Underlivsporslinsbalans I SvD

2024-02-03
Ja för det var säkert inte alls mot depåer, legoknektar och miliser som insatsen gjordes...
Så det kan nog ha strukit med fler amerikaner....
https://www.svd.se/a/y6aOMx/expert-svar-balansakt-for-biden-efter-attackerna-i-syrien-i-irak
"På fredagen slog USA till mot totalt 85 Irankopplade mål i Irak och Syrien, enligt USA:s militär. Lufträderna var ett svar på drönarattacken mot en militärbas i Jordanien som dödade tre amerikanska soldater.
”Vårt svar började i dag. Det fortsätter på tidpunkter och platser som vi bestämmer”, sa presidenten Joe Biden.
USA hävdar att Iraks regering ska ha informerats om attacken på förhand, men det dementeras från irakiskt håll.
”Lögner”, skriver premiärministern Mohammed al-Sudanis kansli i ett uttalande.
USA:s måltavlor ska ha varit det iranska revolutionsgardets Qudsstyrka och andra militanta grupper med koppling till Iran. Ledningen i Irak uppger att minst 16 personer, inklusive civila, dödades i attacken, rapporterar Reuters. I Syrien ska minst 18 ”pro-iranska” milismän ha dödats, enligt Storbritannienbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).
Det är av allt att döma det mest omfattande anfallet sedan upptrappningen i regionen i samband med Hamas terrorattentat mot Israel den 7 oktober.
Risk att konflikten utvidgas
Stephen Zunes är professor i politik vid University of San Francisco och är specialiserad på utrikespolitikens inverkan på amerikanska val. Han anser att Joe Biden var nödgad att agera kraftfullt efter den dödliga attacken i Jordanien.
– Det är ett ganska dramatiskt svar. Samtidigt är det sansat i hänseendet att man inte slog till mot Iran direkt, säger han.
Trots omfattningen av angreppet tror han dock inte att läget mellan USA och Iran förändras nämnvärt.
– Strategiskt kommer det inte att ändra ekvationen, tror jag, säger Stephen Zunes.
Det finns ett brett politiskt stöd i USA för militärinsatserna i Mellanöstern, samtidigt är det få – om någon – som vill se ett regelrätt krig mellan USA och Iran. Allra minst Joe Biden.
Presidenten går därmed en svår balansakt mellan att sätta hårt mot hårt och undvika en kraftig eskalering.
Men ju mer omfattande de militära insatserna blir, desto större är risken att konflikten utvidgas.
– Vi har sett många krig där det finns en grad av balansgång och sedan sker ett misstag och pang, så blir det en fullskalig konflikt. Det är en tunn linje. Jag tror varken att USA eller Iran vill ha en fullskalig konflikt, men det innebär inte att det går att undvika för evigt, säger Stephen Zunes.
Aron Lund, Mellanösternanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), instämmer i resonemanget.
– Om det dödas amerikanska soldater igen, vilket är högst möjligt, kommer Biden att stå inför exakt samma problem en gång till. Då är ribban lagd på den här nivån, det är så här vi ska agera, och då kan man inte gå under den utan att det blir ett himla liv i kongressen och man tappar ansiktet, säger han.
Experterna: Iran vinnare
Båda sidor är väl medvetna om det allt mer riskabla spelet.
– Och hur mycket närmre avgrunden vågar man gå? Irans grundantagande i det här tror jag är att de är beredda att gå längre, ta mer stryk och utlösa mer kaos än USA, säger Aron Lund.
Han bedömer att det är Iran som sakta men säkert drivit på eskaleringen. Huvudmålet är tydligt: att tvinga fram en vapenvila i Gaza.
Både Aron Lund och Stephen Zunes anser att Iran är vinnaren ur ett politiskt perspektiv. Man har lyckats spä på antipatierna mot USA och väst samtidigt som USA börjat vackla i sitt stöd för Israels invasion av Gaza.
Joe Biden är däremot pressad. Stödet för Israel har alienerat stora delar av hans progressiva väljare, framför allt yngre och minoriteter, enligt Stephen Zunes. Det riskerar att skada honom i presidentvalet senare i år.
Till följd av den senaste attacken i Irak tilltar också trycket på att USA ska dra tillbaka sina återstående trupper i landet.
– Man driver in USA i de här hopplösa valen, där vad man än väljer står man med rumpan bak, säger Aron Lund.
Vad tror du kommer hända härnäst?
– Jag tror att det kommer att fortsätta och så länge det fortsätter tror jag att det kommer att fortsätta skruvas upp på olika fronter, på olika sätt.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram