom ju inte.
I vilken banks balanser fanns depositionsbevisen bokförda...
Varvskrisen drabbade Göteborgs och Malmös kronjuveler Götaverken respektive Kockums. Därtill fick den internationella stålkrisen jätten Gränges i obalans. Med start 1976 devalverades den svenska kronan flera gånger i syfte att stärka industrins konkurrenskraft.
Vilka intressen kan det möjligen vara som låg bakom...
https://www.expressen.se/ekonomi/skeppsredaren-vilgot-johansson-90-ar-dod/
Skeppsredaren Vilgot Johansson, 90, är död
Publicerad 8 aug 2023 kl 12.59, uppdaterad kl 13.14
Skeppsredaren Vilgot Johansson, 90, är död.
I decennier stred han mot staten för att bli kvitt sin skuld på 441 miljoner kronor – en skuld som växte med mer än 21 000 kronor om dagen.
– Nu tänker jag bara på vilken bra pappa han var, säger sonen.
Skeppsredaren Vilgot Johansson är död. Dog med skulder på 441 miljoner kronor - en skuld som ökade med 21 000 kronor om
På 1970-talet var Vilgot och hans bror Lars Johansson framgångsrika skeppsredare och mångmiljonärer. Via deras koncern ”Johanssongruppen” ägde de Lödöse Varv, Oskarshamns Varv och fordonshamnen Wallhamn på Tjörn. De bedrev också skeppsmäkleri och oljeverksamhet.
Familjen Johansson kallades under sin storhetstid för ”Tjörns Onassis”, som en referens till världskände greken och skeppsredaren Aristoteles Onassis.
Under perioden 1969–1985 drabbade dock västvärlden av en varvskris. Bara i Sverige jobbade det mer än 30 000 personer inom varvsindustrin och staten försökte då rädda jobben – främst genom olika stöd.
Staten införde också så kallade beställningsstöd. Det innebar att staten garanterade fartygsbyggen trots att det inte fanns några beställare.
1979 gjorde Vilgot och Lars Johansson en beställning på tre stora fartyg på Kockums varv i Malmö och fick beställningsstöd som främst bestod i en stor lånedel.
När lånet undertecknades fick de också skriva på en privat borgensförbindelse. Med tidigare statliga krediter uppgick då deras sammanlagda borgensåtaganden till drygt 1,4 miljarder kronor.
På Kockums varv i Malmö gjorde Vilgot och Lars Johansson sina sista fartygsbeställningar - en affär som ledde till konkurs och stora privata skulder.
1982 gick flera av deras bolag i konkurs och de båda bröderna gick också i personlig konkurs.
Skuld på 192 miljoner kronor
15 år senare – när konkursförvaltarna hade avslutat sitt arbete – konstaterades det i en dom i Stenungssunds tingsrätt att bröderna Johansson var skyldig staten 922 miljoner kronor.
Vilgots bror Lars Johansson gjorde några år senare en uppgörelse med Riksgälden. Uppgörelsen innebar att han först betalade ett engångsbelopp på 75 000 kronor och sedan 5 000 kronor i månaden – något han gjorde fram till sin död 2001.
Vilgot Johansson tog dock strid och i en dom från tingsrätten 2002 beslutade rätten att Vilgot skulle betala tre miljoner kronor och att staten skulle betala sina rättegångskostnader och 75 procent av Vilgot Johanssons.
Men Riksgälden överklagade domen till hovrätten i Västra Götaland där rätten 2003 förpliktade Vilgot Johansson att betala drygt 192 miljoner kronor. Enligt domen skulle han också betala statens rättegångskostnader på 2,6 miljoner kronor och sina egna kostnader på 600 000 kronor.
Han överklagade domen till Högsta domstolen som dock tog beslutet att inte pröva frågan.
Västsveriges mest skuldsatte person
När Expressen hösten 2020 träffade Vilgot Johansson och hans söner var skulden på 420 miljoner kronor och Vilgot var då Västsveriges mest skuldsatte person.
– Det är som en mardröm, sa Vilgot Johansson.
Vilgots hustru Carin Johansson försökte under åren också hjälpa sin make. 2017 skrev hon ett personligt brev till Riksgälden, men svaret blev inte som hon hade tänkt sig.
– Det ligger som det ligger, skrev de. Men jag trodde innerst inne att kanske…
– Jag tror att Vilgot kommer att dö med skulderna, men vi får låta bli att tänka på det. Vi har så många barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Vi får sätta värde på det och vara glada att vi kommer upp på morgonen, sa Carin Johansson.
”Bra pappa”.
Vilgot Johansson avled 25 juli, 90 år gammal, och var då skyldig staten 441 miljoner kronor.
Sonen Jan Johansson säger att situationen är jobbig.
– Vi i familjen tycker det är jobbigt och svårt just nu och har svårt att kommentera. Men jag tänker på vilken bra pappa han var.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram